Αριστοδήμου: Το ΥΠΕΜ εκπρόσωπος Τύπου των εταιρειών καυσίμων

Το Υπουργείο Εμπορίου έχει περιορίσει τον ρόλο του σε εκπρόσωπο Τύπου των εταιρειών καυσίμων, ανακοινώνοντας απλώς τις τιμές των καυσίμων μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου, σημειώνοντας ότι «δεν ιδρώνει το αυτί» των εταιρειών καυσίμων σε σχέση με τις τιμές στα καύσιμα, παρά τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Αριστοδήμου ανέφερε ότι «ο

ρόλος του Υπουργείου είναι να διαμορφώσει το σωστό ανταγωνιστικό πλαίσιο», το οποίο δεν υπάρχει σήμερα. «Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει καταδικάσει δύο φορές τις εταιρείες καυσίμων και δυστυχώς τα πρόστιμα (που επέβαλε) δεν εισπράχθηκαν, ούτε και ιδρώνει το αυτί τους ούτε και τιμωρήθηκαν, άρα γιατί να αλλάξουν οτιδήποτε», διερωτήθηκε.

Είπε, επίσης, ότι η δημιουργία ανταγωνισμού στα καύσιμα είναι ευθύνη της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου, «το οποίο θα έπρεπε ήδη να δημιουργήσει τις συνθήκες διαφάνειας στο θέμα των καυσίμων παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού».

Ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι το Υπουργείο θα έπρεπε να λάβει κάποια μέτρα ως προς το θέμα της διαφάνειας στο θέμα των καυσίμων, για το οποίο έγινε και σχετική μελέτη που κόστισε μισό εκατομμύριο ευρώ. Όπως εξήγησε, «θα πρέπει να ανακοινώνονται οι τιμές αγοράς των καυσίμων από τις εταιρείες, οι μέρες και οι ποσότητες που παραλαμβάνουν, οι αποθεματικές ποσότητες, οι ποσότητες που υπάρχουν στα πρατήρια, τα οποία κατά 90% ελέγχονται από τις εταιρείες».

«Όλα αυτά έπρεπε να ανακοινώνονται για να υπάρξει διαφάνεια, η οποία θα λειτουργεί ως μια έμμεση πίεση προς τις εταιρείες», συμπλήρωσε.

Είπε, ακόμη, ότι εάν κάποιος έχει όλα αυτά τα στοιχεία ενώπιόν του, θα μπορεί να ελέγξει εάν δικαιολογούνται ή όχι οι αυξήσεις που καταγράφονται κατά καιρούς στα καύσιμα. Αναφέρθηκε, επίσης, στο φαινόμενο οι εταιρείες να αυξάνουν τις τιμές των καυσίμων άμεσα, όταν οι τιμές διεθνώς αυξάνονται, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο όταν οι τιμές μειώνονται διεθνώς. «Υπάρχει ένα ολιγοπώλιο, ένα καρτέλ, όπως το χαρακτήρισε δύο φορές η Επιτροπή Ανταγωνισμού», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση θα έπρεπε να μειώσει τους φόρους στα καύσιμα, σημειώνοντας ότι η Κύπρος, μια χώρα χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες, έχει την δεύτερη ψηλότερη φορολογία στα καύσιμα στην Ε.Ε.

Σε ερώτηση πώς μπορούν να αντιδράσουν οι πολίτες στις αυξήσεις των τιμών, είπε ότι η Ένωση κάνει σκέψεις να καλέσει τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα καύσιμα, όπως είχε κάμει και το 2016, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, δεν είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για πολλές μέρες λόγω της εξάρτησης του Κύπριου από το αυτοκίνητο, αφού δεν έχει άλλο τρόπο μετακίνησής του, ελλείψει δημόσιων συγκοινωνιών.

Αυθαίρετη η απόφαση παραγωγής καυσίμων από τις πατάτες και το κολοκάσι
-------------------
Ο κ. Αριστοδήμου εξέφρασε τη διαφωνία της Ένωσης ως προς την απόφαση για παραγωγή βιοκαυσίμων από γεωργικά προϊόντα, όπως οι πατάτες και το κολοκάσι, κάνοντας λόγο για αυθαίρετη απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε μελέτη.

Σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές άλλων προϊόντων. Όπως εξήγησε, εκτός από την αύξηση της τιμής των συγκεκριμένων γεωργικών προϊόντων, θα αυξηθούν και οι τιμές του νερού και του ηλεκτρικού ρεύματος. Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι καταναλωτές πληρώνουν μια αύξηση γύρω στο 18% στο ηλεκτρικό ρεύμα σε σύγκριση με το περσινό δεύτερο εξάμηνο. Πρόκειται για την πιο ψηλή αύξηση σε ολόκληρη την Ε.Ε., συμπλήρωσε. «Όλες αυτές οι αυξήσεις θα φύγουν από τις τσέπες των καταναλωτών. Αυτό είναι εξωφρενικό για μας, αλλά δεν το καταλαβαίνει κανένας», σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η Ένωση είχε εισηγηθεί όπως το καύσιμο εισάγεται έτοιμο από το εξωτερικό και να μην παράγεται στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι «θα δώσουν ακόμα μια ευκαιρία στις εταιρείες να προσθέτουν όσα θέλουν στην τιμή των καυσίμων».

Είπε, επιπλέον, ότι οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν έως 6 σεντ το λίτρο περίπου λόγω της εισαγωγής στα καύσιμα ποσότητας βιοκαυσίμων. «Αυτό που δεν μας είπαν, είναι ότι η αύξηση μπορεί να ανέβει μέχρι και τα 14 σέντ το λίτρο», συμπλήρωσε.

Είπε, ακόμη, ότι οι εταιρείες έχουν ήδη αυθαίρετα προσθέσει αυτό το 6% στα καύσιμα προτού αρχίσει η παραγωγή βιοκαυσίμων.

«Εμείς καλέσαμε τη Βουλή να καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ζητήσαμε να γίνει μελέτη για αυτό το θέμα», ανέφερε, λέγοντας ότι «έχουμε τόσα άλλα αυτοφυή δέντρα, όπως είναι οι ελιές και οι τερατσιές, που δεν χρειάζονται πολύ νερό».

Είπε ότι για αυτό το θέμα έχουμε ήδη καθυστερήσει και τώρα τρέχουμε ως κράτος να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή υποχρέωση, προκειμένου να μην μας επιβληθεί πρόστιμο. Έπρεπε, συνέχισε, να είχαμε ζητήσει από την αρχή εξαίρεση από την Ε.Ε. για την παραγωγή βιοκαυσίμων στην Κύπρο, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών της Κύπρου σε σύγκριση με μεγάλες χώρες που έχουν μια τέτοια δυνατότητα.

Ερωτηθείς πώς επιλέγησαν αυτά τα δύο προϊόντα, ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι «δεν ξέρω εάν υπάρχουν συμφέροντα» για εξυπηρέτηση όσων καλλιεργούν πατάτες και κολοκάσι, «έτσι πάω να σκεφτώ, γιατί ξέρεις πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Κύπρο».

Ανέφερε, τέλος, ότι τα βιοκαύσιμα δεν παράγουν ανταγωνισμό για μείωση της τιμής των καυσίμων, αλλά, αντίθετα, αυξάνουν τις τιμές τους αυτόματα.

Το υγραέριο κίνησης δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά για μείωση της τιμής στα καύσιμα
---------------------------
Ο κ. Αριστοδήμου είπε ότι η εισαγωγή στην αγορά του υγραερίου κίνησης θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά για μείωση των τιμών, προσθέτοντας ότι η τιμή των 78 σεντ το λίτρο που πωλείται σήμερα το υγραέριο κίνησης είναι κατά 40% υψηλότερη από τον μέσο όρο της τιμής των χωρών της Ε.Ε. «Άρα δεν δημιουργεί ανταγωνισμό, ούτε κίνητρο ως προς τα παραδοσιακά καύσιμα αλλά έχει αποθαρρύνει» όσους σκέφτονταν να κάνουν την ανάλογη μετατροπή στα αυτοκίνητά τους για να χρησιμοποιούν αυτό το καύσιμο.

«Με άλλα λόγια, οι εταιρείες καυσίμων έχουν εξουδετερώσει αυτό τον παράγοντα που μπορούσε να δημιουργήσει ανταγωνισμό», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα