Απογοητεύσεις 2014 – Προσδοκίες 2015

Αν πράγματι οι δύο κορυφαίοι πολιτειακοί αξιωματούχοι θέλουν να ηγούνται κράτους Ευρωπαικού και όχι Αφρικανικού ας το αποδείξουν έμπρακτα, απονέμοντας ταχύτατα δικαιοσύνη σε όλα τα επίπεδα τιμωρώντας τους ενόχους της οικονομικής τραγωδίας και της κρατικής χρεοκοπίας.

Με τις πιό πάνω γραμμές άρχιζε το περυσινό μας άρθρο με τίτλο καλώντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Γενικό Εισαγγελέα να καθαρίσουν τους στάβλους του Αυγείου και να προλάβουν την μετατροπή της Κύπρου σε Μπανανία.

Δυστυχώς, το τελευταίο δωδεκάμηνο,

παρά τις βαρύγδουπες προεδρικές –κυβερνητικές διακηρύξεις πολύ λίγα έως ελάχιστα έχουν γίνει για να αποτραπεί το μοιραίο, με αποτέλεσμα η Κύπρος να μοιάζει με τριτοκοσμική χώρα, όπου οι θεσμοί καταπατούνται βάναυσα, οι κάθε λογής απατεώνες συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους και η κοινωνία βυθίζεται σε πρωτοφανή αδιέξοδα. Kι εξηγούμαι.

Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες που ευθύνονται τα μέγιστα για την οικονομική τραγωδία κυκλοφορούν ελεύθεροι και παραμένουν ατιμώρητοι.

Στον κοινωνικό τομέα, οι δυσπραγούσες οικογένειες πολλαπλασιάζονται, οι χαμηλοσυνταξιούχοι πληθαίνουν ενώ οι οι πρίγκηπες - πολυσυνταξιούχου με της παχυλές απολαβές που φθάνουν μέχρι και 15000 [δεκαπέντε χιλιάδες] ευρώ μηνιαίως καλά κρατούν προκαλώντας βάναυσα το δημόσιο αίσθημα.

Στην αγορά εργασίας η εκμετάλλευση του ανθρώπινου μόχθου εντείνεται, η αδήλωτη εργασία θαυματουργεί, με την νεολαία να περιθωροποιείται και τα νοικοκυριά να φτωχοποιούνται ολοένα και περισσότερο.

Στο οικονομικό μέτωπο, τα τραπεζικά επιτόκια εξακολουθούν να επενεργούν ως επιθανάτιος βρόγχος για τους δανειολήπτες ενώ την ίδια ώρα θεριεύει η τραπεζική αποθράσυνση στο φλέγον θέμα των δανειακών αναδιαρθρώσεων.

Στον βαθειά ασθενούντα τομέα της υγείας τα διαπλεκόμενα συμφέροντα χωρίς ίχνος σεβασμού στον ανθρώπινο πόνο, ασελγούν πάνω από τα όψιμα γεννητούρια του ΓΕΣΥ.

Στον ποδοσφαιρικό χώρο όπου η καταθλιμμένη κοινωνία των πολιτών προστρέχει για λίγη αναψυχή, αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλα είναι σικέ με την κυρά διαπλοκή να επιτυγχάνει θεαματικά τέρματα [goals] σε βάρος των φίλων του δημοφιλέστερου αθλήματος αλλά και των κοινωνικοοικονομικών συμφερόντων.

Ευτυχώς, πριν από την εκπνοή του 2014 αναδύθηκαν μέσα από τα βοθρολύματα του αποχετευτικού της Πάφου οι πρώτες ζωντανές ελπίδες για απαλλαγή της Κύπρου από τις πολύχρωμες δυσοσμίες της πολιτικής και κοινωνικοοικονομικής ζωής. Με την διαφαινόμενη θέληση της Γενικής Ειασαγγελείας για τιμωρία των εμπλεκομένων στο μέγα σκάνδαλο του βοθρολυμάτων, που εν πάση περιπτώσει δεν είναι μόνον Παφιακό αλλά Παγκύπριο, γεννιώνται βάσιμες προσδοκίες ότι το 2015 θα είναι έτος κάθαρσης και αναγέννησης. Αυτές οι προσδοκίες ενισχύονται τόσο από το αποτέλεσμα της δίκης της όσο και από τις πρώτες αποφασιστικές κινήσεις της Εισαγγελείας για διείσδυση στα άδυτα του αμαρτωλού Κυπριακού ποδοσφαίρου.

Φυσικά, βαρόμετρο για τις εξελίξεις αποτελεί ο βαθμός της βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να κάνει ένα νέο ξεκίνημα της διακυβέρνησης του με την ανατολή του νέου έτους. Με την καρδιά του ανανεωμένη και το μυαλό του πιο καθαρό, ο πρόεδρος με την ανάληψη των καθηκόντων του μετά την εγχείριση στην Αμερική, καλείται να στηρίξει τα μέγιστα το έργο της Γενικής Εισαγγελείας για να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγείου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος με τις εμπειρίες που αποκόμισε στα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνηση μιας χώρας βουτηγμένης στο βούρκο και την διαφθορά, θα επιλέξει να συνεργαστεί έστω και τώρα με τους άριστους και όχι με τους αρεστούς, με μοναδικό σκοπό ο τόπος να δεί άσπρη μέρα. Από την πλευρά του, οι σφαγιαζόμενοι πολίτες καλούνται να ανοίξουν τα αυτιά τους για να ακούσουν τη φωνή της ιστορίας που τους χτυπά δυνατά την πόρτα καλώντας τους σε αφύπνιση και δυναμική αντίδραση πέραν και πάνω από κόμματα και ποδοσφαιρικούς χρωματισμούς ενάντια στους κάθε λογής εμπόρους του λαού. Αν παρελπίδα, ο λαός εξακολουθήσει να πιστεύει στα παραμύθια των κομματαρχών, η μόνιμη καταδίκη του θα θεωρείται βέβαιη.

Keywords
Τυχαία Θέματα