Αποφασίζουν σήμερα τα κίνητρα για τους εμβολιασμούς- Στο τραπέζι και νέα μέτρα

Η αρμόδια διυπουργική Επιτροπή για τον κορωνοϊό θα συνέλθει σήμερα για να εξετάσει τις εισηγήσεις της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και μέτρα για την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Παρών στη σύσκεψη θα είναι και ο νέος Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα την Παρασκευή.

Οι εισηγήσεις της Επιτροπής θα τεθούν την Παρασκευή ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων.

«Η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αυστηροποιήσει τα μέτρα, αλλά με στοχευμένες ενέργειες να διασφαλιστεί ότι η κοινωνικοποίηση

γίνεται με ασφάλεια», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, κατά την οποία προέβη σε απολογισμό του έργου του Υπουργείου για την περίοδο Μαρτίου 2018 - Ιουνίου 2021.

Κληθείς να σχολιάσει τη διστακτικότητα των νεαρότερων ηλικιών για εμβολιασμό, και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον η Κυβέρνηση επεξεργάζεται την παραχώρηση κινήτρων στα άτομα που θα εμβολιαστούν, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως για την εξέταση πιθανών κινήτρων για τα άτομα που θα επιλέξουν να εμβολιαστούν, έχει συσταθεί διυπουργική επιτροπή, η οποία θα εξετάσει διάφορες εισηγήσεις και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Γίνεται επεξεργασία, ούτως ώστε να εξευρεθεί ένα πλαίσιο και ένα πλάνο κινήτρων. Το θέμα των κινήτρων πρέπει να αξιολογηθεί στην ολότητά του», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Όσον αφορά στα μέτρα, ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι υπάρχει η εισήγηση για επαναφορά του SafePass σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει αυξημένο ρίσκο μετάδοσης και συγχρωτισμός (μπαράκια, clubs, γάμοι, πάρτι αποφοίτησης, κτλ).

Είπε συγκεκριμένα ότι εντοπίστηκε πρόβλημα στην ιχνηλάτηση στους χώρους αυτούς, συμπληρώνοντας πως «είναι προφανές ότι σε αυτούς τους χώρους δεν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης».

«Οι λόγοι είναι πολλοί», συνέχισε, «και η πανδημική κούραση και πολλοί άλλοι λόγοι. Κάνουμε συνεχώς εκκλήσεις στον κόσμο για να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας. Δεν συμβαίνει αυτό, δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα. Και είναι ουτοπία μετά από 16 μήνες ενημέρωσης για την πανδημία, να περιμένουμε ότι από τη μια μέρα στην άλλη θα αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου ή της μικρής μερίδας του κόσμου που δεν λαμβάνουν τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Σχετικά με το τι θα λύσει το πρόβλημα, εξήγησε πως αυτό είναι ο εμβολιασμός, για να σημειώσει πως «τα οφέλη από τον εμβολιασμό φαίνονται ήδη και στην Κύπρο».

Στις ηλικίες, είπε, «που η κάλυψη είναι ψηλή, τα κρούσματα είναι σχεδόν μηδενικά, και αυτοί ακόμα που νοσούν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ούτε έχουμε θανάτους. Τα κρούσματα παρατηρούνται σε ηλικίες κάτω των 40 ή ακόμα και κάτω των 25 και στους χώρους που προανέφερα».

«Γίνονται προσπάθειες και προσπαθούμε να μεταφέρουμε στον κόσμο ότι η λύση είμαστε εμείς με τη συμπεριφορά μας. Βλέπουμε όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει ή θέλει χρόνο», σημείωσε. Επομένως, πρόσθεσε, «κάτι πρέπει να γίνει. Ας υποθέσουμε ότι εμβολιάζουμε την επόμενη εβδομάδα 10-15% του πληθυσμού. Αυτοί θα αποκτήσουν ανοσία στον επόμενο έναν μήνα. Σε αυτόν τον μήνα όμως κάτι πρέπει να κάνουμε για να ελέγξουμε την έξαρση της πανδημίας».

Τόνισε ότι η εισήγηση η δική του, εφόσον το πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτούς τους χώρους, είναι να επανέλθει το SafePass, ούτως ώστε οι εμβολιασμένοι να κινούνται ελεύθερα και όσοι επιλέξουν να μην εμβολιαστούν και είναι δικαίωμα κάποιου να μην εμβολιαστεί και είναι σεβαστό το δικαίωμά του, αλλά είναι σεβαστό και το δικαίωμα των εμβολιασμένων.

Πρόσθεσε πως «για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων μας στην ασφάλεια και να προστατεύσουμε τη Δημόσια Υγεία, αυτοί που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν, να μπορούν να εισέλθουν σε αυτούς τους χώρους με αρνητικό τεστ, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια», συμπληρώνοντας πως «αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να θέτουμε και όχι αυστηροποίηση των μέτρων, αλλά να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνικοποίηση γίνεται με ασφάλεια».

Ερωτηθείς εάν χρειάζεται να αυξηθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων, ο κ. Ιωάννου συμφώνησε ότι χρειάζεται αύξηση των ελέγχων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε αστυνομούμενο κράτος, για να υπάρχει ένας Αστυνομικός και να ελέγχει τον κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Διαβάστε επίσης: 

Αντιδράσεις για sms από Παγκύπριο για «εμβολιασμένους γονιούς»- Απάντηση Σέπου

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί ατόμων ηλικίας 16 και 17 ετών κατά της COVID-19

Keywords
Τυχαία Θέματα