Απούσα η Τουρκία από τη Σύνοδο

Δεν προσκλήθηκε ο Ερντογάν, με αποτέλεσμα το πεδίο συνεννόησης για το Προσφυγικό να περιορίζεται
Σκληραίνουν τη στάση τους και δηλώνουν έτοιμοι να κλείσουν τα σύνορά τους Ρουμανία, Σερβία και Κροατία

Στην απουσία της Τουρκίας στη μίνι-σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό πρόβλημα, λόγω της μη πρόσκλησής της από τους Ευρωπαίους, εστίασε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε στις δηλώσεις του, προσερχόμενος στη σύνοδο, η συμμετοχή της Άγκυρας στο σχέδιο για την επίλυση της κρίσης είναι πολύ σημαντική για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. Χαρακτηρίζοντάς την «κρίσιμο εταίρο», ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η συμμετοχή της Άγκυρας στην επίλυση της κρίσης είναι πολύ σημαντική. Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ουσιαστικά επέκρινε τον περιορισμό της συζήτησης στις βαλκανικές και νοτιοευρωπαϊκές χώρες που αποτελούν τον «βαλκανικό διάδρομο» για την είσοδο των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη.

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό
Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας ανήγαγε για άλλη μια φορά το πρόβλημα σε «ευρωπαϊκό», με τη λύση να εξαρτάται από τη συλλογική αντιμετώπιση στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, με βασικό μέλημα την προστασία των ανθρώπινων ζωών που χάνονται στο Αιγαίο. «Ελπίζω να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε με νόημα, ενώ κατέκρινε τη στάση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, λέγοντας ότι έχουν υιοθετήσει τη νοοτροπία «όχι στη δική μου αυλή». Αν και η Ελλάδα θα τηρήσει εγκαίρως, σύμφωνα με τις δηλώσεις Τσίπρα, την υποχρέωσή της για την κατασκευή των πέντε κέντρων καταγραφής (Hotspots) στα νησιά έως τα μέσα Δεκεμβρίου, διευκρίνισε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί.

Το ειδικό βάρος της τουρκικής συμμετοχής για τη διαχείριση της προσφυγική κρίσης υπογράμμισε με δηλώσεις της και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν θα λύσουμε το προσφυγικό πρόβλημα τελείως, χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία γι' αυτό. Μόνο με την Τουρκία μπορούμε να μετατρέψουμε το παράνομο σε νόμιμο. Είναι πολύ σημαντικό η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να συζητήσει περισσότερο την ατζέντα της μετανάστευσης με την Τουρκία».

Όχι σε κωμόπολη προσφύγων
Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» παρουσιάζει τους Ευρωπαίους να ασκούν πιέσεις στην Αθήνα για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής δυναμικότητας 50.000 προσφύγων, που θα στεγαζόταν σε πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στην Αθήνα. Το σενάριο αυτό απέρριψε αμέσως και κατηγορηματικά ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων».

Η μόνη συμφωνία, όπως είπε, που υπάρχει και έχει αποσπάσει τις θετικές γνώμες είναι η συμφωνία με τον ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία για να φτιάξουμε δύο χώρους φιλοξενίας των 8 με 10 χιλιάδων, έναν στην Αττική και έναν στη Μακεδονία. «Αυτό που είχαμε σχεδιάσει για το Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη, είναι τα λεγόμενα hot-spots, δύο χώροι για την ταυτοποίηση των προσφύγων, 1.500 ατόμων στο Λαύριο και 1.000 ατόμων στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό στην περίπτωση που οι εισροές στα νησιά συνέχιζαν να είναι μεγάλες», ανέφερε.

Προσπάθειες για προστασία των συνόρων
Έτοιμη να ξεκινήσει επιχείρηση της Frontex στα σύνορα Ελλάδας, Αλβανίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι δεσμεύονται να εντείνουν άμεσα τις προσπάθειες για την προστασία των συνόρων, καθώς και την ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων που επιχειρούν στο Αιγαίο. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει αποστολή συνοριοφυλάκων στα δυτικά Βαλκάνια εντός της επόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με όσα είχαν αποφασιστεί μέχρι αργά χθες το βράδυ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιχειρήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για τον επαναπατρισμό Αφγανών, Ιρακινών, Πακιστανών και πολιτών του Μπαγκλαντές, εάν απορριφθούν τα αιτήματα που έχουν καταθέσει για άσυλο. Την ίδια ώρα, χώρες όπως η Ρουμανία, Σερβία και Κροατία απειλούσαν για κλείσιμο των συνόρων τους.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ασκεί συνεχείς πιέσεις απέναντι στις δέκα χώρες για τον καλύτερο συντονισμό στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων. Από την πλευρά της η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων την παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, με δεύτερη προϋπόθεση τη λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας, ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη.

Ωστόσο, με την Τουρκία να μη συμμετέχει στη σύνοδο, το πεδίο συνεννόησης και ελιγμών περιορίστηκε σημαντικά. Σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερο βάρος και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται ήδη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο συμμετείχαν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Γερμανία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία η Σερβία και η Αλβανία. Παρόντες ήταν οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, ενώ είχαν κληθεί και οι επικεφαλής της Frontex, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Keywords
Τυχαία Θέματα