Άρχισε στο Λονδίνο η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας

Άρχισε το πρωί της Τετάρτης στο Λονδίνο η διήμερη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, με τη συμμετοχή αξιωματούχων και επιχειρηματιών από περισσότερες από 60 χώρες, με στόχο να υπάρξουν συζητήσεις και δεσμεύσεις για την οικονομική στήριξη της χώρας μετά από τη λήξη του πολέμου.

Μιλώντας στους συνέδρους μέσω βιντεοσύνδεσης, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η ανοικοδόμηση της χώρας του «δεν αφορά

τούβλα, αλλά ζωές».

Όπως πρόσθεσε, «προστατεύοντας την Ουκρανία προστατεύουμε την ελευθερία και ανοικοδομώντας την Ουκρανία ανοικοδομούμε την ειρήνη στη χώρα, στην περιοχή, στην ήπειρο - είναι μια παγκόσμια προσπάθεια»

Αναφέρθηκε δε σε πέντε «κατευθύνσεις» γύρω από τις οποίες πρέπει να σχεδιαστεί η ανάκαμψη της Ουκρανίας μετά από τον πόλεμο: ενότητα, σταθερότητα, ανάπτυξη, ασφάλεια, δημοκρατία.

Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Ζελένσκι επισήμανε την εξάρτηση εκατοντάδων εκατομμυρίων καταναλωτών ανά τον κόσμο από την ουκρανική αγροτική παραγωγή και διατύπωσε την πρόθεσή του να καταστεί η χώρα του «κεντρικός προμηθευτής» πράσινης ενέργειας, κάτι που θα συμβάλει και στην περαιτέρω απεξάρτηση από τς ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Τον Πρόεδρο της Ουκρανίας προλόγισε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, ο οποίος σημείωσε πως η ρωσική εισβολή μείωσε το ουκρανικό ΑΕΠ κατά 29% πέρυσι.

«Όπως έχουμε δει στο Μπαχμούτ και στη Μαριούπολη, αυτό που η Ρωσία δεν μπορεί να καταλάβει θα επιδιώξει να το καταστρέψει. Θέλει να κάνει το ίδιο στην οικονομία της Ουκρανίας (…) αλλά απλά δείτε στους δρόμους του Κιέβου - παρά την απειλή επιθέσεων, οι άνθρωποι συνεχίζουν τις ζωές τους και συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους» είπε.

Συμπλήρωσε πως η Ουκρανία είναι «μία ζωντανή, δυναμική, δημιουργική ευρωπαϊκή χώρα που αρνείται να υποκύψει. Επομένως, μαζί με τους συμμάχους μας, θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας στην άμυνα και στην αντεπίθεση της Ουκρανίας και θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί καθώς συνεχίζουν να κερδίζουν αυτόν τον πόλεμο».

Ο κ. Σούνακ συνόψισε στη συνέχεια νέες βρετανικές και διεθνείς πρωτοβουλίες για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας στο παρόν και στο μέλλον.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε βρετανικές δεσμεύσεις για εγγυήσεις δανείων από την Παγκόσμια Τράπεζα ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είπε ότι 400 επιχειρήσεις από 38 χώρες έχουν συνυπογράψει το Επιχειρηματική Σύμβαση για την Ουκρανία, υποσχόμενες επενδύσεις στη χώρα.

Ανακοίνωσε επίσης διμερή βοήθεια ύψους 240 εκ. λιρών, αλλά και το νέο Πλαίσιο του Λονδίνου για Ασφάλιση έναντι Πολεμικού Ρίσκου, με στήριξη από μέλη του G7, ώστε να προσελκυστούν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη διεθνείς επενδύσεις στην Ουκρανία.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του προς τους συνέδρους νωρίτερα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι είχε πει ότι η διάσκεψη αποσκοπεί «στην ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα να επενδύσει στην ανοικοδόμηση και στην ανάκαμψη της Ουκρανίας».

Η εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το κόστος της ουκρανικής ανοικοδόμησης ανέρχεται σε τουλάχιστον 313 δισεκατομμύρια λίρες (365 δισεκατομμύρια ευρώ), με το πόσο αυτό να αυξάνεται καθημερινώς.

Παρόντες μεταξύ άλλων στη διάσκεψη είναι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Keywords
Τυχαία Θέματα