Αρμενία: Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις απέτυχαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Αρμενία κατηγόρησε την Πέμπτη τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις ότι απέτυχαν να αποτρέψουν έναν «παράνομο αποκλεισμό» στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το Γιερεβάν κατηγόρησε το Μπακού ότι δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση στον ορεινό θύλακα αποκλείοντας τη μοναδική χερσαία σύνδεση που τον συνδέει με την Αρμενία.

Ο Πρωθυπουργός Νίκολ Πασινιάν δήλωσε ότι το ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ «δεν εκπληρώνει την υποχρέωσή του να ελέγχει τον διάδρομο Λατσίν».

Αζέροι ακτιβιστές έχουν αποκλείσει από την περασμένη εβδομάδα τον κύριο

δρόμο για να διαμαρτυρηθούν εναντίον μίας, κατά τα λεγόμενά τους, παράνομης εξόρυξης.

Το Μπακού ισχυρίζεται ότι η διαμαρτυρία ήταν αυθόρμητη και ότι οι μη στρατιωτικές μεταφορές μπορούν να διεξάγονται ελεύθερα και προς τις δύο κατευθύνσεις μεταξύ Αρμενίας και Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Όμως η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για τη διοργάνωση των διαδηλώσεων και ο Πασινιάν δήλωσε την Πέμπτη ότι «η κρίση στο διάδρομο Λατσίν δεν έχει ακόμη επιλυθεί».

«Ως αποτέλεσμα του παράνομου αποκλεισμού, η ανθρωπιστική κατάσταση στο Καραμπάχ είναι εξαιρετικά δύσκολη», δήλωσε, προσθέτοντας πως «ο κύριος σκοπός της παρουσίας των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων είναι η αποτροπή παράνομων ενεργειών και ο έλεγχος του διαδρόμου Λατσίν».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ρώσοι ειρηνευτές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν την τάξη και την ηρεμία στα εδάφη όπου έχουν αναπτυχθεί.

Το κοινοβούλιο της Αρμενίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η περιοχή υποφέρει από ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, προειδοποίησε ότι το «κλείσιμο» του διαδρόμου Λατσίν έχει σοβαρές ανθρωπιστικές επιπτώσεις και ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία" μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν διεξήγαγαν πόλεμο έξι εβδομάδων το φθινόπωρο του 2020, με τις μάχες να στοιχίζουν τη ζωή σε περισσότερους από 6.500 ανθρώπους και να λήγουν με μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, η οποία είδε το Ερεβάν να παραχωρεί εδάφη που ήλεγχε για δεκαετίες.

Η Μόσχα τοποθέτησε ειρηνευτικές δυνάμεις σε τμήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που παρέμειναν υπό τον έλεγχο των Αρμενίων αυτονομιστών, συμπεριλαμβανομένου του διαδρόμου Λατσίν.

Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991, οι Αρμένιοι αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποσχίστηκαν από το Αζερμπαϊτζάν και η σύγκρουση που ακολούθησε στοίχισε περίπου 30.000 ζωές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα