Αποζημιώσεις €19.3 εκατ. σε αγρότες, λόγω καιρικών συνθηκών

Αποζημιώσεις σε αγρότες ύψους €19.286.000 για την παρατεταμένη ανομβρία αλλά και λόγω έντονης χαλαζόπτωσης, ενέκρινε με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε συνεδρίαση του, της οποίας προέδρευε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Δημήτρης Συλλούρης, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του Υπουργού Γεωργίας για καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, κ. Κουγιάλη, το ύψος της αποζημίωσης αποφασίσθηκε μετά από εκτιμήσεις του ΟΓΑ και του Υπουργείου Γεωργίας κατόπιν αιτήσεων στις οποίες προέβησαν

οι πληγέντες αγρότες για αποζημίωση.

Όπως ενημερώνεται το Sigmalive η καταβολή των αποζημιώσεων θα ξεκινήσει άμεσα, με πρώτους στη σειρά για αποζημίωση του σιτηροπαραγωγούς, αλλά και τους παραγωγούς εσπεριδοειδών, αγκινάρας και μέσπιλων, οι οποίοι θα πάρουν προκαταβολή 50% της αποζημίωσης για να βοηθηθούν στη σπορά.

Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δικαιούχοι με το υπόλοιπο ποσό να δίνεται σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016, μετά από έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το σκοπό αυτό.

Η κίνηση αυτή, έρχεται ως ανακούφιση για αρκετούς αγρότες οι οποίοι έχουν πληγεί λόγω καιρικών συνθηκών, σε μια οικονομική στιγμή που αντικειμενικά δεν είναι και η καλύτερη δυνατή για την ομάδα αυτή του πληθυσμού.

Για κίνηση αποπροσανατολισμού κάνει λόγο η ΕΚΑ

Σε επικοινωνία του Sigmalive με τον Γ.Γ. της ΕΚΑ, ο κ. Χάμπας μας τόνισε ότι κάθε αποζημίωση ή ποσό που πάει στους αγρότες είναι καλοδεχούμενο. Ωστόσο, έκανε λόγο η απόφαση αυτή και το ποσό που θα δοθεί, είναι μια κίνηση η οποία ως στόχο έχει να παραπλανήσει αλλά και να αποπροσανατολίσει από τα ακόμη πιο σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με το χαλούμι, τους αιγοπροβατοτρόφους που χρειάζονται στήριξη και την παροχή πραγματικής και πιο έντονης βοήθειας στον κόσμο που ασχολείται με τη γεωργία.

Αν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά, να δώσει περισσότερη έμφαση και οικονομική στήριξη στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, τότε δυστυχώς οι τομείς αυτοί θα νοσούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα