Απειλές Ερντογάν πριν το «χτύπημα» της Εxxon Mobil σε ΑΟΖ (ΧΑΡΤΕΣ)

Στον ρόλο κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος για την αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας επικεντρώνεται εκπομπή του τουρκικού αγγλόφωνου καναλιού TRT που κάνει αναφορά στην κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις προσπάθειες για έλεγχο του υποθαλάσσιου πλούτου. Την ίδια ώρα, λίγες μέρες πριν από την άφιξη του γεωτρύπανου της Exxon Mobil

στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει «κατάληψή» των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο από την Κύπρο και τους ενεργειακούς της εταίρους.

Συγκεκριμένα, μιλώντας την Κυριακή σε τελετ καθέλκυσης της κορβέτας Μπουργκάζαντά του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού, ο Ερντογάν δήλωσε ότι Άγκυρα δεν θα δεχόταν ποτέ τέτοιες απόπειρες που αποκλείουν την Τουρκία και το ψευδοκράτος, ενώ απείλησε ότι θα λάβουν μέτρα ενάντια στους «αντάρτες», όπως έκαναν στην Συρία. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μίλησε για δήθεν παρενόχληση του ‘Μπαρμπαρός’ από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και ότι αυτό που θα διασφαλίσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ορίων και αρμοδιοτήτων.

Ο Ακάρ ανέφερε ότι η εισβολή στην Κύπρο το 1974 και το εμπάργκο που επιβλήθηκε μετά στην Τουρκία ήταν η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Όπως δήλωσε ο Ερντογάν, η χώρα του έχει μειώσει την εξάρτηση από ξένες πηγές στην αμυντική βιομηχανία από το 80 στο 35 τις εκατό. Οι τουρικές ένοπλες δυνάμεις ανέβασαν και βίντεο από επίδειξη των αντιπλοϊκών πυραύλων ATMCA, που πλέον παράγονται στην Τουρκία για να τονίσουν την απεξάρτηση από τις ΗΠΑ.

Το γεωτρύπανο Stena IceMax της ExxonMobil που πέρασε από τα Στενά του Γιβραλτάρ προγραμματίζεται να φθάσει στην Κύπρο στις 12 Νοεμβρίου και να αρχίζει γεωτρήσεις στον στόχο Δελφίνο στο «10» στις 15 Νοεμβρίου, την ώρα που η Τουρκία, άρχισε να πραγματοποιεί με τον «Πορθητή την πρώτη γεώτρηση στις ακτές της Αττάλειας. Η Λευκωσία εκτιμά ότι η επερχόμενη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς τουρκικές παρενοχλήσεις. Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Αμερικανό ομολογό του Μάικ Πομπέο στις ΗΠΑ έπειτα από πρόκληση του δεύτερου.

Το Μπαρμπαρός συνεχίζει εντομεταξύ να διεξάγει παράνομες σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα