Όταν οι Βρετανοί προειδοποιούσαν για την κρίση στην ΑΟΖ

Για τις ενέργειες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Κυπριακή ΑΟΖ και ειδικά στα οικόπεδα 6 και 3 (εικόνα) και όλα τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο εκ μέρους της Άγκυρας, είχε προειδοποιήσει πριν από δυο περίπου βδομάδες το έγκυρο βρετανικό κέντρο ανάλυσης πληροφοριών, προβλέψεων ΙHS Markit (Information Handling Services Markit).

Μέρος της σχετικής ανάλυσης με τίτλο «Τα θαλάσσια ρίσκα Τουρκία-Κύπρος-Ελλάδα», είχε δημοσιευτεί στην Κυριακάτικη Σημερινή (4 Φεβρουαρίου 2017), όπου,

μεταξύ άλλων, αναφερόταν πως τα επεισόδια μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού ναυτικού, «μπορεί να φτάσουν στο επίπεδο ανταλλαγής προειδοποιητικών πυρών, ειδικά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά νιώθει νομικά πιο ισχυρή».

«Κλιμάκωση με πραγματικά πυρά, παραμένει πάντως απίθανη», αναφέρουν οι αναλυτές, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο παρενόχλησης των πλοίων που πλέουν μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού από τους Τούρκους, οι οποίοι μπορούν να εμποδίσουν ή να κατακρατήσουν προσωρινά σκάφη και πληρώματα. Το τελευταίο εν μέρει επιβεβαιώθηκε, αφού το τουρκικό ναυτικό παρεμπόδισε τα εμπορικά πλοία να περάσουν από τη θαλάσσια περιοχή όπου δέσμευσαν για ναυτικές ασκήσεις.

Συμφώνα με την ανάλυση, η Τουρκία σχεδιάζει να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα έρευνες στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με τουρκικά πολεμικά πλοία να συνοδεύουν το γεωτρύπανο. «Η Τουρκία διατηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο ναυτικές μονάδες, οι οποίες συμμετέχουν στη Μόνιμη Τακτική Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ, που μετείχαν σε ασκήσεις και δεν είναι απαραίτητο να επιστρέψουν στις βάσεις τους».

Στη δύναμη αυτή περιλαμβάνονται οι φρεγάτες TCG Gediz και TCG Barbaros, οι κανονιοφόροι TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το δεξαμενόπλοιο καυσίμων TCG Akar, καθώς και τέσσερα υποβρύχια. Ένα άλλο καυτό ορόσημο, αργότερα το 2018, πιθανόν να είναι το Οικόπεδο 3, που αδειοδοτήθηκε στην ENI-Kogas, το οποίο και η ΤΔΒΚ (όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος) επίσης διεκδικεί», αναφέρει η ανάλυση.

Ένας παράγοντας, συνεχίζει η ανάλυση, που μπορεί να επηρεάσει, είναι η πρόωρη διεξαγωγή των τουρκικών προεδρικών εκλογών εντός του 2018. «Βάσει αυτού του σεναρίου, ο Ερντογάν ίσως εσκεμμένα επιχειρήσει κλιμάκωση με Ελλάδα ή Κύπρο για εσωτερική κατανάλωση. Ο κίνδυνος κλιμάκωσης το 2018 είναι αυξημένος σε σχέση με προηγουμένως, λόγω και των ευρημάτων των ερευνών, αλλά και λόγω της εξαίρεσης της Τουρκίας από τον προαναφερθέντα υποθαλάσσιο αγωγό (EastMed)», προειδοποιούσαν οι αναλυτές του IHS Markit, Kit Nicholl και Ege Seckin.

Έχει, πάντως, ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο χάρτης που παρουσιάζει το βρετανικό κέντρο ανάλυσης με όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κ.Δ., εμφανίζει τα κατεχόμενα ως «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου».

Keywords
Τυχαία Θέματα