Αποκλειστικό: Σπάει τον "όρκο" σιωπής της η Νουί


Σπάει τον "όρκο" σιωπής της η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και απαντά χωρίς περιστροφές και με σαφήνεια, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα στα ερωτήματα, που τις απηύθυνε η ερευνητική επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Οι απαντήσεις της «σιδηράς κυρίας» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού έχουν αποσταλεί στις 26 Νοεμβρίου και συνοδεύονται από επιστολή προς τον πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιο Αρέστη, την οποία υπογράφει η Ντανιέλ Νουί και επαναλαμβάνει την ανάγκη τήρησης εμπιστευτικότητας.

Το ερωτηματολόγιο

φέρει τον τίτλο «Έρευνες, που αφορούν στις ενέργειες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από την ερευνητική επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Σίγμα:

Οι ερωτήσεις αφορούν τρείς κατηγορίες:

1) Εταιρική διακυβέρνηση

2) Στρατηγική διαχείρισης κινδύνων

3) Κερδοφορία και διαχείριση.

Η Ντανιέλ Νουί απαντά και στις 21 ερωτήσεις, που τις έχει υποβάλει η Ερευνητική Επιτροπή.

Σημασία έχουν οι απαντήσεις, που δίδει.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Σίγμα η «σιδηρά κυρία» του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού είναι αποκαλυπτική σε ότι έχει να κάνει με τους λόγους, που οδήγησαν στην αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της πρώην Συνεργατικής και τις αλλαγές στις παραδοχές.

Η πρώην Συνεργατική, ήταν άλλωστε η μόνη από τις 120 τράπεζες, που εποπτεύει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός, από την οποία ζητήθηκαν κεφάλαια λόγω προβλημάτων εταιρικής διακυβέρνησης.

Γενικότερα:

- Υπεραμύνεται των παραδοχών του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

- Θεωρεί ότι οι απαιτήσεις, του SSM αντικατόπτριζαν πλήρως τα ρίσκα της τράπεζας, λόγω της αδύναμης εταιρικής διακυβέρνησης και άρα δεν ήταν υπερβολικές.

- Χαρακτηρίζει ρεαλιστικό το αποτέλεσμα του επιτόπιου ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου - Μαρτίου 2018 στην πρώην Συνεργατική.

Ο επιτόπιος έλεγχος, όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει, τότε, το Σίγμα, είχε ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό της αξίας των εξασφαλίσεων τερματισμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων της Συνεργατικής, με αποτέλεσμα να χρειάζεται αύξηση προβλέψεων και ακολούθως κεφάλαια πέραν των €600 εκατομμυρίων.

Ένα από τα θέματα, που απασχολούν έντονα την Ερευνητική Επιτροπή είναι και αυτό της εταιρικής διακυβέρνησης.

Η Ντανιέλ Νουί:

- Αναφέρεται συχνά, στις απαντήσεις της, σε σοβαρές αδυναμίες στην εταιρική διακυβέρνηση.

- Θεωρεί ότι η αδύναμη εταιρική διακυβέρνηση δεν μπορούσε να βοηθήσει τη Συνεργατική να διαχειριστεί την κρίση.

Πέραν τώρα από το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο επίσης σχολιάζει, οι απαντήσεις της αγγίζουν:

- Τη διαδικασία έγκρισης των υποψηφίων μελών του Δ.Σ., μέσω αξιολόγησης ικανότητας και καταλληλότητας.

- Την απόδοση του Δ.Σ. της πρώην Συνεργατικής συνολικά.

- Θέματα παύσης και αντικατάστασης μελών του Δ.Σ.

- Αναφέρεται και στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της πρώην Συνεργατικής.

Οι απαντήσεις είναι σημαντικές για το έργο της ερευνητικής επιτροπής.Αν και ακόμη η ευρωπαϊκή εποπτική Αρχή δεν έχει ανάψει πράσινο φως στην ερευνητική επιτροπή για να χρησιμοποιήσει τα έγγραφα, που αντάλλαξαν Φρανκφούρτη και κυπριακές Αρχές για τον Συνεργατισμό.Είναι πολύ πιθανό να κληθούν να καταθέσουν εκ νέου μάρτυρες, όπως ο Υπουργός Οικονομικών και η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα