Από το Στρατηγικό Βάθος στο στρατηγικό λάθος

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη τουλάχιστον Ιστορία, που η Τουρκία  κατάφερε το ακατόρθωτο: να αποκτήσει τόσους πολλούς εχθρούς και αντιπάθειες από τρίτες χώρες.


Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και ρεαλιστική εκτίμηση, η νεο-οθωμανική Τουρκία της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ και Ερντογάν κέρδισε επάξια με το σπαθί της, την αντιπάθεια μεγάλης μερίδας δυτικών αλλά και αραβικών/μουσουλμανικών κρατών. Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία,  Αυστρία, Αρμενία, Ισραήλ, Ηνωμένα

Αραβικά Εμιράτα, Αρμενία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος,  μέχρι προσφάτως και η Ινδία, Κούρδοι αλλά και μεγάλο κομμάτι της ΕΕ και δυνάμεις εντός της Ουάσιγκτον δείχνουν να αντιλαμβάνονται  και να ανησυχούν από τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Με καθεμιάν από τις πιο πάνω δυνάμεις η Τουρκία έχει σημεία τριβής και αντιπαραθέσεων, που μπορεί να πηγάζουν από διαφορετικά συμφέροντα και αιτίες, ωστόσο όλα συρρέουν σε μια κοίτη: H Oθωμανική Αυτοκρατορία που οραματίζεται να αναβιώσει o Ερντογάν, ενεργοποίησε αρνητικά αντανακλαστικά  στους λαούς που διαθέτουν ακόμη ιστορική μνήμη και εθνική συνείδηση και δεν ξέχασαν τα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.

Από το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων του Αχμέτ Νταβούτογλου στο Στρατηγικό Βάθος, η σημερινή Τουρκία το μόνο που κατάφερε ήταν να βυθίσει την οικονομία της και να καταλήξει με «φιλίες» που ενδεχομένως να της δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά να προσφέρουν λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται κρίσιμη η χαρτογράφηση των χωρών με τις οποίες η Τουρκία έχει ανοικτούς λογαριασμούς.


Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.
 

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα