Αποποινικοποίηση ιατρικής πράξης:"Όλοι ίσοι έναντι στο Νόμο"

Αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης ζητούν οι γιατροί.

Την αποποινικοποίηση της ιατρικής πράξης ζητούν οι δημόσιοι γιατροί, μεταξύ άλλων αιτημάτων. Με αφορμή τοη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ γιατρών και Υπουργείου Υγείας μετά τον θάνατο του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή, οι γιατροί κατέρχονται σήμερα σε δίωρη στάση εργασίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραθέτουν από κοινού ΠΑΣΥΚΙ και ΠΙΣ, παρουσιάστηκαν τα 13 αιτήματα του Συλλόγου.

Το αίτημα της

αποποινικοποίησης περιλαμβανόταν σε επιστολή την οποία ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε χθες στα μέλη του. Σήμερα, το αίτημα αυτό περιλήφθηκε και επίσημα στα αιτήματα των γιατρών, ενώ, όπως επισημαίνει η επιστολή, για το αίτημα αυτό θα πραγματοποιηθούν επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αλλά και με κοινοβουλευτικά κόμματα.

Κληθείς από το SigmaLive να σχολιάσει το αίτημα αυτό, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης ανέφερε ότι «Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι έναντι του Νόμου, ανεξαρτήτως του επαγγέλματος που ασκούν. Δεν υπάρχει εξαίρεση στη διάπραξη των ποινικών αδικημάτων και η ασυλία είναι κάτι που αφορά μόνο τους βουλευτές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», τόνισε ο κ. Ιωαννίδης.

Συμπλήρωσε δε ότι το άρθρο 210 του Ποινικού Κώδικα είναι σαφές.

Πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης

210. Όποιος, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης ή συμπεριφοράς, που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια, χωρίς πρόθεση επιφέρει τον θάνατο άλλου προσώπου, είναι ένοχος αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι τεσσάρων χρόνων ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες πεντακόσιες λίρες.

Στο μεταξύ, σ' επιστημονικό άρθρο με τίτλο «Η ιστορία της ιατρικής αμέλειας» αναφέρεται πως περισσότερες χώρες έχουν τελικά καταλήξει σε μια αντιφατική νομική διαδικασία αντιμετώπισης της ιατρικής αμέλειας, συνήθως κάποια παραλλαγή αδικοπραξίας στην ιατρική νομολογία.

Keywords
Τυχαία Θέματα