Αποδοχή άτυπης Πενταμερούς τύπου Κραν Μοντανά χωρίς την Ε.Ε

Στην αποδοχή σύγκλησης άτυπης Πενταμερούς διάσκεψης τύπου Κραν Μοντανά, χωρίς την παρουσία της Ε.Ε, φέρεται να συνηγόρησε η Ε/κ πλευρά.

Κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσαν τη σχετική πληροφορία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν θα αποτελέσει «πρόβλημα» στην εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία, καθώς, πρόκειται όπως μας ανέφεραν, για μια «άτυπη» συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε συμμετείχε με το καθεστώς παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι

του 2017. Γεγονός, το οποίο η δική μας πλευρά, επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει διπλωματικά καταδεικνύοντας την παρουσία της Ε.Ε το τραπέζι του διαλόγου, ως την απόδειξη ενεργούς συμμετοχής της, προς επίλυση του Κυπριακού. Χαρακτηριστική, ήταν και η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας την εποχή εκείνη (στη Διάσκεψη της Γενεύης) με τους έντονους διαλόγους ανάμεσα σε Γιούνκερ και Τσαβούσογλου, όταν ο δεύτερος, επιχείρησε να αφήσει την Ε.Ε εκτός διαδικασίας.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, η Ε/κ πλευρά, άρχισε να αναπτύσσει ένα αφήγημα πάνω σε δυο άξονες. Ο πρώτος άξονας, ήταν η καλή προετοιμασία πριν από την όποια νέα σύγκληση διάσκεψης για την Κύπρο. Ο δεύτερος, είχε να κάνει με τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (πέραν της Ε.Ε) στην επόμενη διάσκεψη για την Κύπρο. Σύγκληση δηλαδή, Διεθνούς Διάσκεψης, θέση, την οποία εξέφραζαν διαχρονικά οι εκάστοτε κυπριακές κυβερνήσεις.

Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι η δική μας πλευρά, περνά για άλλη μια φορά κάτω από τον πήχη που η ίδια έθετε το προηγούμενο διάστημα ένεκα της ισχύος που επιδεικνύει η Τουρκία σε ξηρά και θάλασσα, σε μια προσπάθεια εξευμενισμού της, ούτως ώστε, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα