Αρχαίες επιγραφές επιστρέφονται στο Ιράκ από τον Λίβανο

Περισσότερες από 300 επιγραφές σφηνοειδούς γραφής επιστράφηκαν την Δευτέρα στο Ιράκ από ιδιωτικό μουσείο του Λιβάνου, ως μέρος των εκτεταμένων προσπαθειών της Βαγδάτης να αποκαταστήσει τις αρχαιότητες που λεηλατήθηκαν κατά την διάρκεια του πολέμου.

Σφραγισμένα ξύλινα κιβώτια μετέφεραν τις 331 πλάκες που φέρουν αρχαία σφηνοειδή γραφή από το Μουσείο Nabu στον βόρειο Λίβανο στη Βαγδάτη.

Αρχαία μνημεία του Ιράκ υπέστησαν λεηλασίες για δεκαετίες από το 2003 και την άνοδο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, 10 χρόνια αργότερα.

Ο Διευθυντής

του ιρακινού συμβουλίου αρχαιοτήτων και κληρονομιάς, Λάιθ Ματζίντ Χουσεΐν, είπε ότι οι πλάκες χρονολογούνται σε διαφορετικές εποχές που κυμαίνονται από την Ακκαδική αυτοκρατορία από το 2.400 π.Χ., την τρίτη δυναστεία των Σουμερίων της  Ουρ και μέχρι την αρχαία Βαβυλωνιακή αυτοκρατορία, που έληξε το 1.594 π.Χ.

Το βασίλειο της Ουρ, που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 4.500 χρόνια, ήταν ένα από τα πρώτα κέντρα πολιτισμού. Χτισμένο στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, ήταν ο τόπος των πρώτων δειγμάτων γραφής σε σφηνοειδή γραφή. Ο Χουσεΐν ευχαρίστησε τον Λίβανο για την συνεργασία καθώς και τον διευθυντή του Μουσείου Nabu που διευκόλυνε την αποκατάσταση.

Την Κυριακή, επίσημη ιρακινή αντιπροσωπεία παρέλαβε τα αντικείμενα σε τελετή στο Εθνικό Μουσείο της Βηρυτού. Το μουσείο Nabu, που πήρε το όνομά του από τον Μεσοποτάμιο Θεό της σοφίας και της γραφής, άνοιξε τις πόρτες του το 2018 με μια συλλογή αρχαιοτήτων ,περίπου 3.000 ετών, που προέρχονται από τον Λίβανο, το Ιράκ, τη Συρία, την Αίγυπτο και την Υεμένη.

Τα επιστρεφόμενα κομμάτια προέρχονταν από ιδιωτικές συλλογές, με πιο αξιοσημείωτη αυτή του Τζαουάντ Άντρα, συζύγου της πρώην Υπουργού Άμυνας του Λιβάνου Ζείνα Ακάρ.

Η ιδιωτική του συλλογή περιλαμβάνει περίπου 2.000 κομμάτια, σύμφωνα με τον κατάλογο του μουσείου.

Το Ιράκ έχει ανακτήσει περισσότερα από 18.000 τεχνουργήματα μέσα σε ένα χρόνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Δεκέμβριο, οι ιρακινές αρχές διοργάνωσαν τελετή για να γιορτάσουν την επιστροφή της πολύτιμης ταμπλέτας Gilgamesh, που χρονολογείται πριν από περισσότερα από 3.500 χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα