Απόψε προσεδαφίζεται στον Άρη το διαστημόπλοιο της NASA «ΕΠΙΜΟΝΗ»

Στον Άρη αναμένεται να προσεδαφιστεί απόψε το νέο ερευνητικό διαστημόπλοιο της NASA με το όνομα «ΕΠΙΜΟΝΗ».

Ο πυρηνικός αστροφυσικός συνεργάτης της NASA στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Θανάσης Οικονόμου, εξηγεί σε ένα σύντομο τηλεοπτικό μήνυμα την αποψινή προσεδάφιση του διαστημοπλοίου στον Άρη.

Αρχικά ο κύριος Οικονόμου αναφέρει ότι πρόσφατα έφτασαν τρία διαστημόπλοια στον Άρη τρία διαστημόπλοια έφτασαν στον Άρη,

το ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το άλλο από την Κίνα ενώ σήμερα προσεδαφίζεται στον Άρη το MARS 2020 της NASA.

Το Mars 2020 εκτοξεύτηκε στις 30 Ιουλίου ενώ αναμένεται απόψε, 18 Φεβρουαρίου να προσγειωθεί στον Άρη. Περιλαμβάνει οκτώ δορυφόρους στην τροχιά του και τρεις στην επιφάνεια.

Επιπλέον είπε ότι μέχρι σήμερα έχουμε στείλει στον Άρη πάνω από 50 διαστημόπλοια, από 6 χώρες.

«Ο λόγος που ξοδεύουμε τόσο πολλά λεφτά για τον Άρη είναι επειδή είναι ο πιο κοντινός και ο πιο παρόμοιος πλανήτης της γης μας και θα είναι οπωσδήποτε ο πρώτος πλανήτης που ο άνθρωπος θα επισκεφθεί, μάλλον στο κοντινό μέλλον», είπε.

Επιπλέον συμπλήρωσε τα εξής: «Ο βασικός σκοπός του «Επιμονή»  είναι να συνεχίσει τις μελέτες στην επιφάνεια του Άρη και επίσης να συσσωρεύσει δείγματα από διάφορα μέρη του πλανήτη και να τα αποθηκεύσει για να τα παραλάβει κάποιο μελλοντικό διαστημόπλοιο, ίσως το 2026 με 2028».

«Μετέπειτα να επιστρέψει πίσω στη γη μας για να τα μελετήσουμε πιο λεπτομερειακά στα καλύτερα εργαστήρια του κόσμου και να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα αν υπάρχει και αλλού στο σύμπαν ζωή ή αν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο». 

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι ένας άλλος σκοπός είναι να προετοιμαστεί το έδαφος για τις επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Κλείνοντας τόνισε ότι στην Κύπρο πρόσφατα άρχισε ένα ερευνητικό πρόγραμμα με ανάδοχο φορέα τον τουριστικό οργανισμό Top Kinisis Travel Public Ltd που θα δημιουργήσει κινητά αστροπάρκα και αστροκατασκηνώσεις.

«Ένα από τα προϊόντα που θα δημιουργηθούν είναι η εξερεύνηση του Άρη αξιοποιώντας την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας της NASA».

Το physicsgg δημοσιεύει βίντεο της NASA, το οποίο μας δείχνει πως το διαστημικό όχημα «Επιμονή» (μάζας χιλίων κιλών) θα ‘προσγειωθεί’ στην επιφάνεια του Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Η σειρά των ελιγμών που απαιτούνται θα έχουν διάρκεια επτά περίπου λεπτά και αναφέρονται συνήθως ως τα «7 λεπτά τρόμου».

Η αγωνία ξεκινά 100 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη καθώς το όχημα που βρίσκεται στο εσωτερικό της προστατευτικής κάψουλας κινείται με ταχύτητα 20.000 km/h και συναντά την αρειανή ατμόσφαιρα. Σε λιγότερο από 400 δευτερόλεπτα το σύστημα καθόδου θα πρέπει να μειώσει αυτή την ταχύτητα σε λιγότερο από 1m/sec.

Η περισσότερη δουλειά γίνεται από την θερμική ασπίδα. Καθώς η κάψουλα θα βυθίζεται στην ατμόσφαιρα του Άρη θα θερμανθεί μέχρι 1000 βαθμούς Κελσίου και άνω, καθώς η αντίσταση του αέρα θα την επιβραδύνει δραματικά. Μέχρι να ανοίξει το αλεξίπτωτο, η ταχύτητα θα έχει μειωθεί στα 1200 km/h.

Όταν θα απέχει 2 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του Άρη η ταχύτητα θα έχει φτάσει τα 100 m/sec και τότε το όχημα «Επιμονή» θα διαχωριστεί από το υπόλοιπο σύστημα (Skycrane).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απόψε, Άρη, NASA ΕΠΙΜΟΝΗ,apopse, ari, NASA epimoni