Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο η κατάσταση στην Παιδεία

Από αδιέξοδο σε αδιέξοδο κινείται η κατάσταση στην Παιδεία με την Κυβέρνηση και τους εκπαιδευτικούς να επιδίδονται σε ένα συνεχές «μπρα-ντε-φερ» στο πεδίο της μεταρρύθμισης και του εξορθολογισμού.

Μετά την απόρριψη της πρότασης 23ης Αυγούστου του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη λύπη του, σημειώνοντας ότι αυτή έπαψε πλέον να ισχύει.

Τονίζει δε ότι οι εν λόγω

προτάσεις δεν ήταν οι αρχικές, αλλά το αποτέλεσμα τρίωρης διαπραγμάτευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ηγεσίες των εκπαιδευτικών οργανώσεων, στις οποίες συμπεριλήφθηκε και η ικανοποίηση των αιτημάτων που υπέβαλαν.

Επιπλέον, μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα» του SIGMA ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, επανέλαβε τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τον Σεπτέμβριο, καλώντας εκ νέου τους εκπαιδευτικούς να επαναξιολογήσουν τη θέση τους έναντι του «συμβιβασμού» που επετεύχθη χθες στο Προεδρικό Μέγαρο και την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τόνισε δε ότι η έκκληση για διάλογο αφορά στο σύστημα αξιολόγησης και όχι το σύστημα απαλλαγών, καθώς το δεύτερο έχει απορριφθεί από τους εκπαιδευτικούς, με την Κυβέρνηση να μην έχει άλλη πρόταση να καταθέσει.

Από την πλευρά του ωστόσο, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλαχτού, εξέφρασε την έκπληξή του από τις αναφορές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί «συναινετικής πρότασης», κάνοντας λόγο για «αλλαγή ρητορικής» από τις 2 Ιουλίου.

«Μας έδωσαν μισθολογικά ωφελήματα τα οποία εμείς δεν ζητήσαμε. Όσο αφορά τον βιολογικό παράγοντα, λέχθηκε ότι θα δοθεί μια περίοδος στον επηρεαζόμενο εκπαιδευτικό και το υπόλοιπο θα είναι προσαύξηση. Αυτό στοιχίζει μας είπαν 1εκ στο Κράτος. Ρωτήσαμε τι θα στοίχιζε αν διδόταν για αδιόριστους και είπαν 1.4εκ», επισήμανε.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι «μέσα από την πρόταση της Κυβέρνησης που δεν υφίσταται πλέον, δεν έβγαινε κερδισμένος ο μαθητής», προσθέτοντας ότι «δεν μας ξενίζει εμάς και δεν είμαστε πανικοβλημένοι με τα όσα ακούγονται γιατί τα κενά της πολιτικής δομής και του εκπαιδευτικού συστήματος πάντα γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν συνδέοντας απόδοση μαθητών με τους εκπαιδευτικούς».

Νωρίτερα, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κος Φυλαχτού απηύθυνε κάλεσμα προς το σύνολο των εκπαιδευτικών για μαζική πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ στην ανάρτησή του αναφέρει χαρακτηριστικά «ού περί χρημάτων τον αγώνα...ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΜΑΣΤΕ».

Από την πλευρά του, με ανάρτησή του στο twitter, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚΓιάννος Σωκράτους δήλωσε ότι οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη μέρα ασφαλώς θα βρίσκονται στα σχολεία τους, προσθέτοντας ότι «απ΄ εκεί και πέρα, υπάρχει ένας κατάλογος μέτρων για την όλη κατάσταση από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα σχολεία και μετά, που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα».

Την Δευτέρα, 27 Αυγούστου, στις 10 το πρωί θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη για τους λόγους απόρριψης της Κυβερνητικής πρότασης. Επίσης, την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, θα δοθεί νέα δημοσιογραφική διάσκεψη για τα μέτρα που προτίθεται να λάβουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα