Αποτύπωμα του Κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία

Φόβους για την παγκόσμια οικονομία εγείρει η επέλαση του κορωναϊού.

Προβληματίζει και την ευρωζώνη το όλο θέμα, ενώ οι επόμενες δύο βδομάδες κρίνονται πολύ σημαντικές.

Αδιαμφισβήτητα, οι οικονομικές προεκτάσεις της έξαρσης του θανατηφόρου κορωνοϊού προβληματίζουν και τα μεγάλα κεφάλια της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ευρωζώνη φαίνεται να παρακολουθεί μεν την πορεία των πραγμάτων, αλλά να μην υπάρχει έντονη ανησυχία.

Αυτό προκύπτει και από την απάντηση του προέδρου του Eurogroup, ο οποίος εκτιμά ότι θα υπάρξει προσωρινή επίπτωση στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Ο

Μάριο Σεντένο απάντησε συγκεκριμένα ότι:

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανέφερε ότι «οφείλουμε να προβληματιστούμε για αυτό, αλλά πρέπει επίσης να κοιτάξουμε σε πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και αυτές δείχνουν καλές σε αυτή την φάση».

Tις τελευταίες μέρες τοποθετήθηκε επί του θέματος και η επικεφαλής του ΔΝΤ. Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θέλοντας να δείξει πόσο δύσκολο είναι να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις τη δεδομένη χρονική στιγμή για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία ανέφερε στο Ντουμπάϊ ότι, «η επιδημία του κορωνοϊού μπορεί να καταστρέψει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αυτή την χρονιά, αλλά πιθανόν να ακολουθήσει μια ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη.

Συμβουλεύω όλους να μην σπεύδουν σε πρόωρα συμπεράσματα.

Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα.

Λειτουργούμε με βάση σενάρια, όχι ακόμη προβλέψεις, ρωτήστε με σε 10 ημέρες».

Το Ταμείο εξακολουθεί να ελπίζει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% με 0,2%. Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι καθοριστικό για τον προσδιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού, καθώς αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια στην Κίνα, γεγονός που θα δώσει καλύτερη εικόνα για την ανθεκτικότητα της χώρας, της οικονομίας της και συνεπώς και για τον αντίχτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Το ΔΝΤ χρησιμοποίησε ως σημείο αναφοράς την έξαρση του SARS στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και σημειώνει όμως ότι τα δεδομένα τώρα με τον Κορωνοϊό είναι πολύ διαφορετικά.

Η Κίνα τότε αντιπροσώπευε μόνο το 8% της παγκόσμιας οικονομίας  ενώ τώρα αντιπροσωπεύει το 19%.

Επιπρόσθετα,  η παγκόσμια οικονομία εκείνη την εποχή ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ σήμερα είναι υποτονική.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποτύπωμα, Κορωνοϊού,apotypoma, koronoiou