Απίστευτο!Εντοπίστηκε φάλαινα φυσιτήρας στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία το ερευνητικό κομμάτι της ακουστικής και οπτικής επιστημονικής έρευνας για κητώδη (φάλαινες και δελφίνια) στα θαλάσσια ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Το όλο έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) 2014-2020 κατά εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και από εθνικούς πόρους κατά είκοσι πέντε τοις εκατό (25%).

Το έργο είναι διάρκειας ενός έτους και έγιναν σύνολο τρείς ερευνητικές δραστηριότητες (Αύγουστος

2016, Οκτώβριος 2016 και Μάιος 2017), έτσι ώστε να καλυφθεί η εποχικότητα ενός έτους. Οι έρευνες επεκτάθηκαν σε μια περιοχή δυτικά και νότια της Κύπρου μέχρι τα πενήντα ναυτικά μίλια.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που έγινε εξολοκλήρου από την ΚΔ. Τα ευρήματα της έρευνας αυτής θα δημοσιοποιηθούν και αναμένεται να βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα για συμπλήρωση των κενών γνώσης που υπάρχουν για τα κητώδη, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας έτσι τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία και διατήρηση των ειδών αυτών.

Κύριος στόχος της έρευνας είναι η συλλογή πληροφοριών για κητώδη (φάλαινες και δελφίνια) που συναντώνται στα θαλάσσια ύδατα της ΚΔ για τα είδη, μεταξύ άλλων, Ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), Στενόρυγχο δελφίνι (Steno bredanensis), Ρινοδέλφινο (Tursiops truncates), Σταχτοδέλφινο (Grampus griseus) κ.λπ, και επιπλέον εντοπισμό του είδους φάλαινας φυσητήρα (Physeter macrocephalus), ιδιαίτερα για το μέγεθος των πληθυσμών όλων των ειδών και την εκτίμηση της γεωγραφικής διανομής τους, την αναγνώριση κρίσιμων περιοχών και οικοτόπων και αναγνώριση των κύριων απειλών και πιέσεων σε αυτά.

Επιπρόσθετα, το έργο έχει στόχο τη διεξαγωγή οπτικής και ακουστικής έρευνας στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, με οπτική παρακολούθηση και καταγραφές ήχων μέσης συχνότητας σε συγκεκριμένες περιοχές για την εκτίμηση της διανομής και αφθονίας των κητωδών και επιπλέον, καταγραφή ήχων υψηλότερης συχνότητας με σκοπό τον εντοπισμό Ζιφιού (Ziphius cavirostris).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με κατάλληλο σκάφος στη θάλασσα, ώστε να πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, με χωρητικότητα μέχρι και δέκα ατόμων, όπου συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και άλλο προσωπικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα