«Από το μερίδιο Φ.Α που θα δοθεί στην Τουρκία εξαρτάται η λύση του Κυπριακού»

Κάτω από τον τίτλο «Υποσχέθηκα στον Τατάρ», ο αρθρογράφος Σαμί Όζουσλου στην Yeni Düzen (08.01.21) αναφέρεται στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ στον δημοσιογραφικό όμιλο UNİTED MEDYA, στον οποίο ανήκει η εν λόγω εφημερίδα, και γράφει ότι «αναμεσά στα λεγόμενα του Τατάρ είναι δύσκολο να βρει κανείς στοιχεία που να είναι ‘νέα’ και να φέρουν ‘ειδησεογραφική αξία’». Σύμφωνα με ανασκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

ο αρθρογράφος προσθέτει μεταξύ άλλων και τα εξής:

 

«[…] Ίσως να μπορεί να θεωρηθεί ‘νέα’ η πληροφορία ότι γίνονται σκέψεις να διεξαχθεί πιθανώς στην Ελβετία μέσα στον Φεβρουάριο η πενταμερής διάσκεψη. Ουσιαστικά, λέει, γίνονταν σκέψεις για το Λονδίνο, όμως φαίνεται να μειώθηκε η πιθανότητα γι’ αυτή την επιλογή μετά την επιδημία του Covid και της νέας μετάλλαξης. Οι δικοί μας πρότειναν την Αγγλία με την δικαιολογία ‘να μην είναι χώρα της ΕΕ, διότι η ΕΕ είναι εμπλεκόμενο μέρος στο Κυπριακό’. Όμως, αν δεν γίνει αυτό, θέλουν να είναι σε μιαν πόλη της Ελβετίας. Διότι η Ελβετία είναι χώρα εκτός της ΕΕ.

Εκτός αυτού, στο τραπέζι επαναλήφθηκαν ‘αυτά που γνωρίζαμε’ γενικά. Επίμονα και πολλές φορές ρωτήσαμε για τις λεπτομέρειες των εννοιών ‘δύο χωριστά κράτη’ και ‘κυριαρχική ισότητα’. Ζητήσαμε να μάθουμε για ποια δύο κράτη γίνεται λόγος. Έτσι είναι, αν στην μια πλευρά θα είναι η ΤΔΒΚ στη ‘λύση δύο κρατών’, μήπως στην άλλη θα είναι η ‘Κυπριακή Δημοκρατία’; Κατηγορηματικά δεν το ονομάσουν αυτό, τόσο ο Τατάρ όσο και η εκπρόσωπός του. ‘Πρώτα να αποδεχτούν την κυριαρχική μας ισότητα’, λένε. Καλά, τι είναι η ‘κυριαρχική ισότητα’; Αυτό ρωτάμε. Συνοπτικά είπαν το εξής: ‘Να αυτοδιοικούμαστε στην δική μας πλευρά’. Καλά, αυτό ούτως ή άλλως υπήρχε και στο ‘ιδρυτικό κράτος’. Καλά, θα υπάρχει ‘κοινή διοίκηση’; Και σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση. Καλά, ποιος πρέπει να αποδεχτεί την ‘κυριαρχική μας ισότητα’; Και οι Ελληνοκύπριοι και τα Ηνωμένα Έθνη. Καλά, αυτό ονομάζεται διχοτόμηση. Η πολιτική της δεκαετίας του 1950. Το λέμε ξεκάθαρα αυτό στον Τατάρ. Δεν λέει τίποτα. Παραμένει αναπάντητο και το ερώτημα: ‘Θα αναγνωρίσετε την ΤΔΒΚ; Υπάρχει μια τέτοια πολιτική;’ Και η κουβέντα συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο…  

 

Ίσως να πρόκειται για επανάληψη, αλλά το ουσιαστικό θέμα είναι το εξής: Το κυπριακό πρόβλημα εξαρτάται πλέον από το ερώτημα ‘τι μερίδιο θα δοθεί στην Τουρκία από το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου’. Πιο ξεκάθαρα, η διαδικασία του Κυπριακού θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον διαμοιρασμό της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε, αυτή η ‘απαίτηση’ και η ‘διασύνδεση’ αναφέρεται ξεκάθαρα στην επιστολή του Τατάρ προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επομένως, και η πορεία της πενταμερούς διάσκεψης και οι μετέπειτα εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις που θα βιωθούν στο πιθανό ‘παράλληλο τραπέζι της Ανατολικής Μεσογείου’. Οι αναφορές σε ‘δύο χωριστά κράτη’ ή ‘κυριαρχική ισότητα’ είναι το πολύ ‘τακτική’ και δεν είναι συμπληρωμένο το περιεχόμενό της. Επιπλέον, δεν είναι ρεαλιστικές. Μάλιστα, για τους Τουρκοκύπριους μπορεί να είναι ακόμα και ‘ένα σενάριο συμφοράς’ λόγω του περιουσιακού. Η δε φόρμουλα που θα συζητηθεί είναι μόνο η ‘ομοσπονδιακή Κύπρος’. Θα προκύψει μια λύση από την διαδικασία ‘πάρε-δώσε’ στον συσχετισμό αέριο Μεσογείου-Κύπρος; Ιδού σε αυτό το σημείο έδωσα μιαν υπόσχεση στον Τατάρ: Αν υπάρξει λύση, θα τον υποστηρίξω να πάρει βραβείο Νόμπελ. […]»    

Keywords
Τυχαία Θέματα