Άρχισε η αναστήλωση του του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου
Με απώτερο στόχο την πλήρη αποκατάστασή του, άρχισε στην κατεχόμενη Μύρτου η αναστήλωση του ιστορικού Μοναστηριού του Αγίου Παντελεήμονα, ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά προσκυνήματα στην Κύπρο.
Δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν σήμερα στο χώρο του Μοναστηριού, άλλοτε χώρο του μεγάλου πανηγυριού και έδρα της Μητρόπολης Κερύνειας. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ, σε συνεργασία με την
Σε δηλώσεις της η υπεύθυνη για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) σε συνεργασία με το PFF (Partnership for Future) Τιζιάνο Ζενάρο είπε ότι η επίσκεψη είναι μέρος των εκδηλώσεων για να τιμηθεί η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων που γιορτάζεται στις 18 Απριλίου. Για το σκοπό αυτό, το UNDP διοργανώνει αυτό το Σάββατο, 16 Απριλίου, επίσκεψη στο Μοναστήρι και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη σελίδα registry.pff.cy@undp.org.
Ανέφερε ότι το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Τεχνικής Επιτροπής, μαζί με το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και τον Πύργο του Οθέλου. Συνολικά 13 έργα έχουν περατωθεί και άλλα 20 βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν, είπε. Όλα αυτά, σημείωσε, οφείλονται στη σταθερή και αξιόπιστη συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή και την ΕΕ. Το κόστος του έργου υπολογίζεται να ανέλθει στις 750 χιλιάδες ευρώ.
Ο Ελληνοκύπριος επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκης Χατζηδημητρίου, είπε ότι από τις πρώτες μέρες της Επιτροπής, γινόταν συζήτηση για την κατάσταση στον Άγιο Παντελεήμονα. Εξήρε το έργο του UNDP-PFF και ανέφερε ότι χωρίς τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Τεχνική Επιτροπή δεν θα μπορούσε να σταθεί στα πόδια της.
Ο Τ/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής Αλί Τουντσάι είπε ότι εργάζονται μαζί από το 2008 και έχουν αποδείξει ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν θα πρέπει να είναι ένα ζήτημα επίρριψης ευθυνών, αλλά θα πρέπει να συμβάλει στη συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
“Εργαζόμαστε μαζί και παράγουμε πολλά αποτελέσματα. Αυτά τα μνημεία δεν είναι ε/κ και τ/κ αλλά ανήκουν στην ανθρωπότητα και θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές”, τόνισε.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Μιχάλης Πίττας, εκπρόσωπος του ισπανικού συμβουλευτικού οίκου Tecnalia, είπε ότι είναι οι μελετητές του έργου, ένα σύμπλεγμα από εθνικότητες, από την Ισπανία, Καλιφόρνια, Ε/κ και Τ/κ, μια διεθνής ομάδα.
Οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται αφορούν κυρίως τη στήριξη του μνημείου και τη σταθεροποίησή του με κύριο στόχο να διατηρηθεί ως έχει χωρίς να έχουμε άλλες απώλειες μέχρι την επόμενη φάση που θα είναι η πλήρης αποκατάσταση, εξήγησε. Οι εργασίες της πρώτης φάσης αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016.
Θα απομακρυνθούν, είπε, πλάκες από σκυρόδεμα, θα τοποθετηθεί στραγγιστήριο σύστημα για να φεύγουν τα νερά έξω από το περίκλειστο του μοναστηριού. Στα κτίρια της Μονής θα γίνουν στηρίξεις σε παράθυρα, σε πόρτες, σε αψίδες, θα στηριχθούν οροφές, θα γίνει καινούργια οροφή σε όλα τα κτίρια η οποία δεν θα είναι πλήρης, θα περιλαμβάνει το σκελετό και τις μονώσεις έτσι ώστε να φεύγουν τα νερά έξω από τα κτίρια που είναι η κύρια αιτία της καταστροφής του κτιρίου.
Στην εκκλησία, είπε, οι κυριότερες εργασίες είναι ο καθαρισμός της γύρω περιοχής, η επισκευή του κελύφους με ενέματα, η αφαίρεση τσιμεντοσοβάδων που έχουν γίνει εξωτερικά, η επισκευή της τοιχοποιίας, η εφαρμογή πιο συμβατών επιχρισμάτων, οι επισκευές ρωγμών, ενώ εσωτερικά θα αποκαλυφθούν προσεκτικά οι τοιχογραφίες, θα σταθεροποιηθούν με ειδικά μέσα, θα καθαριστούν οι επιφάνειες και θα γίνουν πολύ λίγες επεμβάσεις στο πάτωμα της εκκλησίας κυρίως για λόγους ασφάλειας, θα γίνει η κατασκευή του γυναικωνίτη γιατί χρειάζεται για στατικούς λόγους και θα μπουν ελκυστήρες για τις χαμηλές αψίδες του γυναικωνίτη, όπου υπάρχουν ρωγμές.
Επίσης θα τοποθετηθεί περίφραξη γύρω από το χώρο του μοναστηριού.
Η συντονίστρια για το πρόγραμμα βοήθειας της Κομισιόν, Michaela Foresti, δήλωσε ότι είναι περήφανη γιατί η ΕΕ έχει στηρίξει οικονομικά το έργο της Τεχνικής Επιτροπής από την αρχή και από το 2011 έχει δώσει € 8.500.000 και τώρα υπάρχει ένα πρόσθετο κονδύλι ύψους 1. 4 εκατομμυρίων ευρώ για περισσότερα έργα, φτάνοντας σχεδόν τα 10 εκατομμύρια.
Υπενθύμισε το σύνθημα της ΕΕ «ενωμένοι στην πολυμορφία», σημειώνοντας ότι είναι μια ένδειξη του πνεύματος της ΕΕ, δηλαδή άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς έρχονται μαζί για το κοινό καλό, διατηρώντας παράλληλα και ποικιλομορφία. Αυτό αποδεικνύει επίσης τη συνεργασία και τον αμοιβαίο σεβασμό καθώς και την κατανόηση της διαφορετικότητας. "Πιστεύουμε ότι το έργο της Επιτροπής είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη διατήρηση του συνθήματος αυτού και είναι ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα της συνεργασίας και του αμοιβαίου σεβασμού και του τί μπορούν να επιτύχουν άνθρωποι όταν είναι ενωμένοι” σημείωσε.
Ιστορία
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Μύρτου, ο σημερινός οικισμός του χωριού Μύρτου φαίνεται να σχηματίστηκε γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Το μοναστήρι διαδραμάτισε σημαντικό κοινωνικοοικονομικό ρόλο στην εξέλιξη του χωριού και της περιοχής γενικότερα, ιδιαίτερα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Επίσης υπήρξε το θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Η χρονολογία της ίδρυσης του μοναστηριού δεν είναι γνωστή αλλά υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε γύρω στο 1600 μ.Χ. Το μοναστήρι μεγάλωσε και απέκτησε μεγάλη περιουσία, έτσι που να θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα μοναστήρια του τόπου.
Με βάση την παράδοση, η ιστορία της Μονής ξεκίνησε τον 5ο αιώνα μ.Χ., όταν δύο καλόγεροι από το Άγιο Όρος, έφθασαν στη Μύρτου, κρατώντας μία εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα, στην οποία ήταν κρυμμένο ένα κομμάτι από το δάκτυλο του Αγίου.
Ο σημερινός ναός, που ανεγέρθηκε το 1710 στη θέση παλαιότερου, είναι δίκλιτος, θολωτός και ήταν διακοσμημένος με ανεικονικές τοιχογραφίες, οι οποίες δέχτηκαν ανεπανόρθωτες καταστροφές μετά το 1974.
Η Μονή ανακαινίστηκε από τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρύσανθο Α’ την περίοδο 1763 – 1773. Τότε απέκτησε διώροφο συγκρότημα στα νότια και δυτικά, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μοναχών αλλά και της Μητροπόλεως Κυρηνείας, η οποία είχε στην μονή την έδρα της μέχρι το 1917.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, το μοναστήρι φιλοξενούσε 10 μοναχούς. Τελευταίος εξ αυτών ήταν ο μοναχός Σωφρόνιος Μιχαηλίδης, ο οποίος απεβίωσε εγκλωβισμένος στη Μύρτου στις 27 Ιουλίου 1976, ανήμερα της εορτής του Αγίου. Στις 27 Ιουλίου πραγματοποιούταν και το μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτή τη φορά δεν τη γλιτώνει ο Κολοβός
- Ανατροπή στα Μέγαρα: Νέα στοιχεία περιπλέκουν τη δολοφονία 4χρονης - Φρικτό θέαμα αντίκρισαν οι αστυνομικοί
- Βαξεβάνης κατά «Ανατροπής» με σχόλιο για τον Βενιζέλο
- Γέμισε ο τόπος φίδια - Δείτε που συνέβη
- Εσπευσμένα στο νοσοκομείο ο Γιάννης Παπαμιχαήλ
- Η εξωφρενική απάντηση ενός άντρα στη γυναίκα που αρνήθηκε να κοιμηθεί μαζί του
- Θεία έπνιξε την 4χρονη ανιψιά της και προσπάθησε να αυτοκτονήσει
- Αυτό το ελληνικό νερό βραβεύτηκε ως το καλύτερο στον κόσμο για τη γεύση του
- ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ: Ο 13χρονος "λυκάνθρωπος" που λατρεύεται σαν Θεός - Αρνείται οποιαδήποτε θεραπεία γιατί θεωρεί τον εαυτό του... [photos]
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Τα δεδουλευμένα τους ζητούν οι απολυθέντες της FBME
- Το μετάνιωσε ο Σίλβα
- Ψωνίστε και κερδίστε στο The Mall of Engomi
- Επιχ.Σύνδεσμος: Να μην αποσυρθεί από το ΧA η Τράπεζα Κύπρου
- Ετοιμότητα Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ στην «ΛΑΙΛΑΠΑ»
- Ειδομένη: Συλλήψεις προσφύγων - οι αρχές έριξαν δακρυγόνα
- Το Σχέδιο Ανάν στο επίκεντρο δηλώσεων του Ακιντζί
- Κρ. Ιακωβίδης: "Εξισορρόπηση συμφερόντων επιχειρεί η FBME"
- Sold out για το Παναθηναϊκός - Μπασκόνια
- Μέσα στα 31 «θύματα» και ο ΑΠΟΕΛ
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Άρχισε η αναστήλωση του του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου
- Αύξηση 19% σημείωσαν το Μάρτιο οι πωλήσεις ακινήτων
- Μέσα στα 31 «θύματα» και ο ΑΠΟΕΛ
- Το Σχέδιο Ανάν στο επίκεντρο δηλώσεων του Ακιντζί
- Οι αδερφοί Μπακραουί πίσω από επιθέσεις σε Βρυξέλλες-Παρίσι
- Τα δεδουλευμένα τους ζητούν οι απολυθέντες της FBME
- Συνάντηση Φωτίου με τον ΟΗΕ για τους αγνοούθμενους
- H σχέση του Χουάν Εσνάιτερ με την Ομόνοια
- Γερμανία:Μια λύση υπάρχει και συμφωνήθηκε το καλοκαίρι
- Νέα Σαλαμίνα: Ήρθε ο Μάκης, τι είδε στην Ισπανία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- ‘Lonely Planet’s’ Toilet guide! (photos!)
- Βέμπερ για Τσίπρα: Υπόσχεται χρήματα που δεν υπάρχουν
- Ανδρουλάκης: Κυρώσεις για όσους υπονομεύουν τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση
- Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
- Ρονάλντο - Μέσι: οι... αριθμοί δείχνουν τον κορυφαίο σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ
- ΠΑΣΟΚ: Η αναζήτηση έγινε από τους ίδιους υπολογιστές που προσπάθησαν να βγάλουν πρόεδρο στη ΝΔ
- Το σχέδιο του Χόκινγκ για το ταξίδι στα αστέρια
- Ευρωκοινοβούλιο: «Πράσινο» φως για την παροχή έκτακτης βοήθειας για τους πρόσφυγες
- Ανησυχίες εκφράζουν οι ευρωβουλευτές για την ευρωτουρκική συμφωνία