Αποκλεισμός νέων εργαζομένων από ΕΕ στο ΗΒ από κοιν. παροχές

Πρόοδος έχει επιτευχθεί μετά τις χθεσινές επαφές του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο τη διασφάλιση της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Η πρόταση της Κομισιόν προς το ΗΒ, είναι η νομική διατύπωση της δυνατότητας του ΗΒ να αποκλείει από την πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, νέων εργαζομένων στο ΗΒ, προερχόμενων από την ΕΕ, για τέσσερα μόνο χρόνια και για μια μόνο φορά.

Η νομική μορφή που θα πάρει η πρόταση όμως, δεν θα αφορά μόνο το ΗΒ, αλλά κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και βασίζεται σε δύο προηγούμενα:

πρώτον, το προηγούμενο της εξαίρεσης

των Βούλγαρων και Ρουμάνων εργαζομένων από την ελεύθερη κυκλοφορία για λόγους εργασίας στην ΕΕ τα πρώτα χρόνια της εισόδου των χωρών αυτών στην ΕΕ, αλλά και τον αποκλεισμό των Πολωνών εργαζομένων από την αγορά της Γερμανίας τα πρώτα χρόνια της εισόδου της χώρας αυτής.

δεύτερον, την νομολογία των πανεπιστημίων, που προκλήθηκε όταν η Αυστρία προσέφυγε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς κοινοτικοί φοιτητές καταλάμβαναν όλες τις θέσεις των πανεπιστημίων της με αποτέλεσμα να μπορεί να παράσχει θέσεις στους ημεδαπούς φοιτητές. Το ΔΕΚ είχε τότε κρίνει ότι το κράτος οφείλει να προασπίζει το αποτέλεσμα της χρηματοδότησης των παροχών του προς τους πολίτες (δηλαδή προέχουν οι φορολογούμενοι, των μη φορολογούμενων).

Σε καμία περίπτωση πάντως οι αλλαγές που θέλει ο Κάμερον για να κερδίσει το δημοψήφισμα της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, δεν θα περάσουν στο κοινοτικό δίκαιο με αλλαγή συνθήκης. "Ο κ. Κάμερον κατάλαβε ότι δεν γίνεται, θα πάρει 10 χρόνια και μετά όλα είναι ανοιχτά", δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ανώτατη κοινοτική πηγή. Η ίδια πηγή που ενημέρωσε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ότι "ο κ. Κάμερον θέλει αυθεντικά να κρατήσει το ΗΒ στην ΕΕ, γι'αυτό και οι συζητήσεις με τις κοινοτικές αρχές γίνονται σε παραγωγικό κλίμα".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα