Απαράδεκτος ο εκτοπισμός Παλαιστίνιων, λέει η Αίγυπτος

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι δήλωσε ότι ο εκτοπισμός των Παλαιστίνιων από τη Λωρίδα της Γάζας είναι απαράδεκτος.

«Δεν είναι πρόθεσή μας να προσφέρουμε ασφαλείς περιοχές ή εγκαταστάσεις, αλλά αναγκαστικά, αν αυτό προκύψει, θα αντιμετωπίσουμε (τους Παλαιστίνιους) με την απαραίτητη ανθρωπιά», τόνισε ο κ. Σούκρι από τη Διάσκεψη

του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Καθώς στα νότια περίχωρα της Γάζας κορυφωνόταν η αγωνία για τους κατοίκους της Λωρίδας, η Ουγγαρία μπλόκαρε την έκδοση μιας κοινής έκκλησης της ΕΕ προς την ισραηλινή κυβέρνηση να μην εξαπολύσει ευρεία χερσαία επίθεση στη Ράφα, ανέφεραν πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «DPA».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ άσκησε πιέσεις για την έκδοση μιας τέτοιας κοινής έκκλησης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι ελπίζει να επιτευχθεί ομοφωνία για να παροτρυνθεί «επίσημα» το Ισραήλ να μην εισβάλει σε αυτή τη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Αντ' αυτού, ο κ. Μπορέλ εξέδωσε μια δική του ανακοίνωση ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλώντας την «ισραηλινή κυβέρνηση να μην αναλάβει στρατιωτική δράση στη Ράφα που θα επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση».

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ έκρινε σημαντικό να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας με σκοπό την εγκαθίδρυση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που θα σηματοδοτούσε «μια νίκη επί των ενεργειών» της Χαμάς.

«Ειλικρινά πιστεύω ότι μια πρόοδος προς την εγκαθίδρυση (σ.σ. διπλωματικών σχέσεων) και η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας είναι μια πολύ σημαντική ιστορική ευκαιρία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφαλεία, καλώντας όλα τα μέρη «να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή».

Ωστόσο, μιλώντας επίσης από τη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, είναι μέσω της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε το ενδεχόμενο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, καθώς χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ σε αντικυβερνητική διαμαρτυρία.

Ο κ. Νετανιάχου ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εκκλήσεις εντός του κυβερνώντος κόμματός του Λικούντ για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ακριβώς όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι εκλογές και η ενασχόληση με εκλογές, αφού άμεσα θα μας διχάσουν», είπε. «Χρειαζόμαστε ενότητα αυτή τη στιγμή», σημείωσε. 

Διαβάστε ακόμη: Γάζα: Τουλάχιστον 28.775 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα