Αποκαλύψεις στην δίκη ΣΑΠΑ – «Είναι σπιλωμένος μάρτυρας»

Μετά από μια διακοπή ενάμισι περίπου μήνα συνεχίστηκε σήμερα στις 09:00 το πρωί ενώπιον του μόνιμου κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο η πολύκροτη υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου, για τις τελικές αγορεύσεις .

Η σημερινή δικάσιμος ξεκίνησε με την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του κατηγορούμενου Γιώργου Μιχαηλίδη, δικηγόρου Χρίστου Χατζηλοίζου.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον πελάτη του είπε ο κ. Χατζηλοίζου αφορούν τα συμβόλαια Ε’και Β’ της δεύτερης φάσης εκτέλεσης του αποχετευτικού συστήματος που ανέλαβαν οι εταιρείες MEDCO CONSTRUCTIONS και LOIZOS IORDANOYS

LTD.

O κ. Χατζηλοίζου προέβη στην εκτίμηση ότι τα γεγονότα που εξέθεσε η κατηγορούσα αρχή είναι γεγονότα που απέχουν από αυτά που ορίζει ο νόμος. Είπε πως η γραμμή της Κατηγορούσας Αρχής είναι αντιφατική λαμβάνοντας υπόψιν τα γεγονότα της Παραδοχής, τις λεπτομέρειες της Κατηγορίας της Συνωμοσίας (32) που παραδέχθηκαν ο Βέργας και Μαλληκίδης και 3ον της Μαρτυρίας που παρουσιάσθηκε στο Δικαστήριο στην υπό εκδίκαση της δίκης κατά την ακρόαση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μιχαηλίδη αναφέρθηκε στον διαχωρισμό του ρόλου που διαδραμάτισε η επταμελή εποπτική επιτροπή του ΣΑΠΑ, με τον ρόλο της εκτέλεσης του έργου.

Σύμφωνα με την μαρτυρία συνέχισε, ο ρόλος της εποπτικής επιτροπής ήταν συμβουλευτικός επί τεχνικών θεμάτων και ο πελάτης του ως μέλος δεν ήταν στις αρμοδιότητες του να λάβει αποφάσεις αφού τις αποφάσεις τις λάμβανε η ολομέλεια του ΣΑΠΑ για έγκριση ή απόρριψη.

Για του λόγου του αληθές, όπως είπε, ο κ. Χατζηλοίζου επικαλέστηκε την μαρτυρία του Θουκυδίδη Χρυσοστόμου, μέλους του Δ.Σ. του Σ.Α.Π.Α και της Εποπτικής Επιτροπής ο οποίος μεταξύ άλλων είπε « είμαι μέλος του Δ.Σ. του Σ.Α.Π.Α και μέλος της Εποπτικής Επιτροπής από το 2000 μέχρι και σήμερα".

"Ο Χειμαρίδης έδωσε ψευδή κατάθεση"

Η επιτροπή αυτή συνεδρίαζε και τηρούνταν πρακτικά. Σε κάποιες συνεδριάσεις της καλείτο και παρευρίσκετο και συμβούλευε την επιτροπή αυτή ο Σαβέριος Βραχίμης. Ο ρόλος της Εποπτικής Επιτροπής ήταν συμβουλευτικός προς την ολομέλεια , βασικά και όλα τα πρακτικά που τηρούντο στις συνεδριάσεις πήγαιναν στην ολομέλεια για έγκριση ή απόρριψη. Οι αποφάσεις της Εποπτικής Επιτροπής έπρεπε να εγκριθούν ή να απορριφθούν από την ολομέλεια του Σ.Α.Π.Α.».

Πρόσθεσε μάλιστα, πως ο πελάτης του συνελήφθη στις 6.12.2014 και έδωσε 4 καταθέσεις την περίοδο της κράτησης του ενώ την 7η Δεκεμβρίου οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.
Όσο για τον Α. Χειμαρίδη, εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας MEDCO CONSTRUCTIONS o κ. Xατζηλοίζου ανέφερε ότι αυτός ποτέ δεν ανέφερε στις 6 καταθέσεις του ότι απειλήθηκε από τον πελάτη του.

Χαρακτήρισε μάλιστα ψευδή την κατάθεση του Ανδρέα Χειμαρίδη λέγοντας μάλιστα πως αυτή λήφθηκε κατόπιν ανταλλάγματος και πως αυτός δεν προσήλθε για κατάθεση αυτοβούλως αλλά κλήθηκε στο Αρχηγείο από τις ανακριτικές αρχές.Το αντάλλαγμα συνέχισε, ήταν να μην συλληφθεί, να μην κατηγορηθεί και να κληθεί ως μάρτυρας κατηγορίας μετά και την κατάθεση του στις 12.12.2014
Ο Α. Χειμαρίδης συνέχισε ο κ. Χατζηλοίζου , ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι από μόνος του αποφάσισε να πάει να δώσει την κατάθεση αυτή ημ. 12/12/2014 όμως διαψεύδεται , όπως εκτίμησε καθ’ ότι δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτό.

Ο μάρτυρας αυτός απέκρυψε από τις Γραπτές Καταθέσεις του και από την Ένορκη Μαρτυρία του ότι το πρωί της 12/12/2014 συναντήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας με τον Αν. Υπ. Γιαννάκη Γεωργίου ο οποίος επόπτευε και διεύθυνε τις ανακρίσεις του Σ.Α.Π.Α.

Στο Αρχηγείο εκλήθη για ανάκριση και πήγε, δεν πήγε μόνος του ως ισχυρίσθηκε επανέλαβε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η Κατηγορούσα Αρχή είχε καθήκον να παρουσιάσει στο Δικαστήριο ως Μάρτυρα τον Αν. Υπ. Γιαννάκη Γεωργίου εποπτεύον των ανακρίσεων και υπεύθυνο του CID Αρχηγείου και να δώσει μαρτυρία για το τι διημείφθη μεταξύ του και του Χειμαρίδη στη συνάντηση των ημ. 12/12/2014 στο Αρχηγείο προτού δώσει την κατάθεση του ο Χειμαρίδης και αν και τι υποσχέθη στο Χειμαρίδη για να δώσει την κατάθεση αυτή.

Η αγγλική νομολογία, υποστηρίζει, συνέχισε στην αγόρευση του ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη, ότι παράλειψη της Κατηγορούσας Αρχής να καλέσει ουσιώδη μάρτυρα, κλονίζει το θεμέλιο της κατηγορίας διότι αφήνει σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης που θα μπορούσαν να φωτιστούν με την μαρτυρία του .

Αναφερόμενος στο Δικαστήριο είπε ότι αυτό έχει νομική υποχρέωση να υπενθυμίσει στον εαυτό του , ότι ένας συναυτουργός είναι σπιλωμένος μάρτυρας που η μαρτυρία του μπορεί να επηρεάζεται από την σχέση του με το έγκλημα και επομένως είναι επικίνδυνο να βασισθεί στην μαρτυρία του χωρίς ενίσχυση.

Ο κ. Χατζηλοίζου ανέφερε πως ο Α. Χειμαρίδης είπε στην κατάθεση του ότι απειλήθηκε από τον Σάββα Βέργα ενώ η Δήμητρα Καραντώκη Εκτελεστική πρόεδρος της Εργοληπτικής εταιρείας Medcon και μάρτυρας κατηγορίας είπε ότι δεχόταν άμεσες απειλές από τους Βέργα και Μαλληκίδη.

Διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο ένας μάρτυρας που καταστρέφει το σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, θεωρείται αξιόπιστος μάρτυρας στο δικαστήριο και ακολούθως ο κ. Χατζηλοίζου ανέφερε πως ο Εκτελεστικός Διευθυντής της MEDCON είναι σπιλωμένος και συναυτουργός.Είναι η θέση της Υπεράσπισης του 1ου Κατηγορούμενου είπε ο κ. Χατζηλοίζου και επανέλαβε ότι ο Χειμαρίδης, δεν είναι μάρτυρας αξιόπιστος και που είπε την αλήθεια στο Δικαστήριο.

Ο Ιορδάνους δεν έδωσε μίζες στον Μιχαηλίδη αλλά στον Μαληκκίδη

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κ Γιώργου Μιχαηλίδη ανέφερε πως ο Λοίζος Ιορδάνους δεν έδωσε ποτέ χρήματα στον πελάτη του αλλά τα χρήματα τα πήρε ο τέως ΓΔ του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης, αλλά ούτε, έγινε συνάντηση στο γραφείο του πελάτη του με στόχο τον χρηματισμό.
Ακολούθως σχολιάζοντας την μαρτυρία του Ευτύχιου Μαλληκίδη, ο κ. Χατζηλοίζου χαρακτήρισε την μαρτυρία του Μαλληκίδη σπιλωμένη και μολυσμένη λέγοντας πως ο Μαλληκίδης είναι συνεργός και πως η μαρτυρία του, κλονίζουν την αξιοπιστία του.

Θέση συνέχισε, της υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη είναι ότι τα γεγονότα όπως τα παρουσίασε ο Σάββας Βέργας είναι ψέματα και σκέψεις για να εναρμονίσει την μαρτυρία του με την μαρτυρία του Ε. Μαλληκίδη.

Ο κ. Χατζηλοίζου ανέφερε πως ο Μαληκκίδης στην 1η Κατάθεση του ημ. 19/12/2014 όπου άρχισε να απαντά τις ερωτήσεις όταν ανακρίνετο για τα υποεκδίκαση αδικήματα, παρουσιάζει τον εαυτό του ως ευάλωτο και παρουσιάζει τον Βέργα ότι ήτο ένας βίαιος επιθετικός χαρακτήρας που τον τρομοκρατούσε συχνά και του επέβαλε ότι τίποτε δεν θα έκανε χωρίς την έγκριση του.

Λόγω αυτής της κατάστασης ως ισχυρίσθη υποτάχθηκε στον Βέργα , δηλαδή ως μας είπε έγινε πειθήνιο όργανο του Βέργα.
Από την άλλη πλευρά ο Βέργας λέγει τα αντίθετα για τον Μαληκκίδη, όπως είπε.Σε σχέση με τον μάρτυρα κατηγορίας Λοϊζο Ιορδάνους, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη , είπε στην αντεξέταση του ότι η συνάντηση αυτή στον Αναλύοντα ήτο καθαρά μία κοινωνικής φύσεως συνάντηση στην οποία παρευρέθηκαν και τα παιδιά του, αδελφοτέχνια του και φίλοι του, ήταν 15 άτομα.

Εάν διερωτήθηκε ο κ. Χατζηλοίζου , υπήρχε και λειτουργούσε ομάδα στο Σ.Α.Π.Α ως ισχυρίσθηκαν ο Βέργας και ο Μαληκκίδης και αποτελείτο από αυτούς , τον Γιώργο Μιχαηλίδη, Ευστάθιο Ευσταθίου και Βάσο Βασιλείου δεν θα συνεδρίαζαν έστω και μία φορά να αποφασίσουν για ένα θέμα;

Διερωτήθηκε ακόμη εάν ο 1ος Κατηγορούμενος έπαιρνε μίζες γιατί οι μάρτυρες κατηγορίας Δρακόπουλος, Λοϊζος Ιορδάνους, Τόνυ Τουμαζή ή άλλος εργολάβος δεν είπαν στην μαρτυρία τους , εδώσαμε στον Γιώργο Μιχαηλίδη το Χ ποσόν.

Είναι η θέση μου κατέληξε ο κ. Χατζηλοίζου ότι ο Α. Χειμαρίδης αποτελεί τη κάλλιστη περίπτωση σπιλωμένου μάρτυρα και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίσει το Δικαστήριο .
Την ίδια αντιμετώπιση πρέπει να τύχουν από το Δικαστήριο σας οι μάρτυρες Βέργας και Μαληκκίδης, σημείωσε.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ΣΑΠΑ επαναπρογραμματίστηκε για τις 9.1.2017 και 13.1.2017 με τις αγορεύσεις των υπολοίπων συνηγόρων υπεράσπισης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα