Απάντηση Κομισιόν για υπερχρεωμένα νοικοκυριά&επιχειρήσεις Κύπρου

“Εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις για την επίτευξη περαιτέρω προόδου στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και κατασχέσεων δεν χρησιμοποιείται ακόμη επαρκώς”.

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν διαάτου Αντιπροέδρου της Βάλντις Ντομπρόβσκις στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Δημήτρη Παπαδάκη αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Ο κ.

Παπαδάκης είχε ζητήσει να ενημερωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που λαμβάνει με στόχο την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων της οποίας κύρια ευθύνη φέρουν οι τράπεζες, οι κυπριακές αρμόδιες αρχές και η ΕΚΤ, η οποία θα έπρεπε να επιτηρεί και να προστατεύει.

Σύμφωνα με έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), τα νοικοκυριά στην Κύπρο και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπερχρεωμένα. Ο δείκτης του χρέους των νοικοκυριών είναι υψηλός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ (58,5% του ΑΕΠ).

Στην απάντησή του, ο Β. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι, δεδομένης της σημασίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), η αντιμετώπισή τους ήταν το κύριο μέσο για τον χειρισμό του προβλήματος υπερχρέωσης της Κύπρου. Από το 2015, οι τράπεζες έπρεπε να εκπληρώσουν τους στόχους αναδιάρθρωσης των ΜΕΔ. Το σχέδιο αυτό αντικαταστάθηκε το 2017 από τα πολυετή σχέδια μείωσης των ΜΕΔ που επέβαλαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κυπριακή εποπτική αρχή. Επίσης, το 2015 και το 2018 τροποποιήθηκαν οι κώδικες περί πτώχευσης, αφερεγγυότητας και κατασχέσεως, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί βιώσιμη επιλογή χωρίς να υπονομεύεται η πειθαρχία όσον αφορά την αποπληρωμή. «Η οργανωμένη έξοδος της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από την αγορά θα εξαλείψει ένα μεγάλο μέρος ΜΕΔ από το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή για το αν υπάρχει μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για τον περιορισμό του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που αποτελεί τροχοπέδη στη διαδικασία ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος και συνολικά της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Επίτροπος Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη μέτρων για τα ΜΕΔ, η οποία περιλάμβανε πρόταση για τη θέσπιση κοινών ελάχιστων επιπέδων κάλυψης για πρόσφατα χορηγηθέντα δάνεια που εξελίσσονται σε μη εξυπηρετούμενα.

Ωστόσο, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις για την επίτευξη περαιτέρω προόδου στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και κατασχέσεων δεν χρησιμοποιείται ακόμη επαρκώς. «Το γεγονός αυτό υπονομεύει την πειθαρχία όσον αφορά την αποπληρωμή και, ως εκ τούτου, εμποδίζει την ταχύτερη δυνατή μείωση των ΜΕΔ», τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Keywords
Τυχαία Θέματα