Απάντηση Προδρόμου στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Απαντά στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Υπουργός Παιδείας στον απόηχο των εξελίξεων της υπόθεσης Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Ο Τάσος Χριστοφίδης είχε θέσει θέμα συνταγματικής τροποποίησης, με επιστολή του στον Υπουργό, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συμφωνεί στα περί αναχρονισμού ο Πρόδρομος Προδρόμου και προτρέπει τον Πρύτανη να πράξει τα δέοντα.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου προωθεί στον Γενικό Εισαγγελέα την πρόταση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για  τροποποίηση του Συντάγματος σε σχέση

με το ασυμβίβαστο της ανάληψης πολιτειακού αξιώματος με την ιδιότητα του καθηγητή σε δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σε απαντητική του επιστολή, προς τον Πρύτανη, την οποία φέρνει στο φως το Σίγμα, ο Υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι δεν είναι ζήτημα για το οποίο μπορεί να αποφανθεί μόνο του ένα υπουργείο και καλεί τον Τάσο Χρίστοφίδη να τρέξει τις απαραίτητες διαδικασίες.

«Θα ήταν χρήσιμο είτε οι πρυτανικές αρχές, είτε και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε σχετικές διαβουλεύσεις και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να γίνει μια πρώτη σχετική διερεύνηση της στάσεως που θα τηρούσαν επί του θέματος".

Σε περίπτωση που μας δοθεί η γνώμη ότι θα μπορούσε με μια σχετική τροποποίηση του Συντάγματος να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό, το Υπουργείο θα ετοιμάσει σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο» αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας.

Στον απόηχο των κατηγοριών του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ εναντίον του, ο Πρόδρομος Προδρόμου, εκφράζει και την προσωπική του άποψη επί του θέματος.

«Προσωπικά συμμερίζομαι την άποψη ότι είναι κάπως αναχρονιστικό να θεωρείται ανεπιθύμητη η επάνοδος στην υπηρεσία και στο πανεπιστήμιο όποιου τυχόν εκλεγεί στη Βουλή / Ευρωβουλή ή και διορισθεί σε θέση Υπουργού, μετά την ολοκλήρωση της θητείας.

Θα μπορούσα μάλιστα να επεκτείνω αυτή την άποψη και ευρύτερα σε όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα και αντιμετωπίζουν τον ίδιο περιορισμό από το νόμο».

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο προχώρησε στη συνταξιοδότηση του ευρωβουλευτή από την θέση του προκειμένου να συμμορφωθεί με το νόμο για το ασυμβίβαστο.  

Διαβάστε επίσης: Νιαζί: Με«αποκεφάλισαν» επειδή είμαι Αριστερός, ομοσπονδιακός και Τ/κ (ΒΙΝΤΕΟ)

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού Παιδείας στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου

4 Φεβρουαρίου 2021

Πρύτανη Πανεπιστημίου Κύπρου

Καθηγητή κ. Τάσο Χριστοφίδη

Αγαπητέ κ Χριστοφίδη,

Αναφέρομαι στην επιστολή σας ημερομηνίας 6 Δεκεμβρίου 2021, με θέμα την ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το ασυμβίβαστο της ανάληψης πολιτειακού αξιώματος με την ιδιότητα του καθηγητή σε δημόσιο πανεπιστήμιο.

Παρά το ότι αντιλαμβάνομαι πως ενόσω η πρόταση εξεταζόταν ακόμη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχει ληφθεί μια σχετική απόφαση από το Πανεπιστήμιο, θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα.

Μια ενδεχόμενη τροποποίηση του Συντάγματος είναι ζήτημα για το οποίο δεν μπορεί να αποφανθεί μόνο του ένα υπουργείο. Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα μπορούσε να προωθήσει την πρότασή σας, αντιλαμβάνεσθε ότι για ένα τέτοιο ζήτημα θα ήταν απαραίτητο να είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις τόσο με τη Νομική Υπηρεσία και το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, όσο και με τις πολιτικές δυνάμεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εξάλλου, πέραν του Συντάγματος για το ζήτημα αυτό συντρέχει και σχετική νομοθεσία.

Προσωπικά συμμερίζομαι την άποψη ότι είναι κάπως αναχρονιστικό να θεωρείται ανεπιθύμητη η επάνοδος στην υπηρεσία και στο πανεπιστήμιο όποιου τυχόν εκλεγεί στη Βουλή/Ευρωβουλή ή και διορισθεί σε θέση υπουργού, μετά την ολοκλήρωση της θητείας. Θα μπορούσα μάλιστα να επεκτείνω αυτή την άποψη και ευρύτερα σε όσους εργάζονται στο δημόσιο τομέα και αντιμετωπίζουν τον ίδιο περιορισμό από το νόμο.

Μια συζήτηση όμως για τροποποίηση του Συντάγματος προϋποθέτει ευρύτερη συναίνεση και οπωσδήποτε θα έπρεπε να υπάρχει και σχετική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας επί του θέματος. Παρά τις εξελίξεις που αντιλαμβάνομαι ότι έχουν ήδη λάβει χώρα, θα απευθυνθώ σχετικά με το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, μεταφέροντας την πρότασή σας.

Παράλληλα, πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο είτε οι πρυτανικές αρχές είτε και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε σχετικές διαβουλεύσεις και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να γίνει μια πρώτη σχετική διερεύνηση της στάσεως που θα τηρούσαν επί του θέματος.

Σε περίπτωση που μας δοθεί η γνώμη ότι θα μπορούσε με μια σχετική τροποποίηση του Συντάγματος να αντιμετωπισθεί το ζήτημα αυτό, το Υπουργείο θα ετοιμάσει σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Πρόδρομος Προδρόμου

Υπουργός

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απάντηση Προδρόμου, Πρύτανη, Πανεπιστημίου Κύπρου,apantisi prodromou, prytani, panepistimiou kyprou