Απάντηση ΠΚ στα περί «βασανισμού» 5 παιδιών για έγκριση χειρουργείου

Απάντηση στο θέμα που προέκυψε μετά από άρθρο στον ημερήσιο Τύπο με τίτλο «Βασανίζουν πέντε παιδιά για μια έγκριση χειρουργείου», ημ. 25 Ιουνίου 2020, η Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, (ΓΤΔΣ) Δόξα Κωμοδρόμου, με την οποία συνομιλήσαμε, μας είπε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως έχουν παρουσιαστεί στον Τύπο.

Ακόμα κι αν τα πράγματα ήταν όπως παρουσιάστηκαν, είπε, είναι αυτονόητο ότι για ανθρωπιστικούς λόγους, το Πανεπιστήμιο Κύπρου

όχι μόνο δεν θα χρειαζόταν να δώσει άδεια, αλλά προφανέστατα, είναι αυτονόητο ότι θα προχωρούσε και χωρίς αυτήν.

Κατ’ αρχήν επιτρέψτε μου να εκφράσω, είπε η κα Κωμοδρόμου, τόσο εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, όσο και προσωπικά την αμέριστη κατανόηση και ιδιαίτερη συμπάθεια αναφορικά με το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πέντε οικογένειες με τα παιδιά τους. Ωστόσο, χρειάζεται και από πλευράς του Πανεπιστημίου Κύπρου, να καταγραφούν ορισμένα σημεία σχετικά με το λεπτό ζήτημα που έχει ανακύψει, το οποίο κατόπιν δημοσιοποίησης φαίνεται να έχει οδηγήσει σε λανθασμένες εντυπώσεις και αναπόφευκτα σε ένα κύκλο αχρείαστων ίσως τοποθετήσεων.

Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο ατυχώς δακτυλοδεικτεί κυρίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου για απρόσωπη αναλγησία. Ταυτόχρονα ωσάν να καταγγέλλεται ευρύτερα ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας ή το Μακάριο Νοσοκομείο αδυνατούν να παραχωρήσουν τις εγκαταστάσεις τους, αφού όπως λέχθηκε, δεν διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, κάτι που επίσης δεν ευσταθεί. Για κατευνασμό των όποιων ανησυχιών, πρόσθεσε η Επικεφαλής του ΓΤΔΣ, οφείλω να καταθέσω δημόσια πως οι πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από το Μακάριο Νοσοκομείο, μέσω του Πρύτανη, ήταν ότι όντως διαθέτει τις προαπαιτούμενες υποδομές που χρειάζονται για τη διενέργεια τέτοιου είδους ειδικών επεμβάσεων. Αφ’ ετέρου, όπως έχει ισχύσει και στο παρελθόν, ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Ζαχαρίας Ζαχαρίου μπορεί να προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες του και στην παρούσα περίπτωση. Εξάλλου, ο Δρας Ζαχαρίου διατηρεί πολυετή συνεργασία με το Μακάριο Νοσοκομείο καθώς συνεργάζεται καθημερινά με το νοσηλευτήριο, τόσο σε ακαδημαϊκό, όσο και σε κλινικό επίπεδο.

Εξ’ όσων δύναμαι να γνωρίζω, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Μακάριου Νοσοκομείου, Δρας Ανδρέας Νεοφύτου, μόλις χθες έλαβε διεξοδική γνώση της κατάστασης και δίχως να χρονοτριβήσει καθόλου, ετοίμασε γραπτή επιστολή προς τις οικογένειες των παιδιών, στην οποία αναφέρεται ότι σκοπός του Μακάριου Νοσοκομείου, όπως και όλων ανεξαιρέτως των νοσηλευτηρίων του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, (ΟΚΥπΥ), είναι η βέλτιστη και ασφαλέστερη διαχείριση περιστατικών με νοσούντα παιδιά, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα. Έπειτα, στην περίπτωση των παιδιών που πάσχουν από σκαφοειδή θώρακα, το Νοσοκομείο γνωστοποιεί στους γονείς, ότι μπορεί να διενεργήσει τις επεμβάσεις υπό την εποπτεία του Δρα Ζαχαρίου, όπως ήταν άλλωστε και το αρχικό αίτημα.

Είμαι πεπεισμένη πως το Μακάριο Νοσοκομείο, διαθέτει τις υποδομές και εγκαταστάσεις, τον προαπαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό, το άρτια καταρτισμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, προκειμένου να συνεπικουρήσει τον Δρα Ζαχαρίου στη διεξαγωγή των επεμβάσεων για επαναφορά της υγείας στα παιδιά. Επομένως δεν έχω λόγο να θεωρώ ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και στην παρούσα περίπτωση.

Επιπλέον, επιβάλλεται να αναφερθεί ότι οι ακαδημαϊκοί/γιατροί που ήδη εργάζονται διδακτικά και ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχουν συνάψει συγκεκριμένη επίσημη συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας, η οποία τους παρέχει την ευχέρεια για εργασία και στα κρατικά νοσηλευτήρια. Συνεπώς, θέλω να πιστεύω ότι μετά και από τα όσα έχουν διαμειφθεί προφορικώς ή γραπτώς, τώρα είναι η ώρα να συσταθεί μια διανοσοκομειακή ομάδα θωρακοχειρούργων και αναισθησιολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Μακάριο Νοσοκομείο, η οποία να έχει επικεφαλής τον Δρα Ζαχαρίου, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις ιδιάζουσες επεμβάσεις και να επιληφθεί χειρουργικά και τα πέντε περιστατικά, σε ένα εκ των δυο νοσηλευτηρίων.

Σε παρατήρηση εάν το Υπουργείο Υγείας δηλώσει ότι κανένα από τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν διαθέτει την υποδομή για οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση, η κα Κωμοδρόμου ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρο, βεβαίως και θα παραχωρήσει άδεια στους γιατρούς του για μια ασφαλή και επιτυχημένη εγχείρηση σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου με κανένα τρόπο δεν είναι απρόσωπα ανάλγητο, μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, κατέληξε η κα Κωμοδρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα