Απέρριψε προσφυγή κατά αερίου-πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινων» πηγών το ΓΔΕΕ

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ ανακοίνωσε πως δεν κάνει αποδεκτή προσφυγή Ευρωβουλευτή για την ακύρωση του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων σχετιζόμενων με το ορυκτό φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.

Η υπόθεση αφορά την απόφαση της Κομισιόν για την ταξινόμηση μέσω κανονισμού των πηγών ενέργειας ανάλογα με την οποία ορίζεται αν μια οικονομική δραστηριότητα μπορεί να θεωρείται περιβαλλοντικά βιώσιμη για σκοπούς προσέλκυσης

επενδύσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΓΔΕΕ, αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί ως σώμα να αμφισβητήσει κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό της Επιτροπής (η οποία εκδίδεται χωρίς διαβούλευση με τους άλλους θεσμούς), τα μέλη του δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο. Είναι η πρώτη φορά, σημειώνεται, που το ΓΔΕΕ καλείται να εξετάσει ανάλογη προσφυγή Ευρωβουλευτή.

Ο Ευρωβουλευτής Ρενέ Ρεπάσι (Σοσιαλδημοκράτες, Γερμανία) είχε ασκήσει προσφυγή για ακύρωση της κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, με το επιχείρημα πως η Επιτροπή υπερέβη τα όρια της εξουσίας που της έχει ανατεθεί για να εκδίδει αποφάσεις μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, και υποστηρίζοντας ότι ο κανονισμός θίγει την νομοθετική αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ως εκ τούτου τα δικά του δικαιώματα ως Ευρωβουλευτή.

Ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός 2022/1214 εκδόθηκε από την Κομισιόν στις 9 Μαρτίου 2022, και καθορίζει τα τεχνικά κριτήρια ελέγχου για τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων υπό τις οποίες ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το ορυκτό φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια εμπίπτουν στις μεταβατικές δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στον στόχο του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων.

Η απόφαση συμπληρώνει τις πρόνοιες του Κανονισμού 2020/852 που εγκρίθηκε στις 18 Μαΐου 2020 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ για την θέσπιση πλαισίου για διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων. Ο κανονισμός καθορίζει τα κριτήρια με τα οποία προσδιορίζεται αν μια οικονομική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται περιβαλλοντικά βιώσιμη υπό το πρίσμα έξι περιβαλλοντικών στόχων που ορίζει ο ίδιος κανονισμός, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Ο κανονισμός όριζε ως μεταβατικές οικονομικές δραστηριότητες αυτές για τις οποίες δεν υπάρχουν τεχνολογικά και οικονομικά εφικτές εναλλακτικές λύσεις χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, και συμβάλλουν σημαντικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής εφόσον οδηγούν σε κλιματική ουδετερότητα, δεδομένου πως τηρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα