Άρχισε στη Λεμεσό το 1ο Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου

Στην ανάδειξη της αμυντικής βιομηχανίας της Κύπρου, των νέων τάσεων και τεχνολογιών, καθώς και των προοπτικών συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων, στοχεύει το πρώτο στο είδος του Διεθνές Συνέδριο Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Λεμεσό και συνεχίζεται αύριο, με τον Υπουργό Αμυνας Χαράλαμπο Πετρίδη να τονίζει στην ομιλία του ότι «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε

να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα και να διατηρήσουμε μιας δυνατή και εύρωστη ΕΦ».

Tο συνέδριο, που φέρει την ονομασία «Battlefield ReDefined 2023», διοργανώνουν η CD Multimedia Services σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΣΕΕΚ) και τις κυπριακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ και τη στήριξη του Υπουργείου Άμυνας.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή και ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα, καθώς μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ζούμε σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Όπως είπε, όλοι πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες πραγματικότητες και ήδη η Ευρώπη έχει λάβει σημαντικά μέτρα για διασφάλιση της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας, εκφράζοντας περηφάνια που η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές τάσεις για επένδυση στην άμυνα.

Υπέδειξε ότι η Κύπρος έχει σημαντικά αυξήσει, τα τελευταία δυο χρόνια, τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες σήμερα φτάνουν το 1,98% του ΑΕΠ, «μεγάλο ποσοστό των οποίων αφορούν στον εξοπλισμό, ως επίσης στην έρευνα και τεχνολογίας».

Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε, να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα και να διατηρήσουμε μιας δυνατή και εύρωστη Εθνική Φρουρά, πρόθυμη και ικανή να υπερασπιστεί την πατρίδα μας και να είναι μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα και την συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή.

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, η Κύπρος είναι εταίρος στην περιφερειακή και στρατιωτική συνεργασία μέσα από ένα δίκτυο αμυντικών συνεργασιών που επεκτείνεται με 17 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ινδία, τα ΗΑΕ, η Ιταλία, η Σερβία, η Ιορδανία, η Σλοβακία, η Γερμανία και «φυσικά ο κοντινότερος αμυντικός μας εταίρος, η Ελλάδα».

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να ενισχύει τις αμυντικές διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς αμυντικές συμμαχίες της και θα συνεχίσει να ενεργεί ως ένας πυλώνας σταθερότητας, περιφερειακής συνεργασίας και ευημερίας.

Ο Υπουργός Άμυνας χαιρέτησε το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν, στο πλαίσιο του συνεδρίου και στην παρουσία και του Έλληνα Πρέσβη Ιωάννη Παπαμελετίου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Εταιρειών Έρευνας και Καινοτομίας και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η συνεργασία αυτή αποτελεί προστιθέμενη αξία στο έργο των κυβερνήσεων των δυο χωρών και ενισχύει τη συνεργασία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα φέρει πιο κοντά τη συνεργασία μας με την Ελλάδα και θα προσδώσει νέες προοπτικές χρηματοδότησης προς όφελος της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας».

Χαιρετισμό, μεταξύ άλλων απηύθυναν ο Αρχηγός της Ε.Φ, Δημόκριτος Ζερβάκης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Μαρίνος Σιζόπουλος, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξη τους σε πρωτοβουλίες που προάγουν τη συνεργασία σε καινοτόμες τεχνολογίες άμυνας και ασφάλειας.

Εξάλλου, σε δήλωση του εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, Ηλίας Χατζηκουμής, ανέφερε πως «μια κυπριακή αμυντική βιομηχανία θα ενίσχυε περισσότερο την επιχειρησιακή αυτονομία και ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και σίγουρα και την ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα της κυπριακής οικονομίας».

Εξέφρασε ακόμη τη θέση για την ανάγκη ενός Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανίας, υπό την προεδρία του Υπουργείου Άμυνας και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, με πρώτη αποστολή, την εκπόνηση της Κυπριακής Αμυντικής Στρατηγικής.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές,, πέραν των νέων τάσεων και τεχνολογιών και διδαγμάτων από πρόσφατες εξελίξεις στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, το συνέδριο αναδεικνύει τις συνέργειες μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και τον ρόλο που επιτελούν.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα αναλυθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης μιας ισχυρής βιομηχανικής βάσης άμυνας, ασφάλειας και διαστήματος στην Κύπρο, αξιοποιώντας τις βιομηχανικές πτυχές της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Συνεργασίας και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα