Αποκαλυπτικό: Όλα όσα είπε στον γιο του ο Κώστας Παπακώστας
Ευθύνες στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη επιρρίπτει, μεταξύ άλλων, για την κατάληξη του πατέρα του, ο γιος του πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, Νικόλας Παπακώστας, μεταφέροντας παράλληλα τις συζητήσεις, που είχε με τον πατέρα του για τη φονική έκρηξη στο Μαρί. Καταγγέλλει δε ότι ο πατέρας του "αφέθηκε να πεθάνει".
Ο γιος του Κώστα Παπακώστα μιλά στο Sigmalive για την πικρία του πατέρα του από τη στάση του Δημήτρη Χριστόφια, την "εκδικητική συμπεριφορά" της Πολιτείας καθώς επίσης και γι΄ αυτούς, που βρίσκονταν, όπως έλεγε, "απέναντι του" στους αγώνες του.
Ο Κώστας Παπακώστας πίστευε, σύμφωνα πάντα με τον γιο του, ότι η καταδίκη του ήταν μια σκευωρία του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη για να «ξεφουσκώσει» μια υπόθεση με πολιτική πτυχή πάνω στον Υπουργό Άμυνας, ένα άτομο τον οποίο θεωρούσαν αναλώσιμο.
Βολεύτηκαν πολλοί...
Βολεύτηκαν πολλοί με την καταδίκη του Κώστα Παπακώστα, δηλώνει ο γιός του αείμνηστου Κώστα Παπακώστα, Νικόλας Παπακώστας, επεξηγώντας ότι ο πατέρας του ένοιωθε έντονα το αίσθημα της «αδικίας» της πολιτείας απέναντι του και ότι ήταν το θύμα για να «ξεθυμάνει» η οργή της κοινής γνώμης για την υπόθεση του Μαρί.
Ο Κώστας Παπακώστας είχε επίσης την πεποίθηση ότι από την καταδίκη του βολεύτηκαν όλοι όσοι είχαν με τον ένα ή άλλο τρόπο ανάμιξη στο θέμα – είτε αυτοί ήταν πολιτικοί είτε ήταν αξιωματούχοι του κράτους, και ιδιαίτερα οι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς.
«Εάν κάποιος από τους πολιτικούς θα έπρεπε να είχε πολιτικές ευθύνες», έλεγε στον γιο του, «γιατί να μην ήταν αυτοί οι πολιτικοί που είχαν την ευθύνη της πολιτικής διαχείρισης του θέματος των εμπορευματοκιβωτίων;».
Και αυτοί, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στον γιο του ο Κώστας Παπακώστας, δεν ήταν άλλοι από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον τέως Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, τον τέως Δ/ντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου.
Πίστευε επίσης ότι και η αντιπολίτευση βολεύτηκε διότι «αυτοί ήταν που ανήγαγαν το εν λόγω θέμα σε πολιτικό για να επωφεληθούν πολιτικά, εκμεταλλευόμενοι τον δικαιολογημένο πόνο των συγγενών των θυμάτων».
Όπως έλεγε ο Κώστας Παπακώστας, σύμφωνα με τον γιο του Νικόλα, «η καταδίκη μου ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική μου θέση για τρείς θητείες ως βουλευτής με τις Νέες Δυνάμεις του ΑΚΕΛ και την θέση μου ως Υπουργός της κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια».
Πίστευε, επίσης, ακράδαντα, σύμφωνα με τον γιο του, ότι η καταδίκη του ήταν προσχεδιασμένη.
Δεν είχε την πεποίθηση ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ποινικές ευθύνες, τόνισε ο Νικόλας Παπακώστας. «Οι οποιεσδήποτε ευθύνες του ήταν πολιτικές, όχι ποινικές», έλεγε στον γιό του ο εκλιπόντας.
Τόνιζε επίσης στο γιο του ότι «δεν είχα καμία ενημέρωση για τους πολιτικούς χειρισμούς του Προεδρικού και του Υπουργού Εξωτερικών όσον αφορά το φορτίο αφού ήταν θέμα εξωτερικής πολιτικής υπό την δική τους ευθύνη. Όταν συζητούσα το θέμα με τον Μάρκο Κυπριανού, ο Μάρκος μου ανέφερε ότι το θέμα το χειρίζεται ο ίδιος με τον Πρόεδρο και ο Πρόεδρος είναι ενήμερος».
Έτσι την "σκαπούλαραν" οι στρατιωτικοί...
«Φυγαδεύτηκε» ο Αρχηγός και έτσι «…την σκαπούλαραν όλοι οι υφιστάμενοι του υπεύθυνοι στρατιωτικοί…» τόνιζε ο Κώστας Παπακώστας.
Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπακώστα, ο αποβιώσας πρώην Υπουργός Άμυνας υποστήριζε ότι «κανένας από τους στρατιωτικούς δεν είχε αντιληφθεί το πραγματικό κίνδυνο της έκρηξης και προπάντων το πόσο άμεσος ήταν αυτός ο κίνδυνος. Ο λόγος, για τον οποίο ήθελαν την καταστροφή του φορτίου δεν ήταν επειδή αντιλήφθηκαν το πόσο άμεσος και μεγάλος ήταν ο κίνδυνος έκρηξης, αλλά επειδή είχαν την ευθύνη της φύλαξης με σκοπιές και περίπολα ενός φορτίου σε μια περίοδο λειψανδρίας στην Εθνική Φρουρά και ήθελαν να το απαλλαγούν καταστρέφοντας το».
Όπως έλεγε ο Κώστας Παπακώστας στον γιο του Νικόλα, «ο Διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας των πυροτεχνουργών του ΓΕΕΦ Σχης Γιώργος Γεωργιάδης με διαβεβαίωνε ότι το φορτίο αποτελείται από απλή πυρίτιδα οποία χωρίς την ύπαρξη πυροκροτητή δεν μπορεί να εκραγεί, μόνο να καεί και είναι γι’ αυτό που στάλθηκαν επιπλέον πυροσβεστικά στην Ναυτική βάση».
Οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί ήταν οι εκ καθηκόντος αρμόδιοι για την επίβλεψη του φορτίου και την προστασία του προσωπικού και ήταν πλήρως ενήμεροι για την επικινδυνότητα του φορτίου, υποστήριζε ο Κώστας Παπακώστας.
Ενδεικτικά:
Στις 4.7.2011, επτά ημέρες πριν από την έκρηξη, ο Γεωργιάδης με τον Ιωαννίδη επιθεώρησαν το φουσκωμένο φορτίο. Στις 6.7.2011, πέντε ημέρες πριν από την έκρηξη, πάλι ο Ιωαννίδης ήταν παρών στην επιθεώρηση του φορτίου, που έγινε επί τόπου, στην παρουσία του Γεωργιάδη και του Αρχηγού της ΕΦ Τσαλικίδη. «Σε εμένα ήρθαν στο Υπουργείο στις 5.7.2011 και το μόνο που ήθελαν ήταν να μιλήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εξασφαλίσω την έγκριση του για να προχωρήσει η Εθνική Φρουρά στην καταστροφή του φορτίου αφού το θέμα είχε και την πολιτική του διάσταση. Ζητούσαν την άδεια για καταστροφή του διότι ήταν ένα υλικό άχρηστο για τις ανάγκες της ΕΦ. Οι στρατιωτικοί έλεγαν ότι η καταστροφή θα έπαιρνε έξι μήνες και συζητούσαν ως προληπτικό μέτρο την κατασκευή στεγάστρων που θα χρειάζονταν πάνω από έξι μήνες να κατασκευαστούν. Είναι φανερό ότι δεν αντιλήφθηκαν ποτέ πόσο άμεσος ήταν ο κίνδυνος έκρηξης. Ο Γεωργιάδης μου ανέφερε ότι πυρίτιδα καίγεται, δεν εκρήγνυται διότι οι πυροκροτητές έχουν αφαιρεθεί. Αφού δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο ανέλαβε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς να γίνει επί τόπου έλεγχος για αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου. Με απογοήτευσαν» έλεγε συνεχώς ο Κώστας Παπακώστας.
Πρόσθετε, σύμφωνα με τον γιο του, ότι «ποτέ μου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι σοβαροί αξιωματικοί και ειδικοί σε θέματα εκρηκτικών δεν θα μπορούσαν να χειριστούν ένα τέτοιο θέμα επί τόπου. Ανέβηκαν πάνω στα εμπορευματοκιβώτια, τα επιθεώρησαν επί τόπου, και ακολούθησε σύσκεψη παρόντος του Αρχηγού Τσαλικίδη, Σχη Γεωργιάδη, του Ιωαννίδη και άλλων ειδικών και κανένας τους δεν έκανε τίποτε για να αποφευχθεί το κακό. Εάν πράγματι είχαν γνώση άμεσου κινδύνου έκρηξης, όπως ισχυρίζονται, δεν θα έπρεπε να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας του στρατοπέδου των στρατιωτών αλλά και των ιδίων;».
Ο πλοίαρχος Ιωαννίδης...
Ο Κώστας Παπακώστας έλεγε μέχρι και την τελευταία στιγμή, σημειώνει ο Νικόλας Παπακώστας: «Ισχυρίστηκαν στο δικαστήριο οι στρατιωτικοί ότι προειδοποιούσαν για κίνδυνο έκρηξης και αυτό είναι ψέμα».
«Εάν αυτό ήταν αλήθεια τότε είναι σαν να κατηγορούν τον Ιωαννίδη που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης, την ώρα που καίονταν τα εμπορευματοκιβώτια ότι είναι εγκληματίας που διέταξε τους στρατιώτες του και τους πυροσβέστες να προσεγγίσουν για να σβήσουν την φωτιά», σημείωνε ο Κώστας Παπακώστας.
«Αποκλείεται», έλεγε στον γιο του και τόνιζε ότι «γνώριζα τον Ιωαννίδη και τις ικανότητες του, είναι ποτέ δυνατόν, ένας τέτοιος αξιωματικός με τόση γνώση, κατάρτιση και επαγγελματισμό σε θέματα εκρηκτικών να γνώριζε για κίνδυνο έκρηξης του φορτίου και να το δεχόταν στη Βάση του ενώ δίπλα κοιμόντουσαν οι στρατιώτες του; Είναι ποτέ δυνατόν ο Ιωαννίδης να γνώριζε ότι επίκειται μεγάλη θανατηφόρα έκρηξη και να έμενε ο ίδιος εκεί σε 100 μέτρα απόσταση διατάσσοντας τους πυροσβέστες και στρατιώτες να σβήσουν την φωτιά, στέλλοντας τους σε βέβαιο θάνατο; Δεν είναι δυνατόν, ο Ιωαννίδης να γνώριζε για κίνδυνο έκρηξης του φορτίου και να είχε κάνει ανάκληση προσωπικού, με κίνδυνο να είχαμε πολύ περισσότερα θύματα, μια ώρα πριν τη μοιραία έκρηξη και μάλιστα να ζητήσει και ελικόπτερα για κατάσβεση της φωτιάς. Αν ο Γεωργιάδης του έλεγε ότι ήταν επικίνδυνα, ο Ιωαννίδης δεν θα έμενε εκεί».
Ο Κώστας Παπακώστας υποστήριζε ότι «ενόσω ο Ιωαννίδης επιχειρούσε για την κατάσβεση της φωτιάς, μιλούσε στο τηλέφωνο με τον Γεωργιάδη, ο οποίος του είπε να κάνει υπομονή και πάει κοντά του. Γιατί δεν είπε του φίλου του να απομακρυνθεί διότι υπάρχει ο κίνδυνος έκρηξης;» Ο πατέρας μου, τονίζει ο Νικόλας Παπακώστας, «ήταν βέβαιος ότι ο λόγος που δεν ανέφερε κάτι τέτοιο ο Γεωργιάδης στον Ιωαννίδη, έστω και την υστάτη, ήταν διότι αγνοούσε τον πραγματικό κίνδυνο της θανατηφόρας έκρηξης».
Ο πατέρας μου έλεγε, συμπληρώνει ο Νικόλας, ότι «ο Ιωαννίδης, όπως και εγώ, έπεσε θύμα των διαβεβαιώσεων του Συνταγματάρχη Γεωργιάδη με τον οποίον ήταν φίλοι, ότι το φορτίο είναι απλή πυρίτιδα και δεν μπορεί να εκραγεί χωρίς πυροδοτικό μηχανισμό αλλά μόνο να καεί».
Ο αποβιώσας διερωτάτο: «Ο στρατιωτικός κανονισμός λέει ότι όταν υπάρχει φωτιά σε πυρομαχικά δεν πλησιάζει κανείς σε απόσταση 500 μέτρων και δεν επιχειρεί να την σβήσει, άρα πώς είναι δυνατόν, ο Ιωαννίδης να διέπραξε τέτοιο σφάλμα;» Ο Κώστας Παπακώστας απέκλειε το ενδεχόμενο, ο Ιωαννίδης να γνώριζε το μέγεθος του προβλήματος, λέει ο Νικόλας Παπακώστας.
Κατά την σύσκεψη της 5.7.2011 ο Κώστας Παπακώστας προσπάθησε να μιλήσει με τον Πρόεδρο, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό και αυτό δεν κατέστη δυνατό. Έτσι ο ΥΠΑΜ έστειλε επί τόπου τους ειδικούς με επικεφαλή τον τότε Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για επιθεώρηση και του ζήτησε να συντάξει έκθεση για την κατάσταση του φορτίου, με σκοπό την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επιστροφή του στην Κύπρο. Ο Αρχηγός απάντησε ότι «θα το διερευνήσουμε και θα ετοιμάσουμε σχετική έκθεση», αλλά δεν υποβλήθηκε ποτέ αυτή η έκθεση στον Κώστα Παπακώστα, τονίζει ο Νικόλας Παπακώστας.
Σύμφωνα με τον Νικόλα, ο Κώστας Παπακώστας του είπε το εξής: «Με το παραμικρό με ενοχλούσαν πολλές φορές και για ασήμαντα θέματα. Όταν ξέσπασε η φωτιά στα εμπορευματοκιβώτια, δεν με ειδοποίησε κανείς παρά μόνο με ενημέρωσαν μετά την έκρηξη. Γιατί δεν με ενημέρωσαν έγκαιρα για το ξέσπασμα της φωτιάς ένα τόσο σημαντικό θέμα;» Διερωτάτο ο πρώην Υπουργός, αλλά δεν πήρε ποτέ την απάντηση από τους αρμόδιους στρατιωτικούς, λέει ο Νικόλας.
«Σκευωρία» η καταδίκη Παπακώστα
Ο Κώστας Παπακώστας πίστευε, σύμφωνα με τον γιο του, ότι η καταδίκη του ήταν μια σκευωρία του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη για να «ξεφουσκώσει» μια υπόθεση με πολιτική πτυχή πάνω στον Υπουργό Άμυνας, ένα άτομο τον οποίο θεωρούσαν αναλώσιμο.
«Μου φόρτωσαν τις βαρύτατες ευθύνες του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και των στρατιωτικών» έλεγε με παράπονο.
«Δύο εβδομάδες μετά την έκρηξη τότε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Αρχηγό Τσαλικίδη και ακολούθως τον αποχαιρέτησε και τον άφησε να φύγει στο εξωτερικό για να μας πει μετά στο Δικαστήριο η εκπρόσωπος του ότι δεν κατέστη δυνατό να τον βρουν να παρουσιαστεί στην δίκη», σημειώνει ο Νικόλας Παπακώστας.
«Όλα ήταν προσχεδιασμένα για να με καταδικάσουν. Οι δικαστές δεν ήθελαν να με ακούσουν. Είχαν προαποφασίσει. Όσοι μάρτυρες κατέθεσαν υπέρ μου τους έβγαλαν χωρίς λόγο αναξιόπιστους και πίστεψαν τον κυρίως ένοχο. Ο κύριος ένοχος, τον οποίο ο Πέτρος Κληρίδης κατηγόρησε για παράληψη εκτέλεσης καθήκοντος, ξαφνικά αφαιρέθηκε από το κατηγορητήριο και τον παρουσίασε ως τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας για να με βάλουν εμένα στην φυλακή. Ήταν όλα προαποφασισμένα και καλοσχεδιασμένα για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου», έλεγε ο Κώστας Παπακώστας, σύμφωνα πάντα με τον γιο του Νικόλα.
Είχε επίσης και μεγάλο παράπονο με την αντιμετώπιση, που είχε από το δικαστήριο. «Το δικαστήριο μας είπε ότι ο Μάρκος Κυπριανού ως Υπουργός της Κυβέρνησης ακολουθούσε ως όφειλε την Κυβερνητική πολιτική άρα είναι αθώος. Εγώ τι ήμουν; δεν ήμουν υπουργός της ίδιας κυβέρνησης; Δεν ακολουθούσα και εγώ την κυβερνητική πολιτική ;» έλεγε στον γιο του με παράπονο και θυμό.
Συνεχώς σχολίαζε την πιο κάτω τοποθέτηση του δικαστηρίου:
«Όμως, κατά τα άλλα, το εξ αντικειμένου αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ το φορτίο είχε φυλαχθεί σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς κατά άκρως επικίνδυνο τρόπο με διαταγή της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, να πρέπει σήμερα να επιβάλουμε ποινή στον πολιτικό προϊστάμενο της στρατιωτικής ηγεσίας - που είναι απούσα - και στους ηγήτορες της Πυροσβεστικής για την αποτυχία τους να χειριστούν την επικίνδυνη κατάσταση που άλλοι δημιούργησαν και διατηρούσαν (ημερ.2.8.2013 σελ.7)».
«Δηλαδή» έλεγε στον γιο του με παράπονο, «έπρεπε να με βάλουν φυλακή για κάτι, που δεν δημιούργησα και δεν διατήρησα διότι η στρατιωτική ηγεσία, η οποία είχε την ευθύνη για την καταστροφή είναι απούσα».
«Αυτοί ήταν απέναντι μου σε όλους τους αγώνες μου»
Όταν ζητούσε απονομή χάριτος λόγω της ασθένειας του και της επιδείνωσης της υγείας του και δεν ανταποκρινόταν κανείς, μου έλεγε, λέει ο Νικόλας: «οι αγώνες μου για τη δημοκρατία είχαν κάποιους απέναντι και κάποιοι από αυτούς είναι σήμερα αυτοί, από τους οποίους ζητώ σήμερα βοήθεια για την ζωή μου και μου την αρνιούνται. Φαίνεται δεν ξέχασαν ακόμη…».
«Πολιτική εκμετάλλευση συγγενών»
Ο Κώστας Παπακώστας τόνιζε, σύμφωνα με τον γιο του, ότι «δεν έχω καμιά απαίτηση από τους συγγενείς, δεν τους κρατάω κακία. Κατανοώ τον πόνο τους. Πέρασα και εγώ τα ίδια ως γονιός που χάνει το παιδί του. Καταριέμαι εκείνους που τους εκμεταλλεύτηκαν».
Ένοιωθε πικρία από την στάση του προέδρου Χριστόφια για τις κατηγορίες, που ατεκμηρίωτα εκστόμισε εναντίον του στην επιτροπή Πολυβίου, επισημαίνει ο Νικόλας Παπακώστας και προσθέτει ότι «ο πατέρας μου αγαπούσε και είχε εμπιστοσύνη στο στρατό και στους στρατιωτικούς» οι οποίοι όμως, όπως έλεγε συχνά στο γιο του, «κάποιοι με απογοήτευσαν και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη που τους είχα».
Η καταδίκη και το άδοξο τέλος
Οι αιτήσεις αποφυλάκισης
Ο Κώστας Παπακώστας, σύμφωνα με τον γιο του, τόνιζε συνεχώς ότι ποτέ δεν ζητούσε «συμψηφισμό» της ποινής του με την προσφορά του στην πατρίδα.
«Είμαι βαριά άρρωστος. Θέλω να έχω την ευκαιρία να θεραπεύσω όσο μπορέσω την υγεία μου όπως ο κάθε άνθρωπος», έλεγε.
Ήθελε να μεταβεί στο εξωτερικό σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο αλλά αυτοί που είχαν την εξουσία δεν ήθελαν να το κατανοήσουν αυτό του το δικαίωμα, καταγγέλλει ο γιος του.
Τον Νοέμβριο του 2013 υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου η πρώτη αίτηση αποφυλάκισης μαζί με τα ιατρικά πιστοποιητικά που καταδείκνυαν την επιδείνωση της υγείας του Κώστα Παπακώστα.
Σύμφωνα με το ιατροσυμβούλιο "[…]οποιαδήποτε σωματική ή ψυχική ένταση δυνατόν να δημιουργήσει καταστάσεις που θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ζωή του’’. Καμία απάντηση δεν δόθηκε από τους αρμόδιους, σημειώνει ο Νικόλας Παπακώστας.
Η δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Σύμφωνα με το ιατροσυμβούλιο «[…]παρατηρείται προοδευτική επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές επιπλοκές και κατ επέκταση δυσμενείς επιπτώσεις στην επιβίωση του». Ούτε και σε αυτή την αίτηση δεν δόθηκε καμία απάντηση.
Η τρίτη αίτηση αποφυλάκισης υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2015 ως μια ύστατη προσπάθεια να ενεργήσουν οι αρμόδιοι και να σωθεί η ζωή του Κώστα Παπακώστα από τον θάνατο που πλησίαζε απειλητικά. Το ιατροσυμβούλιο μεταξύ άλλων ανέφερε «[…]παρατηρείται μια προοδευτική επιδείνωση της κατάστασης του ασθενή. Η κατάσταση της υγείας του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους με δυσμενείς επιπτώσεις στην ίδια την επιβίωση του λόγω βεβαρημένου καρδιαγγειακού και νεφρικού συστήματος». Φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Όλες οι αιτήσεις είχαν την ίδια μοίρα ενώ η τύχη του καταδικασθέντος Κώστα Παπακώστα ήταν πλέον προδιαγραμμένη. Έτσι φαίνεται να αποφάσισαν κάποιοι, λέει ο γιός του εκλιπόντα.
Οι συνθήκες κράτησης του Κώστα Παπακώστα
Οι γιατροί συνέστησαν στον πρώην ΥΠΑΜ καθημερινό περπάτημα λόγω της καρδιακής δυσλειτουργίας, που αντιμετώπιζε.
Τον Μάιο του 2014 μετακληθήκαν ειδικοί από το εξωτερικό, οι οποίοι, αφού τον εξέτασαν εισηγήθηκαν την αποστολή του στο εξωτερικό για εξειδικευμένες εξετάσεις. Το αίτημα του απορρίφθηκε.
Τον Νοέμβριο του 2014 οι ιατροί έκρουσαν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για την ζωή του Κώστα Παπακώστα. Οι ιατροί αποφάνθηκαν ότι ο μακροχρόνιος περιορισμός του σε ένα δωμάτιο του Νοσοκομείου επηρεάζει αρνητικά την υγεία του και εισηγήθηκαν να του παραχωρηθεί η δυνατότητα να περπατά στον περίβολο του Νοσοκομείου 2 φορές την ημέρα για μία ώρα το πρωί και μία ώρα το απόγευμα.
Και όλα αυτά ενώ στις 23 Δεκεμβρίου 2014 υποβλήθηκε επιστολή προς τον Πρόεδρο, τον Γενικό και βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και επισυνάφτηκαν όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά. Οι γνωματεύσεις των ιατρών ήταν ξεκάθαρες: «[…]παρατηρείται προοδευτική επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές επιπλοκές και κατ’ επέκταση δυσμενείς επιπτώσεις στην επιβίωση του». Όλοι αυτοί γνώριζαν ότι ο θάνατος του Κώστα Παπακώστα πλησίαζε αλλά δεν ήθελαν να κάνουν τίποτε, τονίζει ο Νικόλας Παπακώστας, προσθέτοντας ότι «οι ενέργειες και παραλήψεις τους ήταν εκδικητικές».
Ούτε και αυτή η προειδοποίηση των ιατρών ευαισθητοποίησε τους αρμόδιους, επισημαίνει ο Νικόλας Παπακώστας και προσθέτει: "Η απάντηση της Άννας Αριστοτέλους, Διευθύντριας των Φυλακών για να περπατά ο βαριά άρρωστος Κώστας Παπακώστας ήταν αρνητική. Του απάντησαν ότι για να περπατά αυτό μπορεί να γίνει μόνο στην αυλή των κεντρικών φυλακών!!! Ήθελαν μεταφέρουν ένα άνθρωπο καταπονημένο και ταλαιπωρημένο με την «κλούβα» από το Νοσοκομείο στις κεντρικές φυλακές για να περπατά και μετά να τον μεταφέρουν ξανά πίσω στο Νοσοκομείο. Τους ελεεινούς. Θέλουν να με εξευτελίσουν, έλέγε ο πατέρας μου. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο ούτε αν πεθάνω εδώ μέσα, μου έλεγε".
Τον Φεβρουάριο του 2015 ο Κώστας Παπακώστας εισήχθη στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου με σοβαρό καρδιακό επεισόδιο και σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν η κατάσταση του κρίθηκε ως κρίσιμη. Ο θάνατος πλησίαζε.
«Αφού η Διευθύντρια των κεντρικών φυλακών δεν ανταποκρινόταν στις εκκλήσεις των ιατρών, τον Μάρτιο του 2015 αναγκάστηκα να αποστείλω εγώ προσωπική επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό ο οποίος προΐσταται των φυλακών Ιωνά Νικολάου με παράκληση να δουν επιτέλους το θέμα ανθρωπιστικά», σημειώνει ο γιος του Κώστα Παπακώστα.
Τον Απρίλιο του 2015 ενημερώθηκε ξανά η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών και ο αρπόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου για το περιεχόμενο των ιατροσυμβουλίων, που έκρουαν για ακόμα μια φορά τον κίνδυνο για την ζωή του Κώστα Παπακώστα.
«Παρατηρείται μια προοδευτική επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας του ασθενή» ανέφεραν οι ιατροί και "η κατάσταση της υγείας του εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για με δυσμενείς επιπτώσεις στην ίδια την επιβίωση του λόγω βεβαρημένου καρδιαγγειακού και νεφρικού συστήματος". Η εισήγηση της Άννας Αριστοτέλους για μεταφορά του Κώστα Παπακώστα στις φυλακές για να περπατά κρίθηκε ως επικίνδυνη για την υγεία του. Για ακόμα μια φορά οι ιατροί εισηγήθηκαν να τον αφήσουν να περπατά εντός της αυλής του Νοσοκομείου. «Είναι εμφανές ότι η συμπεριφορά τους ήταν ξεκάθαρα εγκληματικά εκδικητική» καταγγέλλει ο Νικόλας. "Πέρασαν επτά ολόκληροι μήνες για να επιτρέψουν σε ένα άνθρωπο στα πρόθυρα του θανάτου να περπατά. Ήταν όμως ήδη αργά. Η ζημιά στην εύθραυστη καρδία του είχε όμως ήδη γίνει".
Οι τελευταίες παρακλήσεις του Κώστα Παπακώστα
Στο μεταξύ, ο Κώστας Παπακώστας, σημειώνει ο γιος του, «δικαιούταν 24-ωρη άδεια, αφού πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις του σχετικού νόμου. Από τις 22 Ιουνίου 2015 μέχρι τον θάνατο του απέστειλε πέντε επιστολές προς την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών για να του παραχωρηθεί άδεια. Ήθελε αρχικά να παρευρεθεί στο μνημόσυνο της αδελφής μου Φλωρίνας και μετά ήθελε να πάει σπίτι για αν μαζέψει κάποιο φωτογραφικό υλικό που χρειαζόταν για το βιβλίο του. Μάταια όμως παρακαλούσε την κ. Αριστοτέλους να πράξει αυτό που όφειλε. Ο θάνατος όμως ήταν πλέον πολύ κοντά».
«Εκδικητική συμπεριφορά- Ο πατέρας μου αφέθηκε να πεθάνει»
Ο γιος του Κώστα Παπακώστα, Νικόλας, χρεώνει στην Πολιτεία και στους άμεσα εμπλεκόμενους εισαγγελείς, υπουργό και την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών «εκδικητική συμπεριφορά», λέγοντας ότι «ο πατέρας μου δεν πέθανε, αλλά αφέθηκε να πεθάνει».
Ο Νικόλας Παπακώστας θεωρεί ως υπευθύνους όλους όσοι ήταν ενήμεροι εμπεριστατωμένα από τους ειδικούς κρατικούς ιατρούς, ότι παράταση συνέχιση του εγκλεισμού του πατερά του τον οδηγεί σε βέβαιο θάνατο και δεν έκαναν τίποτε ενώ είχαν την εξουσία μα να το κάνουν.
Ερωτηθείς ο Νικόλας Παπακώστας, σε ποιους ακριβώς αναφέρεται και αποδίδει ευθύνες, απάντησε:
«Ο Γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης και ο Βοηθός του Ρίκκος Ερωτοκρίτου ήταν πλήρως ενήμεροι ότι ο Παπακώστας οδηγείται στον θάνατο. Επί δυο χρονιά αγνοούσαν τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των αρμόδιων ειδικών ιατρών. Τις αγνοούσαν προκλητικά και ενώ μπορούσαν δεν έκαναν τίποτε. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι προτίθεται να δώσει την χάρη, ο Κώστας Κληρίδης δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί εντός ημερών. Αρκέστηκε μετά τον θάνατο του πατέρα μου να δηλώσει ότι δεν σχολιάζει τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα. Μακάρι όμως να έδειχνε το 1/100 της ευαισθησίας, που έδειξε πρόσφατα με την ποινική υπόθεση του Υπουργού Οικονομικών, όπου σε μια ώρα διέγραψε τις ποινικές του ευθύνες, και να σώσει την ζωή ενός ανθρώπου».
Ενήμερη για την συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση της υγείας του Κώστα Παπακώστα ήταν και η Άννα Αριστοτέλους, διευθύντρια Διευθύντρια των κεντρικών φυλάκων, αλλά και ο πολιτικός της προϊστάμενος Ιωνάς Νικόλαου, λέει ο Νικόλας, συμπληρώνοντας ότι «όχι μόνο δεν βοηθούσαν ένα βαριά άρρωστο κρατούμενο στα πρόθυρα του θανάτου, αλλά του αρνούνταν προκλητικά ακόμα και τα πιο βασικά του δικαιώματα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνει ο Νικόλας Παπακώστας, «έδειξε καλή θέληση να βοηθήσει τον Κώστα Παπακώστα. Ανέμενε αναμένοντας την τοποθέτηση και του Κώστα Κληρίδη, η όποια δυστυχώς δεν ήρθε ποτέ. Έχω την εντύπωση όμως ότι και ο Πρόεδρος μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα».
Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο του Κώστα Παπακώστα ενώ την Παρασκευή συμπληρώνονται 40 ημέρες από τον θάνατο του.
Follow @AthanasiouTh
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαίρη 42 ετών! "Ο άντρας μου ήθελε να φάω το "λουκάνικό' του όταν ξαφνικά..."
- Φορτηγό εξερράγη και πήρε φωτιά μέσα σε τούνελ
- «Το «κάνω» δημόσια: Ας έλθουν να με συλλάβουν!»
- Στην τελική ευθεία η εξαγορά της «Νίκας»
- Η απληστία του ανθρώπινου είδους σε μια φωτογραφία
- Ζωηρά εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Άδωνι στη Θεσσαλονίκη
- Μενεγάκη - Παντζόπουλος: Σε κατάστημα παιχνιδιών με τις κόρες της παρουσιάστριας
- Την Παρασκευή η κάρτα σίτισης, τη Δευτέρα τα οικογενειακά επιδόματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Βροχές και καταιγίδες μας επιφυλάσσει πάλι ο καιρός
- Πογέτ για ΑΕΚ!
- Θέλουν να κάνουν το ΟΑΚΑ στρατόπεδο για πρόσφυγες
- Στην πρεμιέρα του «Spectre» ο Γκάρεθ Μπέιλ
- Ντομπρόφσκις: Aνακεφαλαιοποίηση μέχρι το τέλος του έτους
- 26εκ παιδιά και νέοι στην ΕΕ απειλούνται με φτώχεια
- Το πρόγραμμα μέχρι την 17η αγωνιστική
- Οκτώ οι υποψήφιοι για την προεδρία
- Η Hello Kitty σέρβιρε ντόνατς στην καρδιά της Νέας Υόρκης
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ο Στάθης... και ο Ασσιώτης
- 26εκ παιδιά και νέοι στην ΕΕ απειλούνται με φτώχεια
- Πρώτος σκόρερ ο Σκέμπρι, πρώτος σε ασίστ ο Κιρμ
- Τζίμης-Νούνο
- Θέλουν να κάνουν το ΟΑΚΑ στρατόπεδο για πρόσφυγες
- Τα Βραβεία του φετινού Φεστιβάλ
- Η Hello Kitty σέρβιρε ντόνατς στην καρδιά της Νέας Υόρκης
- Το πρόγραμμα μέχρι την 17η αγωνιστική
- Ομήρου: Τελικός στόχος η ενότητα της Κύπρου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι σημαίνει τεχνολογία συμπύκνωσης και γιατί είναι το σήμερα και το αύριο στη θέρμανση.
- Η ιστορία που έκανε όλο το ελληνικό Facebook να δακρύσει – Δείτε τι έγινε...
- Η πολιτιστική ατζέντα της Τρ'ιτης
- Ο Τραμπ τρώει τη... σκόνη του Κάρσον στην Αϊόβα
- Νίκος Κιάος: Δεν μπορεί να γίνει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το ποδηλατοδρόμιο στο ΟΑΚΑ
- «Βόρνεο», μια ναυτική περιπέτεια στις 6 Νοεμβρίου στο θέατρο «Rabbithole» (βίντεο)
- Αντίθετος ο Κουτρουμάνης σε ενδεχόμενη αύξηση εργοδοτικών εισφορών
- Το χέρι του Πάπα
- Οδηγός λεωφορείου σώζει κοπέλα από την αυτοκτονία