Αρχιεπισκοπικές: Νομική ανάλυση του συστήματος εκλογής Αρχιεπισκόπου

Για την διαδικασία εκλογής στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές και κατά πόσο είναι δίκαιο το σύστημα, μίλησε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης στο Ράδιο Πρώτο το πρωί της Τετάρτης.

Αρχικά ανέφερε ότι η τροποποίηση του καταστατικού έγινε πριν μία δεκαετία περίπου και υπήρξε εκτεταμένη συζήτηση για την τροποποίηση του εκλογικού συστήματος και εισήχθη το τριπρόσωπο.

Σημείωσε επίσης ότι, οι προηγούμενες εκλογές έγιναν με άλλο καταστατικό,

αυτό του 79-80 και είχαν γίνει στην βάση του συστήματος εκλογής γενικών και ειδικών αντιπροσώπων που ακολούθως συμμετείχαν ως τμήμα της εκλογικής συνέλευσης αποτελώντας την μία κάλπη ενώ την άλλη κάλπη αποτελούσε η Ιερά Σύνοδος και διάφοροι κληρικοί, ηγούμενοι που όριζε το καταστατικό.

«Μία καινοτομία σημαντική του καταστατικού που χάρτη ήταν η επίτευξη πλήρους συνόδου, από εκεί που δεν υπήρχε ο απαιτούμενος αριθμός για να υπάρχει πλήρης σύνοδος πλέον υπάρχει. Αυτό ήταν εξ αρχής η καινοτομία του καταστατικού και ήταν βασικός στόχος για να αποφευχθούν φαινόμενα που υπήρχαν στο παρελθόν όταν δεν μπορούσε να συνέλθει πλήρης σύνοδος για να καθαιρέσει έναν Αρχιεπίσκοπο ή Μητροπολίτη».

Ο κ. Αιμιλιανίδης ανέφερε επίσης ότι το νέο καταστατικό στηρίζεται στο ότι είναι συνοδικό το μοντέλο το οποίο υπάρχει στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Στις περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες που υπάρχουν αποφασίζει αποκλειστικά η Σύνοδος. Για παράδειγμα αν έχουμε την εταιρεία που λέγεται ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια η οποία έχει χιλιάδες λαού που είναι οπαδοί της συγκεκριμένης ομάδας, στο τέλος της ημέρας το ποια είναι η διοίκηση το αποφασίζει η Γενική Συνέλευση των μετόχων. Εκείνοι αποφασίζουν ποιος είναι αυτός που θα ηγείται της ομάδας και ο οποίος θα είναι σε τελική ανάλυση ο πρόεδρος.

«Η Εκκλησία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, είναι λάθος να κάνουμε σύγκριση με πολιτειακές εκλογές είναι εντελώς διαφορετικό μοντέλο. Η εκκλησία είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός έχει κοινωνικό φαινόμενο, έχει την προστασία της θρησκείας αλλά δεν είναι πολιτειακό όργανο».

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχει άλλο σύστημα στην εκκλησία που να έχει τόσο μεγάλη συμμετοχή του λαϊκού στοιχείου όπως αυτό στη Κύπρο. Οπότε, ανέφερε, το να αλλάξει το σύστημα κατά τρόπο που να γίνει εκλογικό σύστημα που ψηφίζει ο λαός είναι κάτι το οποίο θα απαιτούσε ριζική αλλαγή του τρόπου αντίληψης της συνοδικότητας της εκκλησίας.  

«Δεν βλέπω να υπάρχει περίπτωση να αλλάξει σε εκείνη την κατεύθυνση. Το να υιοθετηθεί  κάποιο άλλο μοντέλο της εκλογικής συνέλευσης επαναλαμβάνω ότι αυτά συζητήθηκαν και αυτό το σύστημα θεωρήθηκε από την Σύνοδο ως ένα μοντέλο για να αντικαταστήσει το προηγούμενο που έχει μια συγκεκριμένη λογική. Δεν είναι η λογική ότι ο λαός ψηφίζει και η Σύνοδος απλά υιοθετεί αλλά ο λαός επιλέγει του τρεις και η Σύνοδος λαμβάνει  υπόψιν αυτά που έχει συμβουλεύσει ο λαός ούτως ώστε να καταλήξει στην κρίση της. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όλη η φιλοσοφία στηρίζεται στο ότι ενεργεί  στα μέλη της Ιεράς Συνόδου με ένα τρόπο μυστηριακό η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος για να πάρουν μια απόφαση» κατέληξε.

Όλα όσα είπε εδώ:

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε και ο νομικός, ο Ανδρέας Αγγελίδης στο Μεσημέρι και Κάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα