Απουσία στρατηγικής για τον αυτισμό-«Το κράτος περιμένει από τους γονείς»

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος των Συνδέσμων Ειδικών Σχολείων Λευκωσίας Παναγιώτης Σαββίδης, ο οποίος μίλησε για την απουσία σχεδίου άτομα με αυτισμό.

Αρχικά ανέφερε ότι υπήρξε μία συνάντηση στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την προηγούμενη Δευτέρα, όπου συζήτησαν για το ευαίσθητο θέμα της στρατηγικής για τον αυτισμό.

Πρόσθεσε ότι ο αυτισμός μαζί με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές αναπηρίας σε έναν αυτόματο

πιλότο. «Ότι κάνει κάθε γονιός και κάθε σύνδεσμος». Συμπλήρωσε ότι τα αρμόδια Υπουργεία δεν συγχρονίζονται. «Έχει 15 χρόνια που φωνάζουμε για την πρώιμη παρέμβαση η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική στον αυτισμό».

Τόνισε ότι απουσιάζει ο συντονισμός και η ευθύνη ανήκει στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι οποίες τρέχουν διάφορα προγράμματα όπως τα επιδόματα. «Δεν υπάρχει τρόπος για να μοιράζονται πληροφορίες από το ένα Τμήμα αξιολόγησης με το άλλο». Διευκρίνισε ότι υπάρχει μια επαρχιακή επιτροπή για τα Δημοτικά η οποία είναι αρμόδια για να συντονίσει όλες τις θεραπείες.

Σημείωσε ότι οι εκπαιδευτικοί κάνουν ένα μεταπτυχιακό και βαφτίζονται ως ειδικοί εκπαιδευτικοί. «Ο αυτισμός χρειάζεται ειδικό παιδαγωγό με πτυχίο ειδικού παιδαγωγού και έχει προετοιμαστεί κατάλληλα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτισμό μετά την ενηλικίωση, επισημαίνοντας ότι είναι χειρότερα τα πράγματα. «Έχουμε υπογράψει ως κράτος τη σύμβαση για δια βίου μάθηση των ατόμων με αναπηρίες. Το τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης δεν ζητά αρκετά κονδύλια για να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματα για άτομα με αυτισμό».

Συμπλήρωσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν 5-6 κέντρα τα οποία προσφέρουν απασχόληση το απόγευμα. «Δεν μπορεί το κράτος να περιμένει τον γονιό πότε θα μαζέψει λεφτά, ενώ έχει ευθύνη να χρηματοδοτήσει τα προγράμματα». Ξεκαθάρισε ότι για αυτό ζητούν την Εθνική στρατηγική για τον αυτισμό. «Πρέπει επιτέλους το κράτος να σοβαρευτεί», είπε.  

Ο κ. Σαββίδης επεσήμανε ότι αυτά άτομα τα αφορά η ποιότητα ζωής. «Αλλιώς θα γεμίσει και η Αθαλάσσα και όλα τα ψυχιατρεία. «Να μας πει η κ. Ανθούση την άποψη της για την Εθνική Στρατηγική για τον αυτισμό», ανέφερε στο τέλος. 

Δείτε τη συζήτηση: 

Keywords
Τυχαία Θέματα