Αρχιεπίσκοπος: Όσες φορές προκάλεσε αντιδράσεις με τα «αμφιλεγόμενα» έργα του

Η κατεδάφιση των διατηρητέων κτιρίων κοντά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή αποτελεί το τελευταίο μόνο επεισόδιο μιας σειράς από «αμφιλεγόμενες» ενέργειες και δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ τα τελευταία χρόνια.

Από την παρέμβαση του στις προεδρικές εκλογές του 2008 μέχρι το ζήτημα της εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα και από τις αναφορές περί «κλεψιών» μέχρι την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας, ο Μακαριώτατος ηθελημένα ή άθελά του καταφέρνει να δημιουργεί συζητήσεις που πολλές φορές δημιουργούν

σοβαρά ερωτήματα για τις αρμοδιότητες και τα όρια της ίδιας της Εκκλησίας. 

Πιο κάτω ακολουθούν οι περιπτώσεις όπου ο Αρχιεπίσκοπος προκάλεσε αντιδράσεις με τις πράξεις ή τις δηλώσεις του:   

Η παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2008

Έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις είχε προκαλέσει το 2008 η ανοικτή παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου τέσσερις μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές και η στήριξη του στον τότε υποψήφιο πρόεδρο Ιωάννη Κασουλίδη. Με τη θέση του Αρχιεπισκόπου συντάχθηκε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ενώ ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στην πολιτική.

Μιλώντας τότε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι δεν πρέπει να εκπλήττει η στάση της Εκκλησίας, γιατί η Εκκλησία ενδιαφέρεται για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των πατέρων του, η Εκκλησία δεν επιθυμεί οφέλη από τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές ηγεσίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε αποκαλύψει ότι πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είχε έλθει σε επαφή με την ηγεσία του ΔΗΣΥ και τον κ. Κασουλίδη και εξηγεί: Εμείς υποστηρίζαμε την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου. Αν ο κ. Κασουλίδης έμενε εκτός, τα πρωτοκλασσάτα και επώνυμα στελέχη του ΔΗΣΥ θα στήριζαν στον δεύτερο γύρο, μαζί με την Εκκλησία, την υποψηφιότητα Παπαδόπουλου.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος απέρριψε την κατηγορία του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια ότι με τη στάση του διχάζει το λαό. Αντίθετα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ενώνει το λαό, γιατί, όπως υποστηρίζει, με ενδιαφέρει κάτι σπουδαιότερο, η επιβίωση του λαού μας στη γη των πατέρων του και μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Αποκαθήλωση Μακαρίου στη Λευκωσία (24.10.2008)

Λίγους μήνες μετά λήφθηκε η απόφαση για τη μεταφορά στην Ιερά Μονή Κύκκου του μπρούντζινου αγάλματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το οποίο επί 21 χρόνια βρισκόταν στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής, στην παλαιά πόλη της Λευκωσίας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της αδελφής του Μακαρίου, Μαρίας Χατζηκλεάνθους, καθώς και πλήθους κόσμου και καταστηματαρχών της περιοχής.

Η κυβέρνηση του αείμνηστου Δημήτρη Χριστόφια τότε είχε κρατήσει αποστάσεις από αυτή τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θέμα της Εκκλησίας ενώ ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ.Στεφάνου σημείωνε ότι «το όλο θέμα χρήζει δέοντος σεβασμού».

Οι «Τimes » του Λονδίνου σε ανταπόκρισή τους από τη Λευκωσία αποκάλεσαν το γιγαντιαίο άγαλμα «Βig Μac » και το παρουσίασαν περίπου ως την ταυτότητα της Λευκωσίας, όπως είναι ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι, ή το μνημείο του Νέλσωνος στο Λονδίνο και σημειώνοντας ότι αυτό εξορίζεται στο βουνό. Προέβαλαν μάλιστα τις αντιρρήσεις του γλύπτη κ. Ν.Κοτζιαμάνη για το πόσο δύσκολα θα μπορούσε να μεταφερθεί στο βουνό ένα τόσο μεγάλο και βαρύ άγαλμα, αλλά και τις διαμαρτυρίες κατοίκων της Λευκωσίας, σύμφωνα με τις οποίες το άγαλμα είναι τόσο μεγάλο που «βγάζει μάτι» λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα να εγκατασταθεί στην ύπαιθρο, στην ορεινή περιοχή της Ιεράς Μονής Κύκκου: «Κανείς δεν πρόκειται να το δει και να το φωτογραφίσει στα βουνά» αντιλέγουν οι τουρίστες.

«Δεν θα τους αφήσω ούτε σεντ»  (07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015)

Τον Απρίλιο του 2015 μια «Ιερά διαμάχη» ξέσπασε ανάμεσα στην Συντονιστική Επιτροπή Προσφυγικής Κοινότητας Τράχωνα και τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Αφορμή, η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου να αποσύρει καταθέσεις του ιερού ναού Παναγίας Τράχωνα ύψους 450.000 ευρώ. Οι δυο πλευρές, μάλιστα, αντήλλαξαν βαριές κατηγορίες, με τον Κύπρου Χρυσόστομο να απειλεί ότι θα παύσει την Επιτροπή και ότι θα σηκώσει όλες τις καταθέσεις της εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα, καθώς επίσης κι ότι ως διαχειριστής ασκεί διοίκηση «και σε όποιον δεν αρέσει να περάσει έξω».

Σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κύπρου Χρυσόστομος είχε απορρίψει τις κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας, η οποία δεν προβλέπεται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Δήλωσε ότι αυτός είναι ο διαχειριστής και ότι το πρωί θα έπαυε την Επιτροπή.

«Οι Επίτροποι δεν μπορούν να ξοδεύσουν ούτε ένα σεντ αν δεν το εγκρίνει ο διαχειριστής, γι’ αυτό να μάθουν να σέβονται. Εκείνοι, αν επιχειρήσουν να πάρουν έστω και ένα σεντ από την εκκλησία, είναι κλέφτες. Αν εγώ πάω τα μεσάνυκτα και σπάσω και την πόρτα και μπω μέσα και πάρω οτιδήποτε δεν είμαι κλέφτης, επειδή είμαι ο διαχειριστής της περιουσία της εκκλησίας. Αυτό να το καταλάβουν οι πάντες». Στον ίδιο αυστηρό τόνο ο Μακαριότατος υπέδειξε ότι ως διαχειριστής ασκεί διοίκηση και σε όποιον δεν αρέσει να περάσει έξω, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι θα πάρει όλα τα χρήματα από τον ιερό ναό Παναγίας Τράχωνα. «Δεν θα αφήσω σεντ», είπε με οργίλο ύφος.

Οι δηλώσεις για τον καρκίνο

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’ τον Μάρτιο του 2019 σχετικά με τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με την υγεία του, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι με τη Χάρη του Θεού «ο καρκίνος πήρε διαζύγιο από μένα».

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ο καρκίνος δεν ταίριαζε με τον χαρακτήρα του.

Το σχόλιό του προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων στα social media με τον κόσμο να διαμαρτύρεται για τις υπεροπτικές και χωρίς ίχνος ευαισθησίας δηλώσεις του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η επένδυση της Γεροσκήπου

Τον Σεπτέμβριο του 2019 σε συνέντευξη του στη Σημερινή, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της επένδυσης στη Γεροσκήπου, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, αλλά και μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Εκκλησία και στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, απάντησε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι ότι είναι όλα τροχοδρομημένα. Κάποιοι δεν ήθελαν να γίνει η επένδυση στη Γεροσκήπου. Γι’ αυτό, από το 13 μέχρι σήμερα, έχει έξι χρόνια, δεν καταφέραμε να πάρουμε άδεια, για πολλούς λόγους. Όλα τα παραθαλάσσια της Πάφου, από την περιοχή της Χλώρακας μέχρι το αεροδρόμιο ήταν κατοικημένα, είναι οι Τάφοι των Βασιλέων, η Κάτω Πάφος, είναι ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος. Σε όλα τα ξενοδοχεία που κτίστηκαν από κάτω υπήρχαν αρχαία. Τα λιγότερα τα είχε ο χώρος προς το αεροδρόμιο, που ήταν έξω από την πόλη. Αλλά ήταν ασήμαντα. Αν εύρισκαν την Αφροδίτη, να πω ότι είναι κάτι αξιόλογο».

Συνέχισε αναφέροντας ότι «χωρίς να μας ρωτήσει, λοιπόν, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακήρυξε το τεμάχιο μνημείο Β’ Πίνακα. Όταν το πληροφορήθηκα, κάλεσα τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τη ρώτησα προς τι η συγκεκριμένη ενέργεια, χωρίς να ενημερωθεί καν η Εκκλησία, καθότι όφειλαν, βάσει του Συντάγματος, να μας ρωτήσουν. Της υπέδειξα, δε, ακριβώς ότι, η περιουσία της Εκκλησίας είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα και χωρίς να ρωτηθεί δεν μπορεί να γίνει ανακήρυξη σε μνημείο, καλώντας την, ταυτόχρονα, να ανακαλέσει την απόφαση, δι’ αποστολής αναθεωρημένης απόφασης στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η διευθύντρια του Τμήματος αρνήθηκε, μη αφήνοντάς μας άλλη επιλογή από του να απευθυνθούμε στον Γενικό Εισαγγελέα, όπερ και έγινε. Ο Γ. Εισαγγελέας αποφάνθηκε ότι η ενέργεια ήταν αντικανονική και επανήλθαμε στη συνταγματική τάξη, ενώ, εμείς, από την πλευρά μας, διαμηνύσαμε προς το Τμήμα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι εντός της περιουσίας της Εκκλησίας. Σε νέα συνάντηση που είχαμε με την κ. Ιερωνυμίδου, της προτείναμε ότι το Τμήμα μπορεί να συνεχίσει τις ανασκαφές εντός του χώρου, αλλά η Εκκλησία θα προχωρήσει στην αξιοποίηση του χωραφιού, σεβόμενη πάντα τις αρχαιότητες».

Η δημιουργία νηπιαγωγείων και σχολείων

Στην ίδια συνέντευξη ερωτηθείς για τη δημιουργία νηπιαγωγείων και σχολείων, εξαγγελία που επίσης προκάλεσε αντιδράσεις, απάντησε ότι «ήδη προχωράμε στην ανέγερση νηπιαγωγείων, γιατί αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από αυτό το επίπεδο. Δεν είναι ένα θέμα που χρειάζεται βία, δεν πρόκειται να βιαστούμε. Η Εκκλησία δεν πεθαίνει, είναι διαχρονική. Ως άνθρωποι, ερχόμεθα και παρερχόμεθα, η Εκκλησία, όμως, μένει. Και όσο μπορούμε, πρέπει να προσπαθούμε να μην κάνουμε λάθη. Αν δεν προλάβω εγώ να κάνω δημοτικά και γυμνάσια, θα έρθει ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος να τα κάνει. Θέλω να πιστεύω ότι και ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα έχει αυτές τις ιδέες και θα προχωρήσει προς την ίδια κατεύθυνση.

Η κατάργηση του μουσείου

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ τον Ιανουάριο του 2020 ζήτησε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων να αδειάσει μέχρι τον Ιούνιο το Εθνολογικό Μουσείο Λευκωσίας, γιατί ήθελε να το μετατρέψει σε Εκκλησιαστικό Μουσείο. Σύσσωμη ήταν η αντίδραση του πολιτισμού κόσμου.

Το θέμα είχε πάρει μεγάλες διστάσεις με τα πολιτικά κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ να ζητούν να συνεχίσει την λειτουργία του το Εθνολογικό Μουσείο.

 «Το Εθνολογικό Μουσείο βρίσκεται πλέον στη συνείδηση των πολιτών ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης, ενώ η διατήρησή του είναι ζήτημα δημόσιου συμφέροντος», αναφερόταν σε ανακοίνωση του υπουργείου, ενώ φανερά ενοχλημένος με τις αντιδράσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ δήλωνε ότι η παραχώρηση του κτιρίου στο Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει λήξει εδώ και 1,5 χρόνο, η σύμβαση δεν ανανεώθηκε και ο ίδιος το θέλει πίσω. Όπως ανέφερε, περιμετρικά της Αρχιεπισκοπής θα γίνει μια «αλυσίδα μουσείων», στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821 και η Εκκλησία της Κύπρου «θα γιορτάσει εντόνως αυτή την επέτειο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας (24/10/2020)

Η Εκκλησία της Κύπρου αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, μετά την χειροτονία του Παγκράτιου σε Επίσκοπο Αρσινόης στη Μονή Χρυσορρογιατίσσης.

Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, προκαλώντας αντιδράσεις και ανάμεσα σε μέλη της Ιεράς Συνόδου, που δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος αποχώρησε λίγο πριν ολοκληρωθεί η λειτουργία, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να εκφράζει τη θέση ότι η αντίδραση του ήταν δικαιολογημένη.

Στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η απόφαση του αυτή υπηρετεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Κύπρου. Μπορεί να στρέφεται κατά ορισμένων προσώπων, είπε, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι η Ορθοδοξία. Σήμερα, είπε, «μνημόνευσα τον νέο προκαθήμενο, τον κύριο Επιφάνιο. Από πέρσι είχαμε ειδοποιήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι εμείς θα τηρήσουμε μια ουδετερότητα και προσφερόμεθα να εξυπηρετήσουμε την Oρθοδοξία μέσω των προκαθημένων των διαφόρων αυτοκέφαλων εκκλησιών».

Σημειώνεται πως η Εκκλησία της Κύπρου ακολουθεί την απόφαση που έχει λάβει ήδη το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Ελλάδος.

Η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισε να διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

«Είπα στον ΠτΔ, πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε - Δεν βγάζω τον εαυτό μου έξω»

Ενώπιον της Ερευνητικής για τα «χρυσά διαβατήρια» κατέθεσε την Τρίτη (26/1)  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία.

Η Ερευνητική Επιτροπή καθώς και οι 15 δημοσιογράφοι που παρίστανται πλέον στις δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες μετέβησαν στην Αρχιεπισκοπή ανταποκρινόμενοι σε αίτημα του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου εξαιτίας των κινητικών δυσκολιών και προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Οι ερωτήσεις της Επιτροπής όπως αναμενόταν εξάλλου, επικεντρώθηκαν γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της πολιτογράφησης του Τζο Λόου μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά σε μια συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία ο Μακαριότατος είπε στον Νίκο Αναστασιάδη πως πρέπει να σταματήσουν να κλέβουν τον τόπο. Συγκεκριμένα, είπε, «να κοιτάξεις Πρόεδρε την οικονομία, αλλά να σταματήσουμε όλοι να κλέβουμε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα».

Διαβάστε επίσης: 

Οι εξηγήσεις Αρχιεπισκόπου για τις «κλεψιές» και το iq των στρατιωτών μας

«O Αρχιεπίσκοπος να συνειδητοποιήσει τη ζημιά και να παραιτηθεί» (BINTEO)

Χαλαμάντουρα Αρχιεπισκοπής και τα πλήθη της Υποκρισίας

Keywords
εργα, εκλογες, κυπρος, μπε, λύση, media, συνταγμα, νέα, σχολεια, ακελ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, νεος παπας, εκλογες 2015, οικουμενικο πατριαρχειο, κοινωνια, κομματα, το θεμα, αδεια, αφροδιτη, ηγεσια, θεμα, ιχνος, κυπρου, λονδινο, μνημειο, ξενοδοχεια, οικονομια, πλαισιο, ραδιοφωνο, σημερινη, υγεια, αεροδρομιο, ακελ, απε, αρχαια, αφορμη, βρισκεται, γινει, δευτερο, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, εγινε, ευρω, ειπε, εκκλησια, εκκλησια της ελλαδος, ενεργεια, εξι, επωνυμα, ζημια, ιδεες, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, υφος, καρκινος, κυβερνηση, κρατικο, λαθη, λευκωσια, λειτουργια, λύση, λογο, μηνες, νικο, μπε, παντα, ορια, ορθοδοξια, παρισι, παφος, πορτα, πρωι, συγκεκριμενα, συζητηση, ταυτοτητα, ταφοι, τμημα, τριτη, φορα, δημοτικα, ερωτησεις, κλεφτες, media, θελω να, υγειας, βουνο
Τυχαία Θέματα