Απειλήθηκαν Πλατάνια και Τρόοδος

Ανεξέλεγκτη μαινόταν ψες μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Σολέας, που άρχισε από οικία στην Ευρύχου
Συνεπεία της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς εκκενώθηκαν τέσσερα, τουλάχιστον, χωριά, ανακλήθηκαν άδειες προσωπικού της Πυροσβεστικής και ζητήθηκε η συμβολή Ελλάδος και Ισραήλ

Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες έδιναν χθες βράδυ άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για να κατορθώσουν να θέσουν υπό έλεγχον την τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι στην Ευρύχου και μέχρι αργά το βράδυ μαινόταν ανεξέλεγκτη.

Η πυρκαγιά σήκωσε στο πόδι ολόκληρη την περιοχή

Σολέας, ενώ εκκενώθηκαν, για προληπτικούς λόγους, οι κοινότητες Κούρδαλι, Αγία Ειρήνη, Καννάβια και Σπήλια, και δεν αποκλειόταν κατά τη διάρκεια της νύκτας η εκκένωση κι άλλων χωριών. Για την κατάσβεσή της, πέραν των επίγειων δυνάμεων, επιστρατεύτηκαν τα τρία εναέρια μέσα που είχε αποστείλει το Ισραήλ για να συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης της προχθεσινής πυρκαγιάς στην Αργάκα και ζητήθηκε να παρατείνουν την παρουσία τους στο νησί. Επίσης, συμμετείχαν όσα πτητικά μέσα είχε στη διάθεσή της η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ελικόπτερα των Βάσεων.

Ζητήθηκε, περαιτέρω, η συνδρομή δύο καναντέρ και ενός C-130 από την Ελλάδα, τα οποία αναμένεται επιχειρήσουν σήμερα. Χθες βράδυ αιτηθήκαμε μεγαλύτερης βοήθειας από το Ισραήλ και αναμένονταν σήμερα κι άλλα πτητικά μέσα. Σημειώνεται πως για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναγκάστηκε να ανακαλέσει άδειες προσωπικού και να επιστρατεύσει προσωπικό του Σώματος από άλλες επαρχίες, ενώ το Τμήμα Δασών απηύθυνε ψες έκκληση σε πολίτες που μπορούν να συμβάλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, να βρίσκονται σήμερα στις 7:30 το πρωί στον δασικό σταθμό Πλατανιών.

Το χρονικό
Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 13.25 σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση σε περιοχή του χωριού Ευρύχου, καίγοντας αρχικά πευκοδάσος, ενώ απείλησε κατοικημένες περιοχές. Μάλιστα, πληροφορίες, αργά χθες βράδυ, ανέφεραν ότι στις φλόγες έχουν τυλιχτεί εξοχικές κατοικίες, με τη φωτιά να κατευθύνεται προς το δάσος του Τροόδους και τα Πλατάνια.

Για την κατάσβεσή της, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής, κινητοποιήθηκαν 12 πυροσβεστικά οχήματα από τους Σταθμούς Λευκωσίας και μεγάλη δύναμη του Τμήματος Δασών, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή το Εθνικό σχέδιο ΙΚΑΡΟΣ, αφού μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν δέκα πτητικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων τριών αεροπλάνων του Ισραήλ.

Δωδεκάχρονος η αιτία
Σύμφωνα, πάντως, με την Αστυνομία, πίσω από την πρόκληση της πυρκαγιάς βρίσκεται γι' άλλη μία φορά ο ανθρώπινος παράγοντας. Στην προκειμένη περίπτωση, η φωτιά ξεκίνησε από ένα 12χρονο παιδί το οποίο, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού του παππού του και περιεργαζόταν αναπτήρα, έβαλε άθελά του φωτιά. Η φωτιά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου άρχισε να παίρνει διαστάσεις, με αποτέλεσμα την εξάπλωσή της σε ολόκληρη την περιοχή Σολέας μέσα σε λίγη μόνο ώρα.

Η Αστυνομία έφτασε στον εντοπισμό του 12χρονου μετά από πληροφορίες, ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από την οικία του παππού του. Ο 12χρονος σε θεληματική του κατάθεση, αφού παραδέχθηκε ενοχή, ανέφερε ότι προσπάθησε να την κατασβέσει, αλλά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σημειώνεται πως οι εξετάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και με την περάτωσή τους αναμένεται να δοθούν οδηγίες για τον παραπέρα χειρισμό της υπόθεσης, καθώς πρόκειται για ανήλικο.

Ολιγωρία καταγγέλλει ο Κοινοτάρχης Σπηλιών
Σε δηλώσεις του, πάντως, ο Κοινοτάρχης Σπήλιων Αντώνης Καρής άφησε αιχμές για ολιγωρία από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λέγοντας πως οι πρώτες δυνάμεις πυρόσβεσης έφτασαν στο χωριό αρκετές ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Τις κατηγορίες, ωστόσο, αντέκρουσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεωνίδας Λεωνίδου, τονίζοντας πως μέγιστη προτεραιότητα των δυνάμεων εδάφους είναι να προστατεύσουν πρώτα τις κατοικημένες περιοχές κι έπειτα το δάσος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λεωνίδου έκανε λόγο για ένα δύσκολο διήμερο και μία δύσκολη κατάσταση στην περιοχή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «κατά τη διάρκεια της νύχτας να θέσουμε τις βάσεις, ούτως ώστε αύριο (σήμερα) το πρωί να καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχον την πυρκαγιά». Παραδέχτηκε ακόμη ότι κινδυνεύουν και τα Πλατάνια, σημειώνοντας ότι καταβάλλονται προσπάθειες περιορισμού της πυρκαγιάς.

Συντονιστής ο Χάσικος, ανήσυχος ο Αναστασιάδης
Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, που τέθηκε επικεφαλής συντονιστής όλων των τμημάτων και υπηρεσιών (ΠΥ, Τμήμα Δασών, Πολιτική Άμυνα, κλπ) τόνισε πολλάκις ψες πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας πως δίδεται μία δύσκολη μάχη. «Δεν κινδυνεύει κανένας», τόνισε, λέγοντας πως «παλεύουμε με τον χρόνο και με τις καιρικές συνθήκες».

Είπε ακόμη ότι έγινε επικοινωνία και με Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης, έτσι ώστε μόλις τα αεροσκάφη από Ελλάδα φτάσουν στην Κύπρο, να τους παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί. Ο κ. Χάσικος συνέστησε, παράλληλα, ψυχραιμία σε όλους, αναφέροντας πως η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς και λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις αναφορικά με την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονται σε διάφορα μέρη της ελεύθερης Κύπρου, και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρμοδίων Υπηρεσιών για κατάσβεσή τους.

Σε ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του στις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Ισραήλ, για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν στις κυπριακές Αρχές στις προσπάθειές τους για κατάσβεση των πυρκαγιών. Η κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρεται, λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των κατοίκων των περιοχών όπου μαίνονται οι πυρκαγιές, καθώς και για την αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Άλλα μέτωπα
Σημειώνεται πως πέραν της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Ευρύχου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσε χθες μάχες με τις φλόγες και σε άλλες περιοχές. Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στην περιοχή της Ευρύχου, η Πυροσβεστική είχε κατορθώσει να θέσει υπό έλεγχο μεγάλη πυρκαγιά στην Αργάκα (βλ. σελ. 13).

Λίγο νωρίτερα είχε καταφέρει να θέσει υπό έλεγχον πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 09.00 το πρωί σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση σε περιοχή Ανατολικά του χωριού Σούνι στη Λεμεσό, από την οποία κάηκε έκταση πέντε περίπου εκταρίων με ξηρά χόρτα, άγρια βλάστηση, χαρουπόδεντρα και πεύκα.

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες το απόγευμα και σε αγροτική περιοχή της κοινότητας Τραχυπέδουλας, στην επαρχία Πάφου, η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο δύο ώρες αργότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα