Από φθινόπωρο οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Σεπτέμβριο, με βάση τα δεδομένα, αλλά και τον φιλόδοξο σχεδιασμό του διεθνούς παράγοντα, θα υπάρξουν, αν υπάρξουν, καίριες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η χθεσινή είδηση του Σίγμα για μετάθεση αρχές φθινοπώρου, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, των όποιων εξελίξεων επιβεβαιώνεται παρασκηνιακά και από το Προεδρικό, το οποίο ωστόσο κρατά αποστάσεις από τα όσα διπλωματικά εξυφαίνει ο διεθνής παράγων.

Συγκεκριμένα, διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το Σίγμα καθόρισαν τα επόμενα βήματα ως εξής:

1.Επίσημη

ανάληψη καθηκόντων της προσωρινής απεσταλμένης του ΓΓ Τζέιν Χολ Λουτ, αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές αρχές Ιουλίου
2. Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο έναρξη και ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών της νέας απεσταλμένης και αντικειμενική καταγραφή των προοπτικών επανασύγκλησης διάσκεψης για την Κύπρο με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες
3. Δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου συναντήσεις του ΓΓ ΟΗΕ με Αναστασιάδη Ακιντζί στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης και καλώς εχόντων των πραγμάτων τριμερής συνάντηση με στόχο ανακοίνωση μιας νέας διάσκεψης.

Η Λευκωσία γνωρίζει τα όσα στο παρασκήνιο τεκταίνονται, αλλά δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία που διαρρέει τις τελευταίες μέρες, με φόντο και τη δήλωση Ερντογάν περί προτεραιότητας στη λύση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων, μετά τις τουρκικές εκλογές.

Χορτασμένο από λεκτικές διακηρύξεις, το Προεδρικό διαμηνύει στους διεθνείς παράγοντες ότι αυτό που μετρά είναι οι πράξεις και με κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει πως το ζητούμενα δεν είναι απλά μια νέα διάσκεψη, αλλά μια επιτυχής διάσκεψη.

Και καλεί τη διεθνή κοινότητα να φέρει σε πέρας την κορυφαία προϋπόθεση.

Να διαγνώσει δηλαδή αν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το πλαίσιο Γκουτέρες, όχι όπως το ερμηνεύουν, αλλά όπως τελικώς διαμορφώθηκε.

Να συναινέσουν δηλαδή σε κατάργηση εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων καθώς και σε πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα