Αραβικός Τύπος: Ο γαμπρός του Τραμπ ζήτησε συνάντηση με Χαμάς για Ισραήλ

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς αποκάλυψε τις λεπτομέρειες μιας πρότασης του συμβούλου και γαμπρού του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ,  με σκοπό την πραγματοποίηση συνομιλιών με το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το Middle East Eye, σύμφωνα με τον Ismail Haniyeh, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, το γραφείο του Kushner ζήτησε από ορισμένα αραβικά μέρη να επικοινωνήσουν με την ηγεσία της Χαμάς και τους είπαν ότι (η κυβέρνηση

των ΗΠΑ) ήταν έτοιμες να καθίσουν για συνομιλίες  με το κίνημα ανά πάσα στιγμή, είτε σε Αραβική είτε Ευρωπαϊκή χώρα.

«Απορρίψαμε μια προσφορά από το γραφείο του Κούσνερ, με τη μεσολάβηση άλλων μερών, για τη διεξαγωγή συναντήσεων με σκοπό τη διεξαγωγή διαλόγου με το Ισραήλ», δήλωσε ο Haniyeh σε τηλεοπτική συνέντευξη που μεταδόθηκε από το Al Jazeera Arabic.

«Αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε σε οποιονδήποτε διάλογο που συζητά την ίδρυση του παλαιστινιακού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας και την εφαρμογή της  ‘’Συμφωνίας του αιώνα’’», δήλωσε ο Haniyeh, αναφερόμενος στο μακρόχρονο σχέδιο του Τραμπ για την αντιμετώπιση του Ισραηλινό Παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η αποκάλυψη αυτή προέκυψε όταν το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία τον περασμένο μήνα, στην οποία μεσολάβησε ο Τραμπ, προκειμένου να εξομαλύνει τους διπλωματικούς δεσμούς και να δημιουργήσει μια νέα σχέση. Την περασμένη εβδομάδα το Μπαχρέιν συμφώνησε επίσης να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι, και είναι η πρώτη αραβική χώρα που μιμήθηκε την απόφαση των ΗΑΕ.

Η συμφωνία καταγγέλθηκε από Παλαιστίνιους από όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι την απέρριψαν ως «προδοσία» και «μαχαίρι στην πλάτη».

Ο Haniyeh είπε στο ερευνητικό πρόγραμμα ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι η Χαμάς «επεκτάθηκε και γινόταν ισχυρότερη», επικαλούμενη την αποτυχία του Ισραήλ να «αφοπλίσει την αντίσταση παρά όλες τις κινήσεις εξομάλυνσης που έλαβαν χώρα πρόσφατα και να δαιμονοποιήσει το κίνημα καθώς και να το καταγράψει ως τρομοκρατική οργάνωση». .

«Εάν η κατοχή σκέφτεται να ξεκινήσει νέα επίθεση εναντίον της Γάζας, η μάχη θα είναι διαφορετική αυτή τη φορά και οι φατρίες, ειδικά οι Ταξιαρχίες Qassam (η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς), θα εκπλήξουν τον εχθρό», δήλωσε ο  Haniyeh.

Keywords
Τυχαία Θέματα