Αποφασισμένη για όλα τα ενδεχόμενα στο Οικόπεδο 12 η Λευκωσία

Με σκληρή γραμμή και αποφασισμένη για όλα τα ενδεχόμενα θα μπει στο διάλογο με την Κοινοπραξία για το Οικόπεδο 12 η Λευκωσία.

Βασική θέση της Λευκωσίας είναι ότι «δεν υιοθετούμε την άποψη της Κοινοπραξίας ότι με χαμηλές τιμές πετρελαίου δεν "βγαίνουν" οικονομικά". Η Κυβέρνηση έχει θέσει τα όρια της».

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να εκμορντενίσει το συμβόλαιο με την Κοινοπραξία όπως συνέβη με τον 2ο και του 3ο γύρο αδειοδότησης, ώστε να μην δημιουργηθεί

κακό προηγούμενο.

Οι τιμές σε αυτή την περίπτωση εναλλάσσονται ανάλογα με τιμή πετρελαίων και ο διαμοιρασμός των κερδών να γίνεται στη βάση του μηχανισμού R-FACTOR.

Σημειώνεται ότι η διαπραγματευτική ομάδα θα ξεκινήσει την συζήτηση με την Κοινοπραξία με όλες τις επιλογές να είναι ανοικτές.

Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, ακόμη και τα πολύ αρνητικά με την Λευκωσία να επιλέγει τον διάλογο.

Το ερώτημα για την Κυβέρνηση είναι πλέον πολιτικό: Θέλει την Κοινοπραξία ή όχι;

Πάντως, οι πρεσβείες των χωρών της Κοινοπραξίας θέλουν να υπάρξει συμφωνία. Το μήνυμα τους είναι πως είναι αναγκαίο πολιτικά να προχωρήσουμε με φόντο την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Τις απαιτήσεις της Κοινοπραξίας τις γνωρίζουμε επίσημα από τις 29 Δεκεμβρίου 2017, όταν οι εταιρίες ανακοίνωσαν στη Κυβέρνηση ότι έχει κλείσει παράλληλα συμφωνία με το τερματικό στην Αίγυπτο και δη με συγκεκριμένη τιμή πώλησης φυσικού αερίου.

Τότε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης συμφώνησαν ότι δύο μήνες πριν τις εκλογές αυτό το θέμα δεν θα έπρεπε να ανοίξει προεκλογικά, καθώς δεν ήθελαν να θεωρηθεί ότι το εκμεταλλεύτηκαν. Επίσης, η Κυβέρνηση ήταν ενώπιον αποφάσεων.

Το Μάρτιο η Κοινοπραξία επανήλθε γραπτώς με νέα συγκεκριμένη πρόταση και τον Ιούνιο επέστρεψε με νέα αναθεωρημένη πρόταση μονομερώς, αυτή που όλοι γνωρίζουμε.

Πάντως, υπάρχουν φωνές, ειδικά από το ΑΚΕΛ, που λένε ότι η Κυβέρνηση δεν πρέπει να βιαστεί να προχωρήσει στη διαπραγμάτευση, διότι εκκρεμεί η γεώτρηση στο τεμάχιο 10 με την ExxonMobil να έχει αναφέρει ότι αν πετύχει μεγάλα κοιτάσματα θα προχωρήσει και σε τερματικό στη Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ, πριν λίγη ώρα ανέφερε ότι με την σημερινή απόφαση μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά με σοβαρούς κινδύνους για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση απαντά ότι ενώπιόν της υπάρχει «κάτι χειροπιαστό», δηλαδή η προκαταρτική συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά και κάτι εξαιρετικά αβέβαιο, δηλαδή η γεώτρηση της ExxonMobil.

To Προεδρικό υποστηρίζει ότι ακόμη και αν υπάρξει ανακάλυψη κοιτάσματος στο τεμάχιο 10 η οποία να δικαιολογεί τερματικό υγροποίησης, δεν είναι βέβαιο αν θα συμφέρει να πάει το Αφροδίτη στο Τερματικό της Κύπρου, το οποίο θα είναι έτοιμο το συντομότερο το 2027.

Το Υπουργείο Ενέργειας έχει προχωρήσει σε οικονομική ανάλυση ότι με υγροποίηση στη Κύπρο και στην Αίγυπτο, με τους αριθμούς να αναφέρουν πως η υπόθεση «Αφροδίτη» δεν συμφέρει από τερματικό της Κύπρου.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική.

Σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία είναι εις γνώσιν του Γενικού Ελεγκτή, καθώς η Κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει διαφάνεια την διαπραγμάτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα