Απάντηση Ν.Χριστοδουλίδη στην πρόταση Ακιντζί

Διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το τι σημαίνει εντατικοποίηση της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό, φαίνεται ότι υπάρχει μεταξύ Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής πλευράς, μετά και την πρόταση Ακιντζί.

Δεν είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που η συγκεκριμένη πρόταση υποβάλλεται, από το Μουσταφά Ακιντζί, αλλά πρόκειται για τη γνωστή τουρκική προσέγγιση, που έχει εκφραστεί και στο παρελθόν και στο τραπέζι των συνομιλιών και δημόσια.

Αυτό

που επιδιώκει ο Μουσταφά Ακιντζί επιδιώκει, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι να αλλάξει η ήδη συμφωνημένη διαδικασία.

Εξηγώντας και αναλύοντας τον τρόπο, που η ε/κ πλευρά «βλέπει» τις συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση επί τεσσάρων κεφαλαίων του Κυπριακού, η διακυβέρνηση, το περιουσιακό, η ΕΕ και η οικονομία.

Ευελπιστούμε και εργαζόμαστε, είπε, προς την κατεύθυνση συζήτησης όλων των πτυχών των συγκεκριμένων τεσσάρων κεφαλαίων, καθώς υπάρχουν θέματα, τα οποία δεν έχουν, ακόμη, συζητηθεί.

Ειδικότερα, δήλωσε, γίνεται προσπάθεια σε πτυχές, που αφορούν το εδαφικό και τη διακυβέρνηση, όπου παρουσιάζονται και οι σοβαρότερες διαφορετικές προσεγγίσεις.

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα θα μας επιτρέψουν να ξεκινήσουμε τη συζήτηση επί του εδαφικού, το οποίο συνδέεται άμεσα και με το περιουσιακό και αυτά τα δύο κεφάλαια θα πρέπει να κλείσουν μαζί.

Ακολούθως, είπε, θα πρέπει να συζητηθούν θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων και όπως τόνισε πρέπει να προηγηθεί συζήτηση μεταξύ μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Έχουμε την έντονη πεποίθηση, τόνισε, ότι στο συγκεκριμένο κεφάλαιο μπορούμε να εργαστούμε, ώστε να καταστεί εφικτό να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και να αποφασίσουμε τί είναι καλύτερο για τον κυπριακό λαό.

Αργότερα, όταν είμαστε σε ακτίνα λύσης, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εμείς επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί μια πολυμερής και όχι πενταμερής διάσκεψη, με την οποία θα κοινοποιήσουμε τη θέση μας σε σχέση με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και την ίδια στιγμή θα καταργείται το σημερινό απαράδεκτο σύστημα εγγυήσεων.

Στις 27 Μαΐου η επόμενη συνάντηση των ηγετών

Στο μεταξύ στις 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, μέχρι τότε θα πραγματοποιούνται συναντήσεις των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, τρεις με τέσσερεις φορές την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα συζητούνται θέματα, που άπτονται των τεσσάρων κεφαλαίων, που συζητούνται μέχρι στιγμής.

Θα δούμε, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέχρι τις 27 Μαΐου πώς διαμορφώνεται το σκηνικό και αναλόγως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θ’ αποφασίσουν πώς θα προχωρήσει η όλη διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα