Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ – Ποια η ατζέντα (VID & ΦΩΤΟ)

Ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο. Λίγο μετά τις 21:10 έφτασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον Λευκό Οίκο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Μαζί κινήθηκαν στο προεδρικό γραφείο. 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του «Sigma» στην Ουάσινγκτον, Δημήτρης Φιλιππίδης, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας. Βασικός

πυλώνας και σύνθημα είναι πως η Ελλάδα είναι ο πλέον συμπαγής και σωστός σύμμαχος στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από τον Τραμπ μια δήλωση που θα ευθυγραμμίζεται με αυτή του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την μη-λογική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Λιβύης. 

Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η εμβάθυνση του ρόλου των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας και η μετεξέλιξή της στον πιο αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Άλλα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα, είναι η εμβάθυνση των αμυντικών σχέσεων, οι επενδύσεις και ενέργεια. 

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, μπροστά στους φακούς και τα μικρόφωνα. Συγκερκιμένα, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προχωρήσει στην εξουδετέρωση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, διοικητή των «Δυνάμεων Quds», τις οποίες χαρακτήρισε «νόμιμες» και ο Μάικ Πομπέο νωρίτερα σήμερα. 

«Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «η Ελλάδα πάντοτε θα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο».  

Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η παράνομη συμφωνία «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». «Οι προκλητικές αυτές συμφωνίες δεν θα ισχύσουν», διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει την ειρήνη και την σταθερότητα.

Στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο κ. Τραμπ απάντησε σε ερώτηση για τον Σουλεϊμανί, χαρακτήρίζοντάς τον τρομοκράτη, πράγμα που το γνώριζε και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα. Είπε μάλιστα: «Τον αποκαλούσαν όλοι τέρας. Τώρα δεν είναι τέρας, διότι είναι νεκρός. Και αυτό είναι καλό για πολλές χώρες». Πρόσθεσε πως «σώσαμε ζωές σκοτώνοντάς τον, ήταν με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, δεν ήταν εκεί για διακοπές. Είχαμε πληροφορίες για συνωμοσίες, σώσαμε ζωές. Κάναμε εξαιρετική δουλειά με την εκτέλεση της αποστολής. Ήταν υπεύθυνος για πολλές επιθέσεις, ήταν ένας άνθρωπος που εξουδετερώθηκε επιτυχώς. Κάναμε μεγάλη χάρη στην χώρα μας. Πολλοί και στο Ιράν τον φοβόντουσαν και τον αντιπαθούσαν».

Στην ερώτηση για τα αντίποινα του Ιράν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι πρέπει «να είμαστε πολλοί προσεκτικοί με την πολιτιστική του κληρονομιά» και θα αποφύγει να βάλει στο στόχαστρο πολιτιστικά μνημεία σε στρατιωτικές επιθέσεις, υποχωρώντας από την απειλή που έκανε για το Ιράν μέρες νωρίτερα. Ο Τραμπ απείλησε το Σάββατο ότι «εάν το Ιράν επιτεθεί σε Αμερικανούς ή αμερικανικά συμφέροντα, έχουμε κλειδώσει 52 ιρανικούς στόχους», ανάμεσά τους και στόχους που συνδέονται με τον ιρανικό πολιτισμό, που «θα πληγούν σκληρά».

Ερωτηθείς για τα F-35, ο κ. Τραμπ είπε ότι έχουμε εδώ μια μεγάλη ελληνική αντιπροσωπεία και θα συζητήσουν για το θέμα. Δεν παρέλειψε να πει πως η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος και έχει μια μεγάλη παρουσία στις ΗΠΑ και πως νιώθει πολλούς Έλληνες κοντά του. Ο κ. Μητσοτακης είπε πως η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των F-16, και μετά την οικονομική της ισχυροποίηση είναι έτοιμη να λάβει μέρος στην ανάπτυξη των F-35. «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35. Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα και σε άλλα αμυντικά προγράμματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ξεκινώντας την συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία», υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος. 

Στη συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη-Τραμπ θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. 

Για την ιστορία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο έβδομος Ελλαδίτης πρωθυπουργός που συναντάται με Αμερικανό πρόεδρο μετά την Μεταπολίτευση. Ο πρώτος πρωθυπουργός που πήγε στον Λευκό Οίκο μετά την Μεταπολίτευση ήταν ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Μερικές πρώτες φωτογραφίες: 

Keywords
Τυχαία Θέματα