Αποχαιρέτισε την Ιρλανδία ο Μπάιντεν μετά από μία ημέρα με συγκινήσεις

Η κομητεία Μέιο στα δυτικά της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας ήταν την Παρασκευή ο τελευταίος σταθμός της τετραήμερης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν στο νησί της Ιρλανδίας.

Η μέρα επιφύλασσε συγκινήσεις για τον ηγέτη των ΗΠΑ, που αρχικά επισκέφθηκε το Ιερό της Παναγίας στο Νοκ, χώρο λατρείας με ιδιαίτερη σημασία για τους καθολικούς.

Εκεί, μεταξύ άλλων, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ιερέα που είχε βρεθεί στο προσκέφαλο του γιου

του Μπο όταν εκείνος πέθαινε το 2015 από καρκίνο στον εγκέφαλο. Όπως αποκάλυψε ο εφημέριος του Ιερού, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ξέσπασε σε κλάματα κατά τη συνάντηση αυτή.

Βαθιά ήταν η συγκίνηση του Αμερικανού ηγέτη και όταν στον επόμενο σταθμό του, σε ένα κέντρο περίθαλψης αρρώστων στο οποίο ήταν παρών κατά τη θεμελίωσή του το 2017, στάθηκε με κατεβασμένο το κεφάλι πάνω από μία πλάκα που έχει τοποθετηθεί στο δάπεδο αφιερωμένη στη μνήμη του γιου του Μπο.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ο Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κέντρο Κληρονομιάς και Γενεαλογίας της κομητείας, όπου έλαβε περισσότερες πληροφορίες για τους Ιρλανδούς προγόνους του που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα του δόθηκε ως δώρο ένα τούβλο από το τζάκι του σπιτιού των προγόνων του στην κωμόπολη Μπαλινά.

Αργά τη νύχτα ο Πρόεδρος Μπάιντεν έφτασε στην Μπαλινά και μπροστά από τον τοπικό καθεδρικό ναό απηύθυνε ομιλία σε πλήθος 27.000 κατοίκων που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς.

Ο ναός κατασκευάστηκε με τούβλα που είχε πουλήσει στις αρχές της περιοχής το 1827 ο πρόγονός του Έντουαρντ Μπλιούιτ.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν ως «τον πιο Ιρλανδό από τους Αμερικανούς Προέδρους» και αυτός δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί ξανά στην υπερηφάνεια του για τις ιρλανδικές του ρίζες και στη «βαθιά» σχέση μεταξύ Ιρλανδίας και ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος σημείωσε για ακόμα μία φορά τη σημασία της ειρήνης στην Ιρλανδία, κάτι που, όπως τόνισε, υπενθυμίζει η 25η επέτειος της υπογραφής της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Είπε ότι ο κόσμος βρίσκεται «σε σημείο καμπής» και τώρα χρειάζεται «ελπίδα και θάρρος» περισσότερο από ποτέ. Επισήμανε ως καίριες προκλήσεις την κλιματική αλλαγή, την πείνα ανά τον κόσμο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είπε πάντως ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει πιο αισιόδοξος από τώρα για το τι μπορεί να επιτύχει ο κόσμος.

Κατά την επίσκεψή του που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ιρλανδία ο Πρόεδρος Μπάιντεν προσπάθησε να ενθαρρύνει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα να επιστρέψει στη συγκυβέρνηση με το Σιν Φέιν, ώστε να αποκατασταθεί και η λειτουργία του αποκεντρωμένου βορειοϊρλανδικού κοινοβουλίου Στόρμοντ.

Παρόλα αυτά η παράταξη των ενωτικών δεν πείστηκε. Αντίθετα, κάποια λεκτικά ολισθήματα και κάποιες μικρές αλλά συμβολικές πράξεις του Αμερικανού Προέδρου προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Βορειοϊρλανδούς ενωτικούς και άνοιξαν μια συζήτηση ευρύτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο για το κατά πόσο ο κ. Μπάιντεν είναι στην πραγματικότητα «αντι-Βρετανός».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα