Άρχισε συλλογή υπογραφών από μέλη Κογκρέσου ΗΠΑ για Κυπριακό

Τις κόκκινες γραμμές που θα πρέπει να περιέχει μία λύση του κυπριακού για να είναι δίκαιη και ταυτόχρονα να έχει πιθανότητα να γίνει αποδεκτή στα δημοψηφίσματα, θέτουν επιφανή μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, με επιστολές που συνυπογράφουν προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι «κόκκινες γραμμές» αφορούν, στην απουσία εγγυήσεων, στην αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και στην διασφάλιση ότι οι πρόνοιες

της λύσης θα ισχύσουν από την πρώτη μέρα της συμφωνίας, δηλαδή να μην υπάρχουν αποκλίσεις, ασαφή χρονοδιαγράμματα και καθυστέρηση ωφελημάτων.

Οι πρώτοι που υπέγραψαν τις επιστολές είναι για τη Γερουσία οι Ρόμπερτ Μενέντεζ και Ρον Κιρκ και για τη Βουλή οι Κώστας Μπιλιράκης και Τεντ Ντόϊτς, συμπρόεδροι της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο, μίας ομάδας βουλευτών που δημιουργήθηκε με την ενθάρρυνση του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Χθες, με την ευκαιρία των διήμερων εκδηλώσεων για την τρίτη επέτειο της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο, ξεκίνησε η εκστρατεία για τη συγκέντρωση υπογραφών κι από άλλους βουλευτές και γερουσιαστές. Μέλη της HALC είχαν χθες συναντήσεις με τους βουλευτές Μπιλιράκη, Μέρφι και Ουίλσον ενώ στις σημερινές συναντήσεις του θα συμμετάσχουν και μέλη της AJC.

Με την επιστολή τους τα μέλη του Κογκρέσου διευκρινίζουν ότι απευθύνονται προς τον κ. Μπάιντεν για εκφράσουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των ΗΠΑ, τόσο για την ενθάρρυνση, όσο και τη διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου η οποία θα τερματίσει την σαράντα ενός ετών τουρκικής κατοχής και θα φέρει τη σταθερότητα που χρειάζεται η ρευστή περιοχή. Και τονίζουν ότι «μια βιώσιμη επανένωση της Κύπρου είναι ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

«Όπως εσείς ο ίδιος επισημάνατε, αναφέρει η επιστολή, η διμερής σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι "μια πραγματική, στρατηγική εταιρική σχέση και επιφυλάσσει ακόμη μεγαλύτερη υπόσχεση". Έχετε σημειώσει τη σημασία της Κύπρου «στην αποστολή μας για την εξάλειψη των χημικών όπλων από τη Συρία και στη βοήθεια για την αποτροπή του Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, το ρόλο της στην Ευρώπη και στην περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και στη συνεχή συνεργασία μας για έρευνα και διάσωση, την αντιμετώπιση κρίσεων και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Από τη στιγμή που προβήκατε σ’ αυτές τις δηλώσεις, η Κύπρος έχει καταστεί ένας βασικός σύμμαχος στον αγώνα κατά του ISIL και ηγέτης σε περιφερειακές προσπάθειες ενεργειακής διπλωματίας».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για την αυξανόμενη σημασία που έχει η Κύπρος για το Ισραήλ, καθώς στην αυξημένα ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει καταστεί ο πλέον φιλικός και αξιόπιστος γείτονάς του. Και σημειώνεται ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών στον τομέα της ενέργειας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλάζει την περιοχή προς το καλύτερο.

«Με αυτό κατά νου, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκρατημένη αισιοδοξία τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση, μεταξύ των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σας ενθαρρύνουμε για την όποια ή συνολική υποστήριξη την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προσφέρουν στην αναζήτηση μιας βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης για την επανένωση της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής βιωσιμότητας μιας πιθανής διευθέτησης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν το έργο τους για να εξασφαλίσουν ότι η διαδικασία επανένωσης στην Κύπρο υποστηρίζεται έμπρακτα από όλους, για την επίτευξη μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του Φεβρουαρίου του 2014 και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών».

Τα μέλη του Κογκρέσου υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν ορισμένες πτυχές των διαπραγματεύσεων που προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, δεδομένου ότι αποτελούν τον πυρήνα ενός βιώσιμου αποτελέσματος. Και αποδίδουν την ανησυχία τους πάνω σ’ αυτά τα θέματα ουσίας, στην έλλειψη απτών συνεισφορών στις διαπραγματεύσεις από την Τουρκία, της οποίας η κατοχική παρουσία αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή αστάθειας στην Κύπρο.

Διευκρινίζουν μάλιστα πως το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα θέματα ουσίας δεν έχουν καν αρχίσει να αντιμετωπίζονται, καθιστά τους ισχυρισμούς περί επικείμενης λύσης πρόωρους.

Παράλληλα, αφού υπενθυμίζουν την μακρά υποστήριξη του Κογκρέσου σε μια βιώσιμη και διαρκή λύση του κυπριακού, παραθέτουν στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν τα τρία θέματα που θα πρέπει να αποφευχθούν.

Πρώτον, «μια επανενωμένη Κύπρος δεν μπορεί να υπόκειται σε δικαιώματα επέμβασης από ξένες δυνάμεις ή περιττά συστήματα εγγυήσεων. Η Κύπρος έχει γίνει ένα πρώτης γραμμής κράτος για τα συμφέροντα της Δυτικής ασφαλείας και ταυτόχρονα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να παραμείνει πλήρως ανεξάρτητη και ελεύθερη από ξένες παρεμβολές».

Δεύτερον, «η παρουσία ξένων στρατευμάτων στο κυπριακό έδαφος δεν πρέπει να γίνει ανεκτή σε μια επανενωμένη Κύπρο, έστω και προσωρινά. Η αύξηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ο αριθμός των ημερήσιων διελεύσεων στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο, αποδεικνύουν ότι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ μπορούν πράγματι να ζήσουν ειρηνικά μαζί. Μια νέα δικοινοτική ομοσπονδιακή αστυνομία και το προσωπικό του ΟΗΕ επαρκούν για να διατηρήσουν την ειρήνη. Τα ξένα στρατεύματα θα χρησιμεύσουν μόνο ως πηγή αστάθειας».

Και τέλος, «τα οφέλη που κάθε κοινότητα θα εξασφαλίσει σε μια επανενωμένη Κύπρο θα πρέπει να είναι σε θέση από την πρώτη μέρα της διευθέτησης. Οι προσωρινές παρεκκλίσεις από το δίκαιο της ΕΕ, τα ασαφή χρονοδιαγράμματα και η καθυστέρηση των οφελών το μόνο που εγγυώνται είναι ότι το απαιτούμενο δημοψήφισμα για την ενοποίηση της Κύπρου θα αποτύχει».

Τα μέλη του Κογκρέσου επισημαίνουν στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν ότι η παρούσα ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος δεν πρέπει να χαθεί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ανωτέρω θέματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν.«Μια επιτυχής επανένωση της Κύπρου, όχι μόνο θα ωφελήσει το λαό της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά θα σταθεροποιήσει την ασταθή Ανατολική Μεσόγειο, θα καταστήσει ασφαλέστερο το Ισραήλ και θα προωθήσει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Καταλήγοντας κι αφού εκφράζουν την εκτίμησή τους προς τον Τζο Μπάιντεν για την προσωπική του δέσμευση στην υποστήριξη των συνομιλιών και στην προώθηση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στην Κύπρο.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα