Αποκτά εμπορικό Δικαστήριο η Κύπρος

Εμπορικό δικαστήριο αναμένεται να αποκτήσει η Κύπρος, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος συζήτησε το θέμα αυτό και διάφορα άλλα με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τους οποίους είχε συνάντηση.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ο κ. Νικολάου ανέφερε πως εντός του 2017 θα αρχίσει η διεξαγωγή μελέτης για το ζήτημα, σημειώνοντας ότι η ύπαρξη εμπορικού δικαστηρίου θα είναι επωφελής για τον

τόπο, καθώς η Κύπρος είναι μια χώρα παροχής υπηρεσιών.

“Στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την αξιολόγηση, τον προγραμματισμό και την προετοιμασία για τους επόμενους μήνες, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κάποιες από τις προτεραιότητες που έχουμε τάξει, όπως είναι τα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η οποία έχει ετοιμαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Αναφέρομαι στη σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου, στο κατά πόσον αυτό θα πρέπει να είναι αυτόνομο δικαστήριο, εάν θα πρέπει να λειτουργεί έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο και στη βάση διαδικαστικών κανονισμών που θα διακρίνονται από αυτούς οι οποίοι εφαρμόζονται στο Επαρχιακό”, ανέφερε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε κατάληξη στο ότι πρέπει να υπάρξει ένα αυτόνομο Εμπορικό Δικαστήριο, το οποίο να διασφαλίζει την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης και να συνδράμει, μέσα από τη σωστή λειτουργία του, στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

“Η Κύπρος είναι ένα κράτος παροχής υπηρεσιών και επιβάλλεται να έχει τέτοιου είδους δικαστήρια, τα οποία θα μπορούν με ταχείς ρυθμούς να δώσουν λύσεις σε υποθέσεις οι οποίες σχετίζονται με τον εμπορικό τομέα, στον οποίο δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση. Η λειτουργία ενός τέτοιου δικαστηρίου ήταν και μια από τις εισηγήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία είχαν επικροτήσει οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά τη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο”, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, σήμερα δόθηκε το πράσινο φως από πλευράς του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως δύο δικαστές, κατόπιν συνεννόησης μαζί του, αξιολογήσουν κάποιες άλλες επιμέρους θέσεις, με στόχο να ετοιμαστεί η προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να βρεθεί εμπειρογνώμονας – μελετητής που θα ετοιμάσει τη σχετική νομοθεσία και τους διαδικαστικούς κανονισμούς. Στόχος είναι, να ολοκληρωθεί το έργο του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

“Μπορούμε να πούμε ότι από το 2017 θα έχουμε προς συζήτηση μια μελέτη που θα αφορά τη λειτουργία ξεχωριστού Εμπορικού Δικαστηρίου”, είπε ο Υπουργός.

Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι συζητήθηκε το κτηριολογικό πρόγραμμα της δικαστικής εξουσίας, αναφερόμενος στην ανέγερση της επιπρόσθετης πτέρυγας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, στην ανακαίνιση του Οικογενειακού Δικαστηρίου και Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών – δηλαδή του πρώην κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου – καθώς και στην ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.

Σε σχέση με τον προγραμματισμό για την ανέγερση του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο που αναμένεται να κοστίσει 30 εκατ. ευρώ περίπου, για το οποίο πρόκειται να προκηρυχθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός το 2017 με στόχο μέχρι το τέλος του έτους αυτού να επιλεγεί ο βραβευθείς προσφοροδότης και να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό υλοποίησης του έργου από το 2018.

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην προώθηση του προγράμματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και ενημέρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο ότι το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αποφάσισε, σήμερα, την υιοθέτηση της εισήγησης που υποβλήθηκε από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την προκήρυξη διαγωνισμού εξεύρεση εξωτερικού στρατηγικού συνεργάτη, ο οποίος θα ετοιμάσει το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Ο συνεργάτης αναμένεται να προσφέρει το σύστημα για την περίοδο έξι ετών και το κράτος θα έχει τη δυνατότητα να το αποκτήσει έναντι ενός μικρού ποσού – περίπου ύψους μισού εκατομμυρίου – σε χρόνο κατά τον οποίο το σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και αναβαθμισμένο ηλεκτρονικά, επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας τίθεται σε τροχιά επίλυσης, αφού σε συνδυασμό και με την εφαρμογή του συστήματος αυτοματοποίησης γραφείου θα μπορούμε να πούμε ότι τα δικαστήριά μας εκσυγχρονίζονται και τίθενται σε λειτουργία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα