Η αποκαθήλωση Ραχόι και η εδραίωση Κόντε

Ό,τι δεν κατάφερε ο Πουτζδεμόντ στην Καταλωνία με το δημοψήφισμα, το κατάφεραν τελικά οι Βάσκοι, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι αποκαθηλώθηκε και επίσημα με 180 ψήφους υπέρ της πρότασης μομφής.

Ο ίδιος ήλπιζε μέχρι την υστάτη ότι το σκηνικό θα αλλάξει.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, επί της πρότασης μομφής, ωστόσο, παραδέχτηκε την ήττα του, και ο πρώτος που συνεχάρη τον νέο Πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτη των Σοσιαλιστών. Εναντίον

της πρότασης μομφής ψήφισαν 169 βουλευτές.

Ο Σάντσεθ, από την άλλη έλαβε τη στήριξη των Podemos, δύο καταλανικών αποσχιστικών κομμάτων και του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος.

Ο ασκός του Αιώλου άνοιξε για τον Ραχόι, ήδη από το 2010 όταν αποφάσισε να αμφισβητήσει νομικά τις νέες εξουσίες της καταλανικής κυβέρνησης, γεγονός που πυροδότησε την επανεμφάνιση των αποσχιστικών τάσεων.

Ενώ οι εισαγγελείς ερευνούσαν ήδη, από τότε, το κύκλωμα διαφθοράς μέσα στο Λαϊκό Κόμμα, που σηματοδότησε τελικά την πτώση του.

Σημειώνεται ότι ο Ραχόι αποχωρεί αφήνοντας την Ισπανία σε μια διχασμένη κοινωνία, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ασυλία του.

Από την άλλη πλευρά ο νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει καθήκοντα από τη Δευτέρα, θα ηγηθεί μιας εύθραυστης κυβέρνησης μειοψηφίας, που θα αντιμετωπίσει σφοδρή αντιπολίτευση από το Λαϊκό Κόμμα και τους ανερχόμενους Ciudadanos.

Η πιο άμεση πρόκληση για εκείνον είναι ο χειρισμός του καταλανικού αιτήματος για ανεξαρτησία. Θεωρητικά ο Σάντσεθ θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2020, ωστόσο, έχει υποσχεθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Σάντσεθ έχει τη στήριξη των Βρυξελλών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, στην Ιταλία τέλος μπήκε στο πολιτικό αδιέξοδο της χώρας.

Ο Τζουζέπε Κόντε είναι επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της κυβέρνησης των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας. Πρόκειται για νομικό χωρίς πολιτική εμπειρία, όμως έχει ένα πολύ ενδιαφέρον Υπουργικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, ο νέος Υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία είναι έντονος επικριτής της Γερμανίας κι έχει χαρακτηριστεί ισορροπημένος φιλοευρωπαϊστής, ενώ του πιστώνεται ότι δεν διατηρεί κρυφή ατζέντα. Είναι καθηγητής Οικονομικών, υπέρ της θέσπιση ενιαίου φορολογικού συστήματος αλλά και σε αυξήσεις του ΦΠΑ.

Αποτελεί πολέμιο της κοινωνίας στην οποία ένα μέρος του πληθυσμού παράγει και το άλλο καταναλώνει και τονίζει με κάθε ευκαιρία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να επικρίνει το ρόλο της Γερμανίας, η οποία, με το εμπορικό πλεόνασμα της και ελλείψει της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών προκαλεί προβλήματα στις άλλες χώρες-μέλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα