Απορρίφθηκαν οι εφέσεις Ρίκκου, Κυπρίζογλου και Νεοκλέους

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις των τέως βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ανδρέα Κυπρίζογλου και Παναγιώτη Νεοκλέους καθώς και της δικηγορικής εταιρείας Αντρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ, κλείνοντας εντός Κύπρου τον κύκλο της πολύκροτης.

Επιπρόσθετα, απορρίφθηκαν οι εφέσεις των ποινών για τους Ρίκκο Ερωτοκρίτου και Παναγιώτη Νεοκλέους. Η απόφαση του Εφετείου 217 σελίδων ήταν ομόφωνη.

Επί της ουσίας, έχουμε να κάνουμε με μία υπόθεση όπου στα πλαίσια

της δικαστικής διαδικασίας ενεπλάκησαν πρόσωπα από όλο το φάσμα των κρατικών εξουσιών, θέτοντας την αξιοπιστία τους υπό την κρίση του δικαστηρίου, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ως μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Ερωτοκρίτου κατέθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Ρίκκου - Έπεσαν οι εφέσεις

Οι πιο σημαντικοί λόγοι της έφεσης του κ. Ερωτοκρίτου ήταν το ζήτημα της ασυλίας και το ζήτημα της δίκαιης δίκης. Για την ασυλία το θέμα ήταν αν ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου εμπίπτει στο Άρθρο 15 του ποινικού Κώδικα, στο οποίο αναγράφεται ότι οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ποινικά ανεύθυνοι για πράξεις. Η θέση των δικαστών ήταν ξεκάθαρη.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ή ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως «Δικαστικοί Λειτουργοί» εν τη έννοια του άρθρου 15 του ΠΚ; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα αρνητική. Το εν λόγω άρθρο παραπέμπει ευθέως σε Δικαστές και σε εκτέλεση δικαστικών τους καθηκόντων. Η σαφής αναφορά σε άσκηση «δικαστικής εξουσίας» δεν αφήνει περιθώρια διαφορετικής προσέγγισης.

Το ζήτημα της δίκαιης δίκης ήταν κυρίαρχο, αφού αφορούσε και τους υπόλοιπους Εφεσείοντες, ιδίως τον Παναγιώτη Νεοκλέους. Στην απόφασή του το Εφετείο δικαιολόγησε όλες τις κινήσεις του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος όπως ανέφερε, ουδέποτε παραβίασε το τεκμήριο της αθωότητας.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο: Την ώρα που ο Δικαστής Αντώνης Λιάτσος έλεγε ότι ο γενικός Εισαγγελέας δεν είχε μεροληπτική στάση και οποιαδήποτε προτακάληψη κατά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο τέως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας χαμογέλασε με ύφος.

Με την απόφαση πλέον, ακόμη και ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να εκδιωχθεί για πιθανά ποινικά αδικήματα.

Αυτά περί της ασυλίας του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Όσον αφορά στο αιτιολογικό για την απόρριψη των εφέσεων του Παναγιώτη Νεοκλέους και της Δικηγορικής Εταιρείας Αντρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ, οι κατηγορίες για τον Παναγιώτη Νεοκλέους ήταν Δεκασμός δημοσίου λειτουργού, δωροληψία και διαφθορά, ενώ επικεντρώθηκε στο ζήτημα των e-mails και του πραγματογνώμονα. Το εφετείο, αν και έκρινε άτοπη την προσέγγιση του Κακουργειοδικείου ότι ήταν πλαστά, είπε ουσιαστικά ότι αυτό δεν επηρέασε την υπόθεση.

Για την εταιρεία υποστήριξε ότι υπήρξε σύγχυση στην απόφαση του κακουργιοδικείου, ενώ το Κακουργιοδικείο για να καταδικάσει έκρινε ότι έπρεπε να λάβει υπόψη ενέργειες του Αντρέα Νεοκλέους και της Μαρίας Κυριακού, ενώ χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να καταδικάσει, το Ανώτατο είπε ότι λανθασμένα τις έλαβε υπόψη, όμως παρόλα αυτά καταδίκασε την εταιρεία.

Ουδεμία ανατροπή όμως υπήρξε όσον αφορά στις ποινές, που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα. Το Εφετείο δεν εντόπισε λόγους για μείωση της επιλυθείσας ποινής των 3,5 χρόνων φυλάκισης. Χαρακτηριστικά ο Δικαστής ανέφερε ότι «δεν έχει καταδειχθεί σφάλμα στον καθορισμό της ποινής η οποία είναι η αρμόζουσα υπό τις περιστάσεις λαμβάνοντας υπόψη την εγκληματική συμπεριφορά του. Ενεπλάκη έχοντας ευτελή κίνητρα, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς».

Οι ποινές έμειναν ίδιες και για τον Παναγιώτη Νεοκλέους, 2,5 χρόνια φυλάκιση, Παναγιώτη Κυπρίζογλου 1,5 χρόνο φυλάκιση με αναστολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα