Από τον Κάμερον στην Ελισάβετ

Η διαδικασία ολοκλήρωσης του Brexit την 31η Οκτωβρίου 2019 έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το δημοψήφισμα που οργάνωσε ο τότε πρωθυπουργός Ν. Κάμερον οδήγησε την χώρα αυτή στην απόφαση, με το 52% των ψήφων, για αποχώρηση.

Με λαϊκίστικες και ψευδείς διαπιστώσεις ή υποσχέσεις, η παράταξη του Brexit έπεισε την πλειοψηφία να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης. Το ΗΒ εντάχθηκε στην ΕΕ το 1973. Παρά την οικονομική του ισχύ,

το ΗΒ προτίμησε να μην συμμετέχει στην ζώνη του Ευρώ, ενώ αρνήθηκε την συμμετοχή του στο καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης προσώπων - Συνθήκη Σέγκεν. Το ΗΒ υπήρξε σταθερά επιφυλακτικό σε κάθε απόφαση που οδηγούσε στην περισσότερη ΕΕ. Aντιδρούσε σε κάθε απόφαση που οδηγούσε στην δημιουργία μιας Πολιτικής Ένωσης των κρατών-μελών με ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Οι μνήμες της αυτοκρατορικής Μεγάλης Βρετανίας δεν άφησαν πολλούς βρετανούς να δουν τον κόσμο με τα μάτια της διαρκούς εξέλιξης του.

Ο Κάμερον επέλεξε μια λάθος απόφαση - την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για να λύσει εσωκομματικά προβλήματα στο Συντηρητικό Κόμμα. Η πρωθυπουργός που τον διαδέχθηκε, η Τερέζα Μέϊ με την ενεργοποίηση προνοιών της Συνθήκης της Λισσαβόνας,  ανέλαβε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για την έξοδο της χώρας της από την ΕΕ. Δύο χρόνια διαπραγματεύσεων οδήγησαν σε κοινά αποδεκτή λύση, ωστόσο,  η συμφωνία  απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων, γεγονός που έφερε την παραίτηση Μέϊ. Η άτακτη αποχώρηση μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς ο νέος πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, στοχεύει στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης (κυρίως το ιρλανδικό «backstop»), κάτι όμως που απορρίπτει ομόφωνα η ΕΕ. Ο Μπ. Τζόνσον μιλά καθαρά για αποχώρηση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Μπροστά σε αυτό το εφιαλτικό σενάριο, γίνεται λόγος ότι μπορεί να αποτραπεί, μέσω πρότασης δυσπιστίας ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση Τζόνσον και να σχηματισθεί προσωρινή κυβέρνηση υπό τον αρχηγό των Εργατικών, Τζ. Κόρμπιν. Ο στόχος του Κόρμπιν είναι μια νέα χρονική παράταση στην ημερομηνία εξόδου για να δοθεί επιπλέον χρόνος ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές και ενδεχομένως ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Επίμονες φήμες κάνουν λόγο για παρέμβαση, την ύστατη ώρα, της Βασίλισσας Ελισάβετ ώστε να αποτραπεί ένα άτακτο Brexit. Αν και αυτό θεωρείται συνταγματικώς ακραία ενέργεια, το είδος του διακυβεύματος για την χώρα αυτή κάνει μερικούς αναλυτές να υιοθετούν μια τέτοια σεναριολογία, ακριβώς για να αποφευχθεί μια τόσο μαζική οπισθοδρόμηση της βρετανικής οικονομίας.

Όπως είναι γνωστό, με την αποχώρηση του ΗΒ, και με την εφαρμογή τελωνειακών ελέγχων θα δημιουργηθούν τεράστιες ουρές, ελλείψεις αγαθών και φαρμάκων, καθυστερήσεις και χάος στα σημεία εισόδου στην ΕΕ. Πιθανώς, αυτό το σενάριο χάους να οδηγεί τις σκέψεις πολλών στην Βασίλισσα Ελισάβετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα