Αποκλιμάκωση στο ουκρανικό ζητά το Βερολίνο

Το Βερολίνο ζητά από τη Ρωσία και την Ουκρανία αυτοσυγκράτηση, μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί και επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου.

Αυτά τα τρία αιτήματα εξέφρασε σύμφωνα με σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη συνομιλία τους οι κ. Μέρκελ

και ο κ. Πούτιν συζήτησαν την πιθανότητα το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα ανάμεσα σε πολεμικά της Ουκρανίας και Ρωσίας να «αναλυθεί» από κοινού από Ρώσους και Ουκρανούς ειδικούς σε θέματα προστασίας των συνόρων. Τη Δευτέρα η καγκελάριος είχε επικοινωνήσει και με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Σε δηλώσεις για τη νέα ένταση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας προέβη σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. «Θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για μια αποκλιμάκωση, προκειμένου η διένεξη να μην εξελεγχθεί σε μια πιο σοβαρή κρίση για την ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα. Όπως ανακοίνωσε, Βερολίνο και Παρίσι έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Συγκεκριμένα έχουν προτείνει στις δύο πλευρές να αναζητήσουν επίλυση των διαφορών της πρόσφατης αντιπαράθεσης «σε σχήμα Νορμανδίας». Πρόκειται για την ημιεπίσημη Ομάδα Επαφής σε κυβερνητικό επίπεδο το οποίο έχει συσταθεί το 2014 και στο οποίο συμμετέχουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουκρανία και η Ρωσία. Στόχος αυτού του σχήματος είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας Ειρήνης του Μινσκ για την Ανατολική Ουκρανία. Γεγονός, είναι πάντως ότι οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις στην Ομάδα Επαφής δεν επέφεραν καμία σημαντική πρόοδο.

Αυστηρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας

Σε μη κυβερνητικό επίπεδο οι δηλώσεις είναι πολύ πιο σκληρές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής Νόρμπερτ Ρέτγκεν ζήτησε αυστηρότερες πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις κατά της Μόσχας. Το πρόσφατο επεισόδιο αποδεικνύει, σύμφωνα με τον κ. Ρέτγκεν, ότι η Ρωσια επιδιώκει να επεκτείνει την εξουσία της και στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας, «και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.» Ανάλογες κατηγορίες διατυπώνουν και οι Πράσινοι. Σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ, στόχος της Μόσχας είναι να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τη νοτιοανατολική Ουκρανία. Η «επιθετική ρωσική εξωτερική πολιτική» προκαλεί «δικαιολογημένα» φόβους σε πολλά κράτη στην Ανατολική Ευρώπη. «Για αυτό το λόγο θα πρέπει να συνέλθει Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ προκειμένου να εξετασθεί η αποτελεσματικότητα των έως τώρα κυρώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπέρμποκ.

Πηγή: dw

Keywords
Τυχαία Θέματα