Αποφασισμένη για ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου δηλώνει η Κοινωνική Συμμαχία

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προώθηση διαδικτυακού ψηφίσματος για να υποστηριχτεί και από την κοινωνία το αίτημα ανάκλησης της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Πέτρου Αγαθαγγέλου, θα προχωρήσει η «Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε η Κοινωνική Συμμαχία την Τετάρτη, οι 14 Οργανώσεις που την απαρτίζουν εξέφρασαν ομόφωνα την αποφασιστικότητά τους να πάρουν τα μέτρα που χρειάζεται

για να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τότε που ανακοινώθηκε.

«Εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας αλλά και την απαίτησή μας για την ανάκληση του διορισμού του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συμβουλίου στο ΔΣ του ΟΑΥ», είπε ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας.

Όπως ανέφερε, την Τετάρτη, μια μέρα πριν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, ο ΠΙΣ απέστειλε στις επιστημονικές εταιρείες επιστολή με την οποία τους ενημέρωνε ότι οι επίσημες διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ θα πρέπει να γίνονται από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ κάθε εταιρείας και όχι από μεμονωμένα μέλη της οποιασδήποτε ειδικότητας. Όπως σημείωσε ο κ. Κουλούμας, ο ΠΙΣ εμμέσως απαγορεύει στις εταιρείες να διαβουλεύονται με τον ΟΑΥ, αφού τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων τους δεν θα είναι έγκυρα αν δεν συμμετέχει ο ΠΙΣ, με την ηγεσία του, δηλαδή τον κ. Αγαθαγγέλου.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος προβλέπει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ. Όπως είπε, μπορεί ο κ. Αγαθαγγέλου να μην είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, όπως αναφέρεται και στην προαναφερθείσα επιστολή, ο ίδιος θα διαβουλεύεται εκ μέρους των παροχέων. «Από τη μία θα προσπαθεί να προωθεί τα συμφέροντα του ΟΑΥ και από την άλλη τα συμφέροντα των γιατρών-παροχέων», είπε.

Ο κ. Κουλούμας αναφέρθηκε στη δυνατότητα που παρέχεται από τη νομοθεσία για επίκληση σύγκρουσης συμφέροντος σε μια συζήτηση. «Διερωτόμαστε πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη» σημείωσε, καθώς πολλά θέματα που συζητούνται στο ΔΣ αφορούν άμεσα ή έμμεσα τους γιατρούς, όπως η συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων. «Άρα πότε θα συμμετέχει και πότε δεν θα συμμετέχει και κάθε πόσο θα δηλώνει σύγκρουση συμφέροντος», αναρωτήθηκε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Κοινωνική Συμμαχία αντιδρά στον διορισμό Αγαθαγγέλου, αφού ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ και δίνει το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο σύστημα. «Δημιουργούνται ερωτήματα κατά πόσο θα συμμετέχει προς όφελος του ΓεΣΥ, των παρόχων, και των δικαιούχων». Πρόσθεσε ότι η στάση που τήρησε τους προηγούμενους μήνες ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, όπως η υποστήριξη προτάσεων για συνταγογράφηση από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, πλήττουν την αρχιτεκτονική του συστήματος «και μας προκαλούν έντονο προβληματισμό όσον αφορά τις προθέσεις του».

«Εμείς θέτουμε τα πραγματικά προβλήματα του ΓεΣΥ», συνέχισε ο κ. Κουλούμας, αναφερόμενος στην ένταξη των καινοτόμων φαρμάκων, τους οριζόντιους περιορισμούς που επιβάλλει ο ΟΑΥ, στις υπηρεσίες άλλων επαγγελματιών υγείας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε ότι «ο διορισμός του εκπροσώπου των δύο εργοδοτικών οργανώσεων δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις ανατροπής της ισορροπίας που δημιουργήθηκε στο ΔΣ του ΟΑΥ», αναφέροντας ότι «οι τοποθετήσεις των πρώην και τέως Υπουργών Υγείας σε ό,τι αφορά το αδόκιμο της συγκεκριμένης τοποθέτησης δίνει τις σαφείς απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις».

Πρόσθεσε ότι «ο ρόλος μας θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτικός στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει το ΓεΣΥ και θα είμαστε μπροστάρηδες σε ό,τι αφορά την αντίδραση που πρέπει να υπάρχει σε κάθε κίνηση που θεωρούμε ότι πλήττει την ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ».

Τέλος, ο κ. Μάτσας είπε ότι «το ΓεΣΥ είναι πολιτική απόφαση της συγκεκριμένης Kυβέρνησης, αλλά από τη στιγμή που εφαρμόστηκε στην πράξη αποτελεί κτήμα του συνόλου της κοινωνίας».

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, τόνισε ότι είναι νωπές οι μνήμες για το ποιοι συντάχθηκαν με την απαίτηση της κοινωνίας για εισαγωγή του μονοασφαλιστικού, καθολικού, ισότιμα προσβάσιμου ΓεΣΥ και ποιοι ήταν εκείνοι που κινδυνολογούσαν και έβαζαν εμπόδια στην εφαρμογή του.

«Η απόφαση ενέχει και ηθικό ζήτημα και θεσμικό», είπε, σημειώνοντας ότι, ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ η ίδια, κάθε μήνα το ΔΣ συζητά για τις αμοιβές των παρόχων, αυτών που θεσμικά εκπροσωπεί ο κ. Αγαθαγγέλου. «Είναι ηθικά σωστό ο Πρόεδρος του ΠΙΣ να αποφασίζει τι αμοιβές θα πάρουν στο τέλος κάθε μήνα τα μέλη του» διερωτήθηκε.

«Η στήριξη στο ΓεΣΥ δεν μπορεί να είναι θεωρητική. Είναι πολύ σημαντικό οι δηλώσεις να συνάδουν με τα έργα. Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε έργα και πράξεις που είναι σε μεγάλη απόκλιση από αυτό το οποίο διακηρυκτικά λέγεται ότι 'στηρίζεται το ΓεΣΥ'», πρόσθεσε, αναφερόμενη στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για καταβολή της εισφοράς του προς τον ΟΑΥ, καθώς και σε άλλες καθυστερήσεις από πλευράς Kυβέρνησης που προκαλούν δυσκολίες στη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Στην Κοινωνική Συμμαχία συμμετέχουν η ΟΣΑΚ, η ΣΕΚ, η ΠΕΟ, η ΔΕΟΚ, η ΠΟΑΣΟ, η ΑΣΔΗΚ, η ΠΕΣΥΣ, η ΕΚΥΣΥ, η ΟΕΛΜΕΚ, η ΟΛΤΕΚ, η ΠΟΕΔ, η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Όλες οι οργανώσεις κάλεσαν ομόφωνα τον Πρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο να ανακαλέσει τον διορισμό. Όπως είπε ο κ. Κουλούμας, απαντώντας σε ερώτηση για τα μέτρα που θα ληφθούν, θα σταλεί επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ζητηθεί συνάντηση μαζί του, ενώ θα δημιουργηθεί και διαδικτυακό ψήφισμα με το οποίο θα καλέσουν την κοινωνία να το στηρίξει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα