Απαγορεύθηκαν οι νονοί στη Σικελία

Για τη βάφτιση του μικρού Αντόνιο στη Σικελία, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν έτοιμα τα πάντα: ένα χειροποίητο σατέν κοστούμι και ένας χρυσός σταυρός για το βρέφος, φωτογράφοι, ένα εντυπωσιακό μεσημεριανό γεύμα για την οικογένεια και η παρουσία του ιερέα της ενορίας στην πόλη Κατάνια. Ενα σύνηθες κομμάτι της λειτουργίας, ωστόσο, έλειπε: ο νονός. «Δεν είναι σωστό», αναφέρει η 68χρονη προγιαγιά του βρέφους, Αγκάτα Πέρι, στους New York Times. «Σίγουρα δεν πήρα εγώ αυτή την απόφαση».

Στην

πραγματικότητα, την απόφαση την πήρε η ίδια η Εκκλησία. Από εκείνο το Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, η ρωμαιοκαθολική επισκοπή της Κατάνιας επέβαλε τριετή απαγόρευση στην αρχαία παράδοση της ονοματοδοσίας από νονούς σε βαφτίσεις. Οι αξιωματούχοι της Εκκλησίας υποστηρίζουν ότι η –κάποτε ουσιαστική– παρουσία ενός νονού στην καθολική εκπαίδευση ενός παιδιού έχει πλέον χάσει κάθε πνευματική σημασία. Αντ’ αυτού ισχυρίζονται πως η παράδοση έχει μετατραπεί σε μια ευκαιρία δικτύωσης για οικογένειες που θέλουν να αυξήσουν την περιουσία τους, να εξασφαλίσουν δώρα, όπως χρυσά περιδέραια, και να κάνουν συμφέρουσες διασυνδέσεις, αρκετές φορές με τοπικούς μεσίτες ή χρηματιστές που έχουν αποκτήσει δεκάδες βαφτιστήρια.

Το έθιμο του νονού, αναφέρουν αξιωματούχοι της Εκκλησίας, έχει παρακμάσει πλήρως, καταλήγοντας σε ένα κοσμικό έθιμο μεταξύ συγγενών, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι καν πιστοί, καθώς και σε μια μέθοδο ενίσχυσης δεσμών, ακόμα και με τη μαφία του ιταλικού Νότου. Εισαγγελείς παρακολουθούν εδώ και καιρό βαφτίσεις και καταγράφουν τον τρόπο με τον οποίο τα αφεντικά του υποκόσμου εξαπλώνουν την επιρροή τους. Πρόκειται για μια παραβατική τάση που φέρνει στον νου τη σκηνή της βάφτισης στον «Νονό», όταν ο Μάικλ Κορλεόνε αποποιείται τον Σατανά στην εκκλησία, την ώρα που οι συνεργοί του κατατροπώνουν βίαια τους εχθρούς του.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της επισκοπής της Κατάνιας ξεκαθαρίζουν ότι, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο λόγο, η εκκοσμίκευση της κοινωνίας είναι αυτή που τους οδήγησε στην προσωρινή απαγόρευση των νονών. Για τον Νότο της Ιταλίας, η παρουσία τους αποτελεί ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα εδώ και περίπου 2.000 χρόνια, δηλαδή από τις πρώτες ημέρες δραστηριότητας της χριστιανικής Εκκλησίας στην περιοχή.

«Πρόκειται για ένα πείραμα», αναφέρει ο καθολικός αρχιερέας της Κατάνιας, Σαλβατόρε Γκέντσι, συμπληρώνοντας πως, παρότι ο ίδιος είναι νονός 15 νέων χριστιανών και θεωρεί εαυτόν κατάλληλο για τον ρόλο, εκτιμά πως το 99% των νονών της επισκοπής δεν είναι. Συμπληρώνει, δε, πως παρότι το τριετές διάλειμμα θα μπορούσε να επιτρέψει στην Εκκλησία να οδηγήσει την Κατάνια πίσω στον καθολικό δρόμο, ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος.

Οι γονείς που βάφτισαν τα παιδιά τους σε εκκλησίες της Κατάνιας την πρώτη Κυριακή της απαγόρευσης ήταν εξαιρετικά ταραγμένοι από την απώλεια της αγαπημένης τους παράδοσης. Από την άλλη, ο ιερέας Αντζελο Αλφιο Μαντζάνο, στη συνοικία Ονίνα, χαιρέτισε την απαγόρευση, καθώς διάφοροι αμφισβητούμενης ηθικής χαρακτήρες, που πίεζαν τον ίδιο και άλλους ιερείς να γίνουν νονοί, θα πάψουν να τους απειλούν.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα