Αρέστης: Στόχος Τουρκίας η υφαρπαγή των ε/κ περιουσιών μέσω της ΕΑΙ

Στόχος της Τουρκίας είναι η υφαρπαγή των ελληνοκυπριακών περιουσιών που εγκαταλείφθηκαν δια της βίας των όπλων μέσα από την Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, ανέφερε τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου και τέως Δικαστής στο Δικαστήριο της ΕΕ Γεώργιος Αρέστης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΔΕΚ με θέμα «Η παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα για της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας» που έλαβε χώρα στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στη Λευκωσία.

Όπως ανέφερε

ο κ. Αρέστης, είναι διακηρυγμένος στόχος της Τουρκίας, όπως διατυπώνεται στο «σύνταγμα» του ψευδοκράτους, ότι όλες οι ακίνητες Ελληνοκυπριακές περιουσίες στην κατεχόμενη περιοχή περιέρχονται στην ιδιοκτησία του ψευδοκράτους. Επεσήμανε ακόμη πως ήδη όλες οι κατά την Τουρκία εγκαταλειφθείσες περιουσίες θεωρούνται σαν ανήκουσες στο ψευδοκράτος και θεωρούνται ότι έχουν ήδη εγγραφεί στο «κτηματολόγιο», με μοναδική προβλεπόμενη θεραπεία για όποιον διεκδικεί δικαιώματα επί των περιουσιών αυτών την αποζημίωση, κάτι που συνεπάγεται αποζημίωση για την οριστική απώλεια της περιουσίας του.

Προσέθεσε πως υπό την πίεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ έχει θεσπιστεί από το ψευδοκράτος ο «νόμος» 67 του 2005, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία της «Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας» και ότι οι ιδιοκτήτες περιουσιών στα κατεχόμενα έχουν την ευχέρεια να αξιώσουν αποζημίωση, ανταλλαγή ή αποκατάσταση της ευρισκόμενης στις κατεχόμενες περιοχές περιουσίας τους, συμπληρώνοντας πως «δυστυχώς το ΕΔΑΔ με την απόφαση Δημόπουλος το 2010 αποδέχθηκε ότι η δημιουργία της Επιτροπής αποτελεί ικανοποιητικό εσωτερικό ένδικο μέσο».  

Όπως ανέφερε ο κ. Αρέστης, μέχρι τις 29 Απριλίου 2022 είχαν καταχωρηθεί ενώπιον της «Επιτροπής» 7.111 αιτήσεις, από τις οποίες 1.324 έχουν διεκπεραιωθεί δια φιλικού διακανονισμού και 34 μετά από ακρόαση, με την «Επιτροπή» να έχει επιδικάσει σαν αποζημίωση σε αγγλικές λίρες συνολικό ποσό 335.349.446, να έχει αποφασίσει ανταλλαγή και αποζημίωση σε δύο υποθέσεις και αποκατάσταση μόνον σε 10 περιπτώσεις, στις 7 μάλιστα σε συνδυασμό με αποζημίωση, ενώ σε μία περίπτωση αποφάσισε μερική αποκατάσταση και σε ακόμη μία την αποκατάσταση μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Το ότι όμως η Τουρκία στοχεύει στην υφαρπαγή των περιουσιών των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών στα κατεχόμενα προκύπτει και από το γεγονός πως ένας αριθμός εξ αυτών πέτυχαν την έκδοση απόφασης εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ πριν από την απόφαση Δημόπουλος, συνέχισε ο κ. Αρέστης, προσθέτοντας πως οι αποφάσεις οι οποίες αναγνώριζαν την ιδιοκτησία στις κατεχόμενες περιοχές διέτασσαν την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες και επιδίκαζαν σημαντικά ποσά αποζημίωσης για απώλεια χρήσης.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν σέβεται αυτές τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, τις περιφρονεί, δεν τις εφαρμόζει, ούτε επιστροφή αποδέχεται, ούτε αποζημίωση πληρώνει, αλλά ζητεί και κάτι άλλο που φτάνει τα όρια της ύβρεως, όχι μόνον έναντι των ιδιοκτητών, αλλά και έναντι του ίδιου του ΕΔΑΔ, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες αυτούς όπως προσφύγουν στην Επιτροπή, ως η Επιτροπή των κατεχομένων να είναι ανώτερο του ΕΔΑΔ δικαστικό όργανο και να μπορεί να αναθεωρήσει ή να επανεξετάσει την απόφασή του, τόνισε σχετικά.

Εάν η Τουρκία γνήσια επιθυμεί την επιστροφή περιουσιών και όχι την υφαρπαγή τους, αυτό που οφείλει με βάση τις δεσμεύσεις της και τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι να συμμορφωθεί, να επιστρέψει τις περιουσίες και να πληρώσει αποζημίωση, υπογράμμισε το πρώην μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προσθέτοντας πως το γεγονός πως κάποιες από αυτές τις αποφάσεις εκκρεμούν για πάνω από 15 χρόνια μαρτυρά πως η Τουρκία αρνούμενη να τις εκτελέσει ασκεί πίεση επί όσων ιδιοκτητών έχουν απόφαση υπέρ τους από το ΕΔΑΔ, ελπίζοντας ότι τελικώς θα καταφύγουν στην Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευχέρεια να αλλοιώσει την απόφαση, παραχωρώντας εξευτελιστική μάλιστα αποζημίωση για απαλλοτρίωση. 

Τα παραπάνω ισχύουν και για τις ελληνοκυπριακές περιουσίες που βρίσκονται στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ανέφερε ο κ. Αρέστης, σημειώνοντας πως η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περιουσιών ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και ότι κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας μεγάλο μέρος από αυτή την περιουσία παραχωρήθηκε «παράνομα» και μεταβιβάστηκε στην αποικιοκρατική κεντρική ή τοπική κυβέρνηση, στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και σε Ελληνοκύπριους ιδιώτες με «ψεύτικες ή/και παραποιημένες» παραχωρήσεις στα Κτηματολογικά Μητρώα, με την εν λόγω τοποθέτηση των Τουρκικών Αρχών να έχει μεταφραστεί σε «νομολογία» των «επαρχιακών δικαστηρίων» του ψευδοκράτους.

Η Τουρκία καλεί τους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν, γιατί όμως τους καλεί να προσφύγουν στην Επιτροπή και δεν επιστρέφει πρώτα αυτές τις περιουσίες αν γνήσια εννοεί την επιστροφή, διερωτήθηκε σχετικά.

Τέλος, επανερχόμενος στην απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση Δημόπουλος, ο κ. Αρέστης τη χαρακτήρισε ως ατυχέστατη και λανθασμένη, προσθέτοντας πως κατά τη γνώμη του μπορεί να γίνει προσπάθεια αναθεώρησής της από το ίδιο το ΕΔΑΔ.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος εξήγησε τους τουρκικούς στόχους αναφορικά με την Κύπρο, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τον έλεγχο ολόκληρης της κυπριακής επικράτειας και τη νόμιμη παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε «θανάσιμη παγίδα» την «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας», προσθέτοντας πως το θέμα της «επιτροπής» είναι κομβικής σημασίας και πρέπει να τύχει ειδικού χειρισμού.

Πρέπει να αποφύγουμε κινήσεις που βοηθούν την Τουρκία στην υλοποίηση του σχεδίου της για επανάκτηση της Κύπρου, ανέφερε σχετικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα