Αρμενία:Αρχίζουν συνομιλίες για επίλυση πολιτικής κρίσης

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν δήλωσε σήμερα ότι θα αρχίσει συνομιλίες με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η πολιτική κρίση που πλήττει την Αρμενία.

"Αρχίζω διαβουλεύσεις με εκπροσώπους εντός και εκτός του κοινοβουλίου, για να συζητήσουμε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και μια λύση για την έξοδό μας από αυτήν", αναφέρει ο Σαρκισιάν σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια ώρα, αστυνομικές δυνάμεις κινούνταν προς το κέντρο της πρωτεύουσας Γερεβάν, όπου συγκεντρώνονται

διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνώσας ελίτ της χώρας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Νικόλ Πασινιάν.

Ο Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Αρμενίας για μια δεκαετία, παραιτήθηκε τη Δευτέρα από τη θέση του πρωθυπουργού, έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες διαδηλώσεων, που είχαν πυροδοτήσει οι κατηγορίες ότι χειραγώγησε το Σύνταγμα για να παραμείνει στην εξουσία.

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Πασινιάν, ο οποίος συνέβαλε στην εξώθηση του Σαρκισιάν σε παραίτηση, κάλεσε τους υποστηρικτές του να πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, όπως και ότι θα συνεχίσει την άσκηση πιέσεων στην κυβερνώσα ελίτ, έως ότου αυτή συμφωνήσει σε μια πραγματική αλλαγή.

Λίγο νωρίτερα, εξάλλου, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Κάρεν Καραπετιάν πρότεινε τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, σημειώνοντας ότι αν ο Πασινιάν είναι η επιλογή του λαού, τότε ο λαός μπορεί να τον εκλέξει, και ότι η οικονομία της χώρας θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν συνεχιστεί η κρίση.

"Δεν μπορώ να αγοράσω τίποτα"

Με μια σύνταξη που ανέρχεται περίπου στη συνολική τιμή 6 κιλών βοδινού και 3 κιλών τομάτας, η 65χρονη Αζγκούς Καζαριάν, μανάβισσα στο Γερεβάν, δηλώνει ότι "δεν μπορεί να αγοράσει τίποτα".

Στην Αρμενία, όπου σήμερα ξανάρχισαν οι διαμαρτυρίες με αίτημα να αποχωρήσει από την εξουσία το κυβερνών κόμμα, περίπου το 30% των 2,9 εκατομμυρίων κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

"Έχω δύο παιδιά και τρία εγγόνια, αλλά κανένας στην οικογένειά μου δεν εργάζεται εκτός από μένα, επειδή δεν υπάρχουν δουλειές", προσθέτει η Καζαριάν.

"Περνάω μέρες ολόκληρες εδώ, πίσω από τον πάγκο, για να θρέψω την οικογένειά μου", λέει.

Η άλλοτε μοδίστρα σε εργοστάσιο ενδυμάτων, προτού αυτό κλείσει με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, παίρνει τώρα μηνιαίως σύνταξη 37.000 ντραμ, δηλαδή περίπου 63 ευρώ, τα οποία "δεν φτάνουν για να αγοράσεις τρόφιμα και φάρμακα".

Σε ένα συνηθισμένο σουπερμάρκετ στο κέντρο του Γερεβάν, η τιμή του βοδινού ανέρχεται σήμερα σε 4.950 ντραμ (8,4 ευρώ) το κιλό, αυτή ενός κιλού τομάτας σε 2.250 ντραμ (3,8 ευρώ), ενώ ένα κιλό πατάτες στοιχίζουν 700 ντραμ (1,2 ευρώ) και 200 γραμμάρια βούτυρο περίπου 1.190 ντραμ (2 ευρώ).

"Εργάζομαι 10 με 12 ώρες την ημέρα και βγάζω 5.000 ντραμ (8,5 ευρώ) την ημέρα", λέει ο 68χρονος Αμλέτ Ασατριάν, πωλητής περιπτέρου με εφημερίδες.

"Όταν πέθανε η μάνα μου, πούλησα το μόνο πολύτιμο πράγμα που μας είχε απομείνει στο σπίτι --ένα βραχιόλι της γυναίκας μου-- για να μπορέσω να πληρώσω την κηδεία", προσθέτει.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν μέσα στη φτώχεια, μόνον ορισμένοι είναι πλούσιοι", διαπιστώνει με πικρία η 29χρονη ψυχολόγος Ρουζάνα Σιμονιάν, σημειώνοντας ότι "απλά δεν υπάρχει μεσαία τάξη" στην Αρμενία.

Υποσχέσεις για μια "καλή ζωή"

Η φτώχεια και η διαφθορά βρίσκονται στο επίκεντρο των διαμαρτυριών που συγκλονίζουν την Αρμενία εδώ και δύο εβδομάδες και που πέτυχαν ήδη την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν.

"Εδώ και δέκα χρόνια, ο Σερζ μάς υποσχόταν μια καλή ζωή. Δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποσχέσεις του", δηλώνει η 41χρονη πωλήτρια Αναΐτ Γκαλστιάν.

"Θέλαμε οι Αρχές να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ο Σαρκισιάν δεν έκανε τίποτα", συμπλήρωσε η Αζγκούς Καζαριάν.

Η Ζουλιέτα Καραπετιάν, μια 58χρονη φαρμακοποιός που είναι άνεργη, κατήγγειλε την πανταχού παρούσα διαφθορά στην Αρμενία.

"Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς να λαδώσουμε. Η διαφθορά είναι παντού: Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, αλλά πάνω από όλα, στην αστυνομία και στη δικαιοσύνη", σημειώνει η γυναίκα αυτή, η οποία αναγκάστηκε να κλείσει το μικρό φαρμακείο που διατηρούσε στο Γερεβάν λόγω της "εξαιρετικά υψηλής φορολογίας".

"Τα πάντα στην Αρμενία ανήκουν στους ολιγάρχες", διαβεβαιώνει, δείχνοντας κυρίως με το δάκτυλο τον επιχειρηματία Αλεξάντρ Σαρκισιάν, πρώην βουλευτή και μικρότερο αδελφό του Σερζ Σαρκισιάν.

Σύμφωνα με τη Ρουζάνα Σιμονιάν, "δεν ήταν δυνατό να αλλάξει το καθεστώς μέσω των εκλογών και γι' αυτό ο λαός αναγκάστηκε να κατέβει στους δρόμους".

Από τις 13 Απριλίου, διαδηλώσεις γίνονται καθημερινά στο Γερεβάν, με αίτημα την αποχώρηση του Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος κατηγορείται ότι θέλει να παραμείνει με κάθε τίμημα στην εξουσία και ότι δεν κατέβαλε προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της διαφθοράς.

Τη Δευτέρα, ο Σαρκισιάν παραιτήθηκε, λέγοντας "έκανα λάθος".

"Τώρα, έχουμε μια ελπίδα για θετικές αλλαγές. Ελπίζω ότι οι νέες Αρχές δεν θα ξεχάσουν αυτό που συνέβη με τον προκάτοχό τους και θα θυμούνται το μάθημά τους", δήλωσε η 29χρονη δασκάλα Ανούς Αρουτιουνιάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα