«Απίστευτη» η απόφαση για αμβλώσεις λέει ο Κύπριος επιστήμονας, Κ. Νικολαΐδης

Είναι απίστευτη η απόφαση των ΗΠΑ για την απαγόρευση των αμβλώσεων, δήλωσε ο διεθνούς φήμης Κύπριος επιστήμονας, Δρ Κύπρος Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για ανατροπή της.

Ο Δρ Νικολαΐδης μιλούσε στα πλαίσια διάλεξης που έδωσε το Σάββατο, στην Αγγλική Σχολή, από την οποία αποφοίτησε το 1971. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 100 μαθητές της Αγγλικής Σχολής, καθώς και συμμαθητές

του. Η διάλεξη του επιφανούς επιστήμονα, ο οποίος κατάγεται από την Πάφο, είχε τίτλο «Το ταξίδι μου στην εμβρυϊκή ιατρική» (“My journey in Fetal Medicine”). Στη διάρκειά της, ο Δρ Νικολαΐδης παρουσίασε την πορεία που έχει διανύσει στον τομέα, κάνοντας αναφορές στους σημαντικότερους σταθμούς της ερευνητικής του διαδρομής από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην διάγνωση του συνδρόμου Down σε έμβρυα, στην πρόβλεψη και την πρόληψη της προεκλαμψίας και του πρόωρου τοκετού, παραθέτοντας αρκετά παραδείγματα από ασθενείς του.

Ερωτηθείς για την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου για απαγόρευση των αμβλώσεων, ο Δρ Νικολαΐδης ανέφερε ότι έχει περιοριστεί το δημοκρατικό δικαίωμα του 70% των Αμερικανίδων στην άμβλωση, είτε γιατί βιάστηκαν είτε γιατί δεν ήθελαν να μείνουν έγκυοι, ή γιατί το παιδί τους είχε μια ανωμαλία. «Είναι απίστευτη η απόφαση της πιο προηγμένης δημοκρατίας στον κόσμο να αποστερήσει το πιο βασικό δημοκρατικό δικαίωμα από το 70% του πληθυσμού. Αυτό λέει πολλά για τη δημοκρατία», υπέδειξε. Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για ανατροπή αυτής της απόφασης, που θα χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά, γιατί έξι από τους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ είναι υπερσυντηρητικοί. Οι νότιες αμερικανικές πολιτείες, εξήγησε, είναι συντηρητικές. «Όσο πιο συντηρητικές είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να απαγορεύσουν το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή», τόνισε.

Ερωτηθείς πώς αισθάνεται για την παρουσία του στην Αγγλική Σχολή, 51 χρόνια μετά την αποφοίτησή του, ανέφερε ότι νιώθει εξαιρετικά υπερήφανος που ξαναβρίσκεται στο σχολείο και δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος με τον ενθουσιασμό των μαθητών και των καθηγητών. «Το πιο σημαντικό είναι ότι νιώθω υπερήφανος γιατί είμαι Κύπριος», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την Αγγλική Σχολή, είπε η Σχολή του «έχει αφήσει πολύ ευχάριστες αναμνήσεις» και ότι έχει εξαιρετικό επιστημονικό επίπεδο. Ερωτηθείς αν είχε Κύπριους φοιτητές που μαθήτευσαν κοντά του, σημείωσε ότι το φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει ιδρύσει δίνει 80 υποτροφίες σε φοιτητές, μεταξύ των οποίων και σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Δεδομένου ότι ο Δρ Νικολαΐδης ειδικεύεται στην εμβρυϊκή ιατρική και την προγεννητική χειρουργική, όταν ερωτήθηκε για τη μελλοντική του έρευνα, απάντησε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες ιδιαίτερα στον τομέα της προεκλαμψίας και του πρόωρου τοκετού που είναι, όπως είπε, τα πιο σημαντικά προβλήματα που οδηγούν σε θανάτους μητέρων και παιδιών.

Από την πλευρά της, η Πόπη Κανάρη, διευθύντρια του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και συμμαθήτρια του Δρος Νικολαΐδη, δήλωσε ότι «είναι χαρά και τιμή μας που τον έχουμε στην ομάδα των συμμαθητών και των συμμαθητριών μας». «Πάντοτε νιώθαμε τον Κύπρο πολύ κοντά μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Δρ Νικολαΐδης ήταν ένας μαθητής με ευστροφία, πάντοτε το μυαλό του ήθελε να ερευνά και να βλέπει έξω από το κουτί. «Δεν εκπλήττομαι που είχε αυτές τις επιτυχίες. Μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και ευχόμαστε να έχει υγεία και να προχωρήσει, γιατί έχει ακόμα πολλά να προσφέρει με την εμπειρία του, αλλά περισσότερο με το πάθος που τον διακατέχει», κατέληξε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα